Snoekbaarsjager (16)

Snoekbaarsjager (deel 16)

Verticaal vissen in koud water

Vis in deze periode met shads op een zo licht mogelijke erie jigkop. Neem altijd ook een zo licht mogelijke dyneema lijn en vis kort bij de bodem (tien tot twintig cm), heel traag heffend met een korte stop boven of hou gewoon je shad bewegingloos stil boven de bodem.

Ik vis met langwerpige, dunne, weinig bewegende shads met weinig staart zoals de Fin-s of met de brede Culprit shads met een weinig bewegende, brede staart. Aanbeten zijn meestal ‘hard‘ maar soms ‘hang‘ je precies gewoon vast aan de bodem bij het heffen. Onmiddellijk vasttikken is de boodschap!


Een leuke dubbel op de shad.

Bij deze visserij moet je super geconcentreerd zijn en elke beweging van je shad onder water volgen. Een snoekbaars welke je shad binnenzuigt kan weer even snel je shad uitspuwen wanneer hij of zij ervaart dat dit geen natuurlijk aasvisje is! Elke oneffenheid van de bodem en elk dieper kuiltje kan een schuilplaats zijn van een liggende snoekbaars.

Vis dankzij je elektromotor zeer langzaam langs de benedenrand van diepe putten en markeer met een markeerboei of met je gps de plaats van je aanbeten. Kortbij in de buurt vissend vind je zeker nog andere snoekbaarzen. Vis nu zeker gezien de grote diepte met een zo dun mogelijke dyneema lijn.


Baars op de pilker op een ‘baarzenstek’.

Voor het verticaal vissen kocht ik vele jaren geleden mijn hengels in de USA omdat bij ons de verkochte exemplaren veel te weinig topactie hadden. Voor elke visserij koop ik steeds twee identieke exemplaren zodat ik bij een eventuele hengelbreuk steeds weer eenzelfde hengel heb die als het ware in mijn hand gegoten ligt.

Ik voel met mijn hengel echt alles. Daar ik redelijk fijne handen heb zijn de handgrepen van beide hengels door mij extra verdund. Uiteraard kan je verticaal vissen met shads het ganse jaar door. Ik heb de overtuiging dat er in de warmwaterperiodes betere technieken zijn, zeker als je grote snoekbaarzen wil vangen. Heb ik een kleine shad nodig in de koudwaterperiode dan gaat mijn voorkeur uit naar de Sharp Shad in de kleur salt&pepper blue.


‘Zomershad-vangst’.

• Hengel: Bass Pro Qualifier, gemaakt van Graphite HM85 ref PQF66MHS, medium heavy action ¼ tot 5/8 oz. Lure.
• Molen: Shimano Symetre 1000.
• Draad: Berkley Fireline Flame Green .15 mm 7,9 kg ( soms dunner,6 lbs of zelfs 4 lbs, op dieper water of bij stroming en zeker in de koud water periode ).

Onderaan monteer ik een cross-lock wartel van klein formaat vastgeknoopt met een palomar knoop:


Mijn shadmontage is steeds dezelfde: ik monteer mijn staartdriehaak boven en achter in de rug, net voor het staartstuk. Ik heb zo minder vasthangers in de bodem. Een druppel seconden lijm type Soft Bait Glue tussen shad en loodkop zorgt ervoor dat de shad  niet telkens wordt losgetrokken van de jigkop als de snoekbaarzen alleen in het staartje van de shad bijten.

Meer dan 10 jaar geleden kreeg ik uit Frankrijk een brief van Jackie Farrona met de vraag of wij samen eens een week in Nederland konden vissen om zijn techniek ‘mort manié’, wat wij kennen als Drachko-vissen, en ook om het verticaalvissen samen eens te beoefenen. We visten samen op het Haringvliet en het Volkerak en vingen ons te pletter!

Het werd het begin van een hechte band tussen snoekbaarsvissers. Jaar na jaar gingen we samen op jacht naar glasogen in Nederland. Jackie was gepassioneerd door het verticaalvissen en vandaag is hij in Frankrijk ongetwijfeld  de allerbeste. Hij ging met zijn kennis steeds verder en vist nu ook regelmatig op zee op zeebaars en andere zeerovers met zijn shads.

Hij overtuigde enkele Amerikaanse fabrikanten om shads te maken zoals hij ze wilde en heeft ondertussen een eigen bedrijf, AMS vertical fishing. In Nederland heb ik het nog nooit meegemaakt tijdens onze veelvuldige uitstappen dat een andere verticaalcrack meer vissen landde dan Jackie.

Zijn geheim? Zo licht mogelijk vissen qua lijn en loodkop, altijd vlijmscherpe haken, de juiste shadvorm, grootte en kleur van het moment, afwisselende bewegingen en diepte presentatie en een opperste concentratie waardoor hij zijn shad als het ware ‘ziet’ onder water! Uiteraard vist hij met een hengel die hem via het topje alles vertelt over zijn shad.

Hij ontdekte dat roze een topkleur is gedurende ongeveer veertien dagen, als de zoetwater kreeftachtigen in grote getallen rondzwermen langs de oevers van het Zoommeer. Ook de shad met een rood staartje met dezelfde hoofdkleur van je shad, bijvoorbeeld fluo groen/oranje, kan bij stilvallen van de aanbeten terug voor aanbeten zorgen.


Ik testte allerlei kreeftachtigen.

Jackie heeft ook duidelijk verbeteringen aangebracht in de presentatie van ‘slepen met het balletje‘. Hij verlengde extreem de lengte van de fluorocarbon onderlijn en verkleinde bewust het formaat aasvisjes om zo maximale inhakingskansen te creëren bij elke aanbeet.

Volgende week deel 17!

Mocht u vragen hebben aan de auteur, dan kunt u die mailen via jan.van.de.linde@telenet.be


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Snoekbaarsjager 26
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (25)
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (24)
Total Fishing Import -