Onbeperkt vissen voor o.a. Duitsers?
Beste hengelaars even een opiniepeiling. Wat vinden jullie ervan dat o.a. onze Duitse oosterburen met een vispas zo’n beetje onbeperkt toegang hebben tot viswater in NL? Ik woon aan de oostgrens van NL en vind het persoonlijk de spuitgaten uitlopen. Het is gewoonweg ongelooflijk druk op het water aan het worden. Van de 10 boten die je tegenkomt zijn er 9 Duits. Niets tegen Duitsers overigens maar b.v. afgelopen zondag was ik aan het vissen op een relatief klein grindgat dat in verbinding staat met een rivier. Het zag werkelijk zwart van de boten. Ik overdrijf niet tenminste 15 boten en daarnaast minimaal 10 belly-boten, wederom 90% Duits.

De vis die op deze plas lag heeft die dag minimaal 5x een shad of iets dergelijks voorbij zien komen. Er werd dan ook slecht gevangen. Hoorde van andere vissers dat het daar al weken zo druk was. Ik vind dit geen goede zaak, het maakt voor mij als visser die vooral ook voor de ontspanning en rust gaat vissen het genieten van het moment minder. En eerlijk is eerlijk je favoriete stekken zijn vaker bezet, de vis krijgt kenmerken van dressuur en je vangt dus minder. Dan hoor ik je al zeggen dan ga je toch naar een ander water? Nou alles in een straal van tot 50km landinwaarts is het een zelfde laken een pak. En het neemt enorm toe.

Kom je bij de trailerhelling staan er al een aantal boten voor je te wachten. Onlangs ruim een half uur moeten wachten om te kunnen traileren. En dat in de winter! Ik ben van mening dat SVN best eens over een maximaal af te geven vispassen aan bewoners buiten NL na mag gaan denken (of de prijs een stuk verhogen?). Niet racistisch bedoeld maar de hengeldruk neemt m.n. op de roofvis enorm toe. In Duitsland is het wat lastiger qua vergunningen etc. maar dit is de omgekeerde wereld.
Jaap, Gelderland, 09/01/2020

REAGEER

Gravatar
Kees
.

Op het haringvliet het zelfde
Alleen maar kentekens uit Duitsland
Vaak rond de kerstdagen en daarna zie je niet meer zo vaak

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Koen
.België

Ik begrijp dat dat niet zo aangenaam is, zelf als Belg vis ik ook zo goed als altijd in Nederland.
Bij het vliegvissen worden er zeer vaak maar een maximaal aantal vergunningen per dag per gedeelte rivier uitgeschreven. Voor het ‘standaard’ roofvissen vind ik dat zelf geen oplossing. De hengelsport moet toegankelijk blijven voor de gewone werkman.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Rob
.Breda

Koen ,de gewone werkman waar jij het over hebt kan wel een dure aluminium boot aanschaffen met de duurste elektronische apparatuur en zware motor. Dus dat valt reuze mee met zogenaamde gewone werkmensen. Persoonlijk vind ik dat er teveel belgen naar Nederland komen om te vissen en snoekbaar mee te nemen.a-sociaal gedrag van hun aan de trailerhelling. Te vaak mee gemaakt. Nee wat mij betreft gewoon verbieden.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Teun
.

Ik vind het een goede ontwikkeling voor de hengelsport, mensen kopen en vispas houden zich aan de regels geen probleem, zelf vis ik veel op forel en vlagzalm in duitsland. Als nederlands lid in een culb worden wij nederlandres daar erg warm ontvangen. Men is blij met ons als lid, mischien kunnen wij hen ook een warm welkom geven. Zij hebben de zelfde belangen alsdat wij die hebben. FIjne dag en vergeet niet te genieten van julie hobby

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Theo
.

100% mee eens jaap

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Tom
.Düsseldorf


Als u alleen onder Nederlanders wilt vissen, kom dan naar Duitsland aan de Moezel. Daar vinden ze hun landgenoten. Begrijp het niet verkeerd, het gaat niet om Nederlanders of Duitsers, het gaat om vissers die zich aan de wet houden.
Groetjes Tom

Wenn Sie nur unter Holländern fischen wollen, kommen Sie an die Mosel nach Deutschland. Dort finden sie ihre Landsleute. Verstehen Sie es nicht falsch, es geht nicht um Niederländer oder Deutsche, es geht um Fischer, die sich an das Gesetz halten.
Gruß Tom

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Jeroen Nijskens
.Swalmen

Hoi jaap,
Goed dat je er over begint!!!
Hier in Limburg aan de Maas het zelfde 9 op de 10 boten en kant vissers zijn duitsers. Ze komen op de gekste plaatsen op het water waar wij zelf nog niet eens wisten hoe we er moesten komen zij weten het te vinden!
Ook op mijn thuiswater ik hoef maar te gaan in het weekend en er zijn al boten voor mij op het water en het wordt veel te veel! Zelfs verhuurd een Duitser visboten bij ons op de Maas (moesten wij eens proberen in Duitsland) dus nog meer Duitse vissers die je alle rust vis en ruimte ontnemen (wij zetten alles terug) maar het is al niet meer normaal waar komen ze niet in Nederland overal op elk water! Maar als 9 op de 10 duitsers zijn we tog wel benadeeld als Nederlanders ze ontnemen je alles. Zelfs in de stad word je in winkels in het Duits aangesproken!! Dit moesten we andersom eens proberen klaar te krijgen! Maarja Sie müssen alle nach Holland gehen!
Groetjes jeroen

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Chris
.

Laatst ging ik skieën in Duitsland. Het zat er vol met Nederlanders. Echt niet te doen. Ik heb moeten wachten aan de skilift. En de pistes allemaal overvol met Nederlanders.
Gaan we hieraan dan ook iets moeten doen?
Tja.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Hans
.Amsterdam

Het vervelende is dat Duitsland een heel ander beleid heeft tov Nederland. Ze zien het vissen zoals wij het doen als dierenmishandeling en om die reden dien je een vis bij vangst dood te maken.
Je dient een fors examen af te leggen voor je uberhaubt een hengeltje uit mag gooien. Helaas maakt dit de sport niet echt toegankelijk in duitsland.

Het is natuurlijk goed om te zien dat er ook Duitsers zijn die dezelfde kijk op de hengesport hebben als ons. Ik begrijp dan ook volkomen dat ze bij ons komen hengelen. het zou wel fijn zijn als de nederlandse economie hier meer van profiteerde.
Gescheiden vergunningen voor zowel Nederlander als buitenlander is helemaal niet zo gek. Wij betalen per slot van rekening ook belasting die helaas te weinig wordt besteed voor onderhoud aan ons water netwerk. Wellicht dat sportvisserij Nederland dit in de politiek ter sprake kan brengen..

er zijn inmiddels al wateren in duitsland waar catch en release zijn toegestaan.
Wanneer in Duitsland de regels veranderen heb je in duitsland als Nederlander gemakkelijker toegang en zullen zowel Duitser als Nederlander in beide landen plezier aan de sport beleven.
Kan SVN hier ook niet een steentje aan bij dragen.

Vriendelijke groet

Hans Bouwhuis

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
RvH
.

Ik vind het prima dat er hier buitenlanders vissen. Zou alleen wel verplichten dat zij C&R moeten toepassen.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Karel
.

Helemaal mee eens Jaap. De situatie is bijna niet te houden op sommige wateren en die mijd ik dan ook volkomen. Maar aan de andere kant rijden we zelf natuurlijk ook al decennialang in file richting Frankrijk en Zweden (ook al zijn die landen veel uitgestrekter). Waar voor mij de schoen wringt bij die Duitsers is dat zij ons andersom weinig te bieden hebben. Ik zou best eens in Duitsland willen vissen, maar ben niet van plan om mijn vangsten dood te slaan.

Ik ben overigens geen jurist, maar ik vrees dat wat jij voorstelt een vorm van discriminatie is (zoals vastgelegd in het werkingsverdrag van de EU, dus niet uit haat richting Duitsers). Je kunt niet zomaar burgers van andere lidstaten uitsluiten of anders behandelen. Dat is (lijkt me) in strijd met de nodige Europese verdragen.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Erik
.Oirschot

In Denemarken zie je enkel nederlandse en duitse kentekens rond crossen . Ik zeg profiteren en wegenvignet aan laten schaffen.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
marc
.Belgie

De verhouding Nederlanders/ buitenlandse vissers is aan de hellingen inderdaad gestegen maar het aantal boten is naar mijn mening een pak gedaald.
Onder de kerstvakantie op een windstille weekenddag MAAR 20 trailertjes aan die super mooie helling aan de banaan (Hollands diep). Paar jaar geleden telde je er op zo'n dag 50/60 aan de helling van Willemstad en nog eens 50 aan de overkant. En iedereen had op het eind van de dag een veelvoud aan vissen dan nu.
Het vangen van een vis daar is inderdaad moeilijker geworden maar dat heeft niks met dressuur te maken vrees ik..........
Voor ons buitenlanders is het verre rijden en mogelijke mindere vangsten nog altijd geen reden om niet te gaan vissen in deze prachtige omgevingen.

Door vergunningen voor buitenlanders te verhogen ga je jammer genoeg niet het beoogde effect bekomen denk ik. Want als een buitenlandse visser het er voor over heeft om regelmatig 500km te rijden naar zijn visplek dan kunnen die paar 10'tjes of nog wat meer voor een jaarvergunning er ook nog wel bij.

Als je de bio- massa wil herstellen zal er toch iets gedaan moeten worden aan de beroepsvisserij maar ook de modeterm momenteel "opwarming van de aarde" zit er voor iets tussen. De gemiddelde formaten op HV en HD zijn in mijn beleving alleen maar gestegen. Ook kan je makkelijk 10 snoeken op die waters als je er op zou toeleggen en zijn de formaten van de baarzen fenomaal aan het toenemen. Dat water is inderdaad aan het veranderen. Zuiverder water wordt helderder en dus voedsel armer en dus sowieso minder bio-massa. De verhouding in de voedselpiramide is op dit moment zeker nog OK. Alleen duidelijk anders dan 5 jaa geleden. Die massa's aan kleine snoekbaarsje zorgde er ook voor dat ander roofvissoorten niet aan de bak kwamen en minder konden doorgroeien.
Als de beroepsvisser alleen nu blijft doorgaan en die o zo belangrijke vissen voor het nageslacht ook nog gaat zoeken om toch maar aan zijn hoeveelheid vis te blijven komen dan gaat het fout gaan.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Arend
.

Hier erger ik me ook wekelijks aan.

Een beetje defensiever beleid van Sportvisserij NL op dit gebied zou idd niet gek zijn.
Voor mensen die niet woonachtig in NL zijn een hogere prijs voor een vergunning voor bijvoorbeeld of dag en week vergunningen per water/gebied verstrekken.

Helaas is Sportvisserij NL meer met zichzelf dan met ONZE belangen behartigen bezig.
Het liefst zien ze zo veel mogelijk mensen in NL vissen.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Richard
.elburg

overal zijn ze door heel Nederland het lijkt wel een plaag

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Frans
.Boxtel

Randmeren hetzelfde verhaal...
Er komen zowiezo steeds meer boten, stel voor de pensioenen te korten met al die rijke senioren op het water grin

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Peter
.

Wordt het niet eens tijd om achter de geraniums te gaan zitten Jaap.
Als ze een vispas hebben mogen ze gewoon hier vissen hoor, als je het te druk vind worden heb je met jouw kennis toch nog wel een stek achter de hand waar het niet zo druk is...

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Noël
.

In Limburg het zelfde verhaal. Als ze nu eens alle gevangen vis terug zouden zetten dan had ik er minder moeite mee.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
mats
.

Als ik jouw verhaal lees heb je nog een troost dat er blijkbaar geen kloppers tussen zitten.Dat verbaast me??

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
andre
.

Als je een vergunning koopt voor een bepaald water mag je daar ook vissen.
Mocht het zijn dat het overvolkt word moet dat worden teruggebracht. Het valt inderdaad op dat er zeer veel buitenlandse vissers actief zijn. Misschien toch monitoren en kijken of het wel wenselijk is het zo vrij te laten?

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Steef
.Wap

Misschien de prijzen gelijk stellen, als hetzelfde bedrag, wat wij moeten betalen, in het land van herkomst van de visser!
Zal nogal een verschil maken!

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Otto
.Lemmer

Je hebt 100% gelijk Jaap ik ken er eentje uit Koln die kom ik overal tegen ze noemen hem Basti der butcher! Overigens wel een aardige gozer

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Sander
.

Tja... ik heb regelmatig in Frankrijk gevist waar je aan de bekende stuwmeren alle mogelijke nationaliteiten tegen komt. Of denk aan de ebro in Spanje... de lokale vissers hebben daar ook het nakijken! Toch heb ik er erg genoten en zou er graag nog eens heen gaan. Moet er niet aan denken dat ik als buitenlander wordt geweerd!
Duitsers die in Nederland vissen denken er waarschijnlijk net zo over.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Peter
.

Jaap, hier in de buurt geen Belgen of Duitsers sturen we gelijk weg....

Maar ik snap je punt, het wordt steeds drukker aan de waterkant. Het lijkt wel of ik elk jaar meer vissers zie. Bij mij in de woonwijk heb je slootjes waar hooguit 3 snoeken zwemmen en die worden bijna dagelijks belaagd. Gevolg is dressuur, tel daarbij op de afname v.d. biomassa (kraakhelder water) en een groep aalscholvers die hier in de wintermaanden regelmatig komt dineren en er blijft niet veel meer over.

Vroeger was ik een fanatieke snoekvisser maar ik vind het tegenwoordig niet meer de moeite als ik de tijd afzet tegen de vangsten. In de zomer zoek ik de rivier weer op en verder naar het buitenland voor veel vis en genieten.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Peter
.Drenthe

Ik ben het helemaal eens, we zijn een ontzettend klein land met relatief veel inwoners en vissers. 20 jaar terug had je alle ruimte..nu is het aanschuiven. Duitsland is zo vele malen groter dan nederland en toch komen ze hierheen. Ons land/wateroppervlak kan dat helemaal niet aan. Ik vraag me af of alleen met nederlanders het al niet druk genoeg is. Wat mij betreft schaffen we vispas voor buitenlanders af, niet uit haat. Maar omdat het gewoon te druk is, ook voor de vissen zelf.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Henk
.Wolvega

Dat ze alle vis meenemen lijkt mij gelul ik zie veel sportvissers daar vissen . Als je iets ziet wat niet deugt dan bel je de politie toch even op of een boa .

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Louis
.Dison

Le pire ennemi du pecheur c est le pecheur.continuer à critiquer et bientôt plus de peche du tout

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Chris
.

Grapjurk Peter: hier geen Duitsers of Belgen. Sturen we gelijk weg. Maar hij besluit wel met te zeggen dat hij in het buitenland vist voor veel vis.
Hoe idioot kan je zijn? Pijnlijk.
En dat wegsturen zal ook wel meevallen. Veel bla bla.

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
Chris
. Breda

wat te denken van de Fransen die hier steeds meer en meer aan de hellingen verschijnen vaak met cameraploegen en al , net zoals die gekke dikkerd met zen lange baard van Gunki en die homo van Fox en de Fritz van Quantum.
gewoon commercie de restkan de boom in , hebben geen enkele toegevoegde waarde doen alleen maar afbraak aan de intenit van het vissen

 • 4 years and 5 months geleden
Gravatar
tom
.Harderwijk

Om maar niet te spreken van alle zelfbenoemde Duitse visgidsen. Die enkel met een vispas de kost verdienen op de Nederlandse wateren...

 • 4 years and 5 months geleden