Onbeperkt vissen voor o.a. Duitsers?
Beste hengelaars even een opiniepeiling. Wat vinden jullie ervan dat o.a. onze Duitse oosterburen met een vispas zo’n beetje onbeperkt toegang hebben tot viswater in NL? Ik woon aan de oostgrens van NL en vind het persoonlijk de spuitgaten uitlopen. Het is gewoonweg ongelooflijk druk op het water aan het worden. Van de 10 boten die je tegenkomt zijn er 9 Duits. Niets tegen Duitsers overigens maar b.v. afgelopen zondag was ik aan het vissen op een relatief klein grindgat dat in verbinding staat met een rivier. Het zag werkelijk zwart van de boten. Ik overdrijf niet tenminste 15 boten en daarnaast minimaal 10 belly-boten, wederom 90% Duits.

De vis die op deze plas lag heeft die dag minimaal 5x een shad of iets dergelijks voorbij zien komen. Er werd dan ook slecht gevangen. Hoorde van andere vissers dat het daar al weken zo druk was. Ik vind dit geen goede zaak, het maakt voor mij als visser die vooral ook voor de ontspanning en rust gaat vissen het genieten van het moment minder. En eerlijk is eerlijk je favoriete stekken zijn vaker bezet, de vis krijgt kenmerken van dressuur en je vangt dus minder. Dan hoor ik je al zeggen dan ga je toch naar een ander water? Nou alles in een straal van tot 50km landinwaarts is het een zelfde laken een pak. En het neemt enorm toe.

Kom je bij de trailerhelling staan er al een aantal boten voor je te wachten. Onlangs ruim een half uur moeten wachten om te kunnen traileren. En dat in de winter! Ik ben van mening dat SVN best eens over een maximaal af te geven vispassen aan bewoners buiten NL na mag gaan denken (of de prijs een stuk verhogen?). Niet racistisch bedoeld maar de hengeldruk neemt m.n. op de roofvis enorm toe. In Duitsland is het wat lastiger qua vergunningen etc. maar dit is de omgekeerde wereld.
Jaap, Gelderland, 09/01/2020

REAGEER

Gravatar
P
.Drenthe

Ludo, de plek hebben ik en mijn maat ooit ontdekt door rond te rijden en je nog amper google maps op telefoons had, leek me leuk weer heen te gaan. Maar goed niet weer dus.. ik woon niet in een super waterrijke omgeving her en der wat water je moet er wel voor rijden.. dus het is lastig om vrij water te vinden. Er is al heel wat water hier verraden door camerageile boys.
Wat betreft overschot duitsers ik krijg op social media bijval van iemand die zich ” fix mille” noemt. Een duitser die vind dat duitsers nu toch echt es wat moeten gaan doen aan hun eigen wateren ipv massaal te vissen in nederland. Hij begrijpt maar wat goed dat het hier een beetje vol raakt. Terwijl duitsland genoeg wateren heeft maar beter beheer nodig heeft. Hij is ook anti kluitje vissen. Moet zeggen dat hij behoorlijk wat stront over zich heen krijgt van mede-duitsers waar hij zich wel niet mee bemoeit bla bla. We mogen toch lekker zelf weten waar we vissen zeggen ze oa. Dat klopt natuurlijk ook wel ieder is vrij om te gaan en staan waar hij of zij wil.. het feit is echter dat dit averechts werkt op vangsten voor iedereen...Fix Mill is ook van mening dat duitsers es wat beter hun best moeten doen voor C&R, dat er weinig beweging zit.

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Peter
.

@ Ludo

Ik woon in Zuid-Holland; Het is hier overal druk. Pas in de Krimpenerwaard gevist op een dinsdagmiddag en ik was niet de enige. Zelfs 2 Belgen (Walen). Interessant was dat er een visserijonderzoek plaatsvond en de heb even een praatje gemaakt met deze mannen. Het was niet veel een snoek van 64cm de grootste vangst v.d. dag. De visstand neemt ook daar af, tel daarbij op de dressuur door de vele vissers en het is niet raar dat ik (weer) geblankt heb.
 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Rob
.

Alles draait tegenwoordig gewoon om het geld dat is het hele eieren eten. De rest interesseert ze niks schijnbaar. Verenigingen en SVN hebben gewoon de dollartekens in hun ogen staan met al die Duisters en andere buitenlanders die hier een vispas komen halen. Hoe meer hoe liever zelfs. Wat van belang is voor de eigen sector en of eigen achterban interesseert dit soort lieden al lang geen ene zier meer. Het grote geld regeert steeds meer. Wen er maar aan.

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Sander
.

Tja... Ik heb het al eerder gezegd, maar gaat het andersom niet net zo? Zeeforelstekken in Denemarken, karperstekken in Frankrijk. Alles is in Nederlandse tijdschriften en op Nederlandse websites te vinden.

Voor wat betreft de drukte in zuid Holland: krimpenerwaard is inderdaad internationaal bekend. Maar steek de lek eens over, dan kun je al een stuk rustiger vissen (hoewel sommige Belgen dit ook al door hebben). De krimpenerwaard is een van de beste voorbeelden van kuddegedrag!

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
ed
.

P, dat artikel is een advertorial....dat blad/magazine/website prijst Nederland niet de hemel in, nee....dat artikel is betaald door Sportvisserij Nederland...! Marketing dus om vissers deze kant op te halen.

Ik heb er overigens geen problemen mee. Ruimte zat overal. En als het ergens druk is ga ik lekker verkennen, ontdekken, genieten. Ik ga trouwens ook wel eens op een visreisje naar het buitenland....

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
P
.Drenthe

@sander ik ga zeker ook naar het buitenland maar mijd plekken die druk bezocht worden, wij pionieren er aardig op los.
@ed: je hebt mazzel dat het rustig is

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Pet
.Viersen

Ich bin sehr gerne in den Niederlanden sehr nette Leute alles perfekt.Ich finde mit den ganzen Videos und co macht schon die ein oder stelle kaputt.Aber lieber Jaap auch nicht vergessen woher dein Wasser kommt.

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
M.
.Krimpenerwaard

Dat mensen van buiten Nederland hier komen vissen kan je weinig over zeggen, dat zou ikzelf andersom ook doen
Wat me alleen irriteert zijn de vergunning kosten, leuk dat SVN spekken maar wat word er voor de viswateren gedaan???
Het enige waar die lui mee bezig zijn is marketing campagnes om meer toeristen naar Nederland te lokken en een beetje rommelen op tv, veel te dure lease bakken etc... Betalen geen probleem, en al word er wel wat nuttigs door gedaan mag het zelfs duurder maar niet aan die poppenkast

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Ludo Spronck
.Borgharen

Sportvissers verenigt u !
Wie de sportvisserij als hobby het eeuwige leven gunt zal het op de kaart moeten zetten als aantrekkelijk tijdverdrijf voor iedereen.
Wie niet kan delen verliest.
Dat mensen uit andere landen hier komen vissen is een teken dat deze sport niet meer weg te denken is. Dat deze sport maatschappelijk van belang is.
Als we op vakantie gaan zoeken we naar vismogelijkheden. Liefst met stekinfo.
Niks mis mee: prettige vakantie!
Maar je moet ook kunnen delen. Dus buitenlanders die naar ons komen zijn ook welkom.
ze dragen bij aan economie en inkomsten SVN.
Leven en laten leven / Draag en verdraag /Samen sterker.
We kunnen ons beter druk maken om het volgende: Hoe zetten we die extra inkomsten in om de sportvisserij naar een hoger niveau te tillen.
(Sportvis)verenigingen zouden dat verenigd moeten doen.
Tegenstellingen scheppen is dom.
Niks karper vissers afzetten tegenover roofvissers. Niks buitenlanders weren.
Die laatste groep betaalt immers ook mee aan ONZE hobby .
Toename drukte is een kul-argument: wie daarin gelooft heeft geen oog voor de enorme ruimte aan rustige stekken die wellicht onontdekt zijn.
Zoek effe en gij zult vinden.

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
P
.Drenthe

Ik ben het niet geheel eens met bovengenoemde stelling. Het klinkt mooi en filosofisch maar weet nog steeds niet de voor en nadelen tegen mekaar af te strepen.
Als we sportvissen aantrekkelijk willen houden moeten omringende landen hier ook net zo goed voor gaan zorgen en verantwoording gaan nemen. Het watersysteem gaat voorbij landgrenzen. Het kan toch niet zo zijn dat we hier alles met fluwelen handschoenen behandelen en even verderop vissen massaal weggevangen worden.
Het goede is van ons dat we proberen een goed visbestand te houden en dat water bereikbaar is.. dat is positief. Maar omdat omringende landen dat niet doen blijven we een aanzuigende werking krijgen op onze omringende landen dat is enerzijds positief: hotels, gidsen, winkels verdienen hiermee. Maar je blijft een heterogene Ipv homogene verdeling te krijgen van vissers. En dat is op lange termijn negatief voor de beleving van degene die ook es willen vangen, het heeft niks met gunnen te maken.. ik gun ieder zijn visje te vangen.. maar als we allemaal hutjemutje vissen is er helemaal niets te delen. Dat is het punt wat ik aan wil kaarten. Voor mensen die ooit biologie hebben gehad: denk aan het biologisch evenwicht...

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Ludo, ik ben het nog nooit zo met je eens geweest als nu. Sportvissers hebben nog te vaak een kokervisie. Ze kijken alleen maar naar hun directe eigen interesses, maar zien wat nodig is om die interesses waar te kunnen maken vaak als verkeerd.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Henk
.

Fuut, geen complimenten geven op je eigen bericht he wink
Veel dezelfde mensen die reageren op een andere naam.

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Henk, heb je toch echt mis, hoor. Je weet kennelijk niet hoe vaak ik het in het verleden verschrikkelijk oneens geweest ben met Ludo. Als dat niet zo geweest was had ik waarschijnlijk helemaal niet gereageerd.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Ludo
.Borgharen

Beste Henk.

Het is zeldzaam mooi als binnen een topic of discussie mensen elkaar respecteren.
Zeker als het mensen betreft die het op tal van andere onderwerpen oneens zijn.
Dat zijn lichtpuntjes in de sportviswereld.
Dat Fuut en ik niet dezelfde zijn heeft zich in vorige discussies meer dan bewezen.
Nooit gedacht en sowieso uitgesloten geacht dat ik ooit moest gaan verdedigen dat ik Fuut niet ben of andersom.
Het moet niet gekker worden (gemaakt door Henk).
Laten we het positief houden: inhoudelijk reageren en niet op de (vermeende/verkeerde) persoon.
Dank voor de (verwachte) excuses en dus zand erover vanaf nu.

 • about 4 years and 3 months geleden
Gravatar
P
.Drenthe

Vandaag werden we ff lekker “gestekkenpeest“ door duitsers. Ik heb een best leuke vis boot met veel opties dus het lijkt natuurlijk heel wat en t lijkt dan alsof ik dik verstand van roofvissen heb (wat ik dus totaal niet heb als je kijkt naar mijn treurige vangsten haha).. ze bleven akelig dichtbij trollen en hun koppies konden alleen maar onze kant op staren. We vingen niks dus op den duur druipten ze af.

 • 4 years and 2 months geleden
Gravatar
Bram
.

Onzin, is een fenomeen wat in Nederland met en door Nederlanders ook vaak en overal gebeurd.
Weet je wat het is, SN verkoopt graag veel vispassen..progamma werkt daa aan mee .
Alle viswateren en stekken worden prijs gegeven op TV. En internet.
Das 1
2 is dat heel erg veel mensen te veel praten en profileren op (Anti) Sociale Media.
Over hoe goed ze wel niet zijn en wat zij allemaal vangen. Dat trekt alleen maar erg veel van het zelfde slag vissers aan en dat vertaalt zich in drukte op het water en op de helling en parkeerplaatsen.
Droevig is het , maar zelfreflectie is bij de meeste mensen in Nederland een moeilijk woord.
(Corona: Bouwmarkt/ Stranden/Natuurgebieden/ Parken/ Speeltuinen..' We hebben al lang genoeg binnen gezeten" )

Zo werkt het helaas ook onder de sportvissers.
Vragen die erg vaak voorbij komen op internet of het op een bepaald water ' al wat is'
Mensen zien niet in waar ze daad werkelijk mee bezig zijn , puur om het feit dat ze met hun 'eigen belang' bezig zijn.
En dat is dat ze willen vangen.
Excuses dat ze ' ver weg wonen' zijn veel gehoord. • 4 years and 2 months geleden
Gravatar
Bram
.

@ Tom
Somige Nederlanders verkopen ook snoekbaars niewaar?

 • 4 years and 2 months geleden
Gravatar
Steven
.Gent

Vorige zomer in de Ardennen ook heel de tijd in de Semois staan vissen tussen Hollanders, man man wat een miserie.

En serieus, t zijn allemaal vissers en zolang iedereen de regels volgt zie ik het probleem niet. Jij denkt kennelijk dat hengelen door buitenlanders alleen bij jullie gebeurd, maar dat toont alleen maar wat een kleingeestige visie u hebt op de sport.

 • 4 years and 2 weeks geleden
Gravatar
J Heimimg
.Reken

Hallo!
Ich habe gerade mit großem Interesse alle Kommentare hier gelesen.
Ich komme aus Deutschland und fahre seit nunmehr 25Jahren zum fischen in die Niederlande.
Ich bin immer freundlich begrüßt und behandelt worden.
Ich ärgere mich selber über meine Landsleute die sich nicht an C&R halten,nochmehr ärgere ich mich aber über alle YouTuber egal welcher Nationalität.
Mir sind jetzt mehrfach auf vielen verschiedenen Gewässern in Deutschland als auch in den Niederlanden Drohnen über den Kopf geflogen.
Auch sehe ich die Wettbewerbsangeln als äußerst kritisch an.
Ich bin den Niederländern dankbar für ihre Gastfreundlichkeit,ihre Liberalität und dafür das ich in ihrem Land fischen darf.
Ich wünsche mir von meinen Landsleuten sich und den Niederlanden zu benehmen,sich an die Regeln zu halten und von ihrer Ruhmgeilheit Abstand zu nehmen.
Geht doch einfach ohne Kamerateam fischen und genießt einfach mal wieder unser gemeinsames Hobby ohne an Likes auf YouTube oder Tournamentpunkte zu denken.
Ein Abschlußgedanke,dem Coronavirus sei Dank,daß der Saisaonstart im Mai deutlich ruhiger ausfallen wird als den vergangenen Jahren.
Mit lieben Grüßen und einem herzlichen Dank das ich in den Niederlanden angeln darf.
Jörg Heiming.

 • 4 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Har
.Roermond

Dat buitenlanders in Nederland komen vissen is prima, maar laat ze zich dan wel aan de hier geldende regels houden. Nu hebben we de gesloten tijd voor vissen op roofvis, maar als je dan gaat kijken naar de hoeveelheid vissers, met name uit het buitenland die gewoon door vissen op roofvis kan ik daar woest van worden. Door de Coronavirus vindt er geen of bijna geen controle plaats en het is hier in midden Limburg aan de Maasplassen net het wilde westen. Het verbod nachtvissen op de Maasplassen wordt massaal genegeerd, en van het verbod met levend aas vissen hebben ze schijnbaar nog nooit gehoord. Daarnaast wordt de gevangenen vis ook nog eens meegenomen. Het wordt hoog tijd dat de overheid hier eens iets aan doet.
Buitenlandse vissers prima maar wel volgens de hier geldende regels en anders kan ik ze missen als kiespijn

 • 4 years and 2 weeks geleden
Gravatar
Lex
.

Wat een prachtig nationaal socialisme wordt hier ten toon gespreid. Alles voor iedereen, maar alleen als je Nederlander bent. Kom op, er zijn zeker net zoveel Nederlanders als Duitsers, Polen, Belgen die vis kloppen en doorverkopen, zich niet aan de regels houden, asociaal gedragen. Ook ik vind dat het druk wordt op het water, maar wat ga je dan krijgen met een maximaal aantal vergunningen? Dat je misschien een jaar niet kunt vissen op je favo water omdat de vergunningen op zijn. Dan heb ik nog wel een paar oer-hollandse brabantse gasten in het vizier die de afgelopen seizoenen mijn snoekpolders behoorlijk verneukt hebben.

 • about 3 years and 12 months geleden
Gravatar
P
.drenthe

nou ja weg gaan zien wat de toekomst brengt.. men vind het blijkbaar allemaal wel best zo.. vergelijkingen met nationaal socialisme bla bla... Het gaat om de drukte, dat is het punt en het wordt alleen maar extra drukker door buitenlandsen (die ik niks misgun hoor) die in hun eigen land gewoon niks meer kunnen vangen.. Los van het vissen.. ons land raakt aardig vol door immigratie..feit! De vraag is hoever is de rek.. willen we allemaal in new york achtige steden wonen? met her en der een stadsvijver, vol met wolkenkrabbers, nog meer water inperken en een flevopolder deel 2 doen? Noem mij maar lekker conservatief maar ik hou t graag een beetje leefbaar en ruimtelijk en mooi.. meer voor iedereen..hutje mutje is niet mijn ding.
t kan best zijn dat sommigen straks de hobby weer uit stappen. Je kan mij vertellen dat je niet gaat vissen om het vissen. Ja vissen is meer dan vangen, maar als ik naar mezelf kijk ben ik altijd wel bezig met hoe ga ik vandaag een poging doen en als dat lukt om beet te krijgen is dat een heerlijk gevoel..

 • about 3 years and 12 months geleden
Gravatar
Alex Bijhold
.Winschoten

geen probleem als ze zich aan de regels houden ... maar daar schort het aan ... morgen gaan we weer voor het eerst ... maar zie dat in het gesloten seizoen gewoon gevist wordt. Vaak gemeld aan de federatie maar die reageren nergens op ... tja ...

 • about 3 years and 12 months geleden
Gravatar
Hans
.

Lex,

Waar ligt jouw grens dan?? Wat vindt jij ervan dat er op sommige wateren meer buitenlanders vissen dan Nederlanders. En dat er bij sommige trailerhellingen geen parkeerplaatsen meer zijn daardoor? Gewoon weg kijken en het ze maar gunnen?

 • about 3 years and 12 months geleden
Gravatar
Toon Billekens
.Venlo

Donderdag ook geweest vissen was vergeten Duitse zondag trailler helling lottum 15 witte nummerborden ,en dan nog tientallen kampeerders langs du kant wie verlost ons van die plaag?

 • 3 years and 11 months geleden
Gravatar
Lex
.

@Hans: Als we dit een probleem vinden moeten we van de landelijke vispas af. Dan heb je het gezeur dat je voor elk water een aparte vergunnning moet hebben. Jij trekt de grens schijnbaar op onze landsgrenzen, dan trek ik de grens bij bijvoorbeeld de grens van het verenigingswater. De polders in het Groene Hart worden overspoeld met niet alleen Duitsers en Belgen, maar ook Brabanders, Limburgers, Hagenezen, Amsterdammers. Ik maak geen onderscheid; allen laten ze rotzooi achter, allen zorgen ze voor een enorme hengelsport, allen dragen ze bij aan de teloorgang van deze wateren.

Daarnaast; hoe meer vispassen er zijn, hoe groter ons economisch draagvlak. Je wilt toch dingen voor elkaar krijgen in Den Haag? Ik hoor van alle kanten gezeur op Klop, dan hebben we meer vissers nodig om een vuist te maken. Zijn er meer vissers, is dat ook weer niet goed. En ja, dan word ik een beetje moe van het gezeur op duitsers en belgen, als ik in de polders rond Wilnis meer Brabants en Limburgs hoor dat Utregs. Want, waarom zou ik die gasten hier wel toelaten dan? Water zat bij hen toch>?

 • 3 years and 11 months geleden
Gravatar
Hans
.

@Lex,

Volgens mij worden de trailerhellingen gemaakt van onze belastingcenten. Betalen o.a. de duitsers daar ook voor?... Daarnaast zijn die trailerhellingen niet berekend met het idee dat er net zoveel buitendlandse auto's staan dan nederlandse...

 • 3 years and 10 months geleden
Gravatar
R.vdW
.Zwollywood

Beginnen met een meeneem verbod voor iedereen!!! Inclusief de beroeps grin

 • 3 years and 10 months geleden
Gravatar
Jean Ceulemans
.Ramsel

Als er niks meer gevangen wordt blijven ze vanzelf weg.... En draai het even om, er gaan ook heel veel Nl en Be naar Duitsland, Frankrijk, enz. Ik heb de tijd nog geweten als er op het KK een 40 ponds karper gevangen werd dan zat het de week erop boordevol met Nederlanders en Duitsers. Als iedereen als begint af te schermen, dàn is het pas over en out.... laat iedereen nog een beetje vrijheid, we kunnen het allemaal gebruiken in deze tijden.

 • 3 years and 8 months geleden