Snoekbaarsjager (deel 25)
Wippen met het kleine fluorode of -gele bolletje
Ook dit systeem is niet in de handel beschikbaar en wordt slechts door enkele ingewijden gebruikt! Het is een typisch warmwatersysteem met vers dood en klein aas, voor de zomermaanden een echte killer.
Materiaal: hengel, molen, draad en wartel zijn identiek aan het verticaalvissen. Je kan dus probleemloos overschakelen naar dit systeem als plastic, of fireball niet voldoende resultaten geven. Je vist er ook echt verticaal mee onder de boot.
Het grote verschil met de voorheen beschreven speld zit hem in de aasaanbieding. Je vist nu met een lichtgewicht en rond, rood of geel bolletje, gewicht: 14 gram, soms 18 gram. De opgeprikte aasvisjes zijn 8 tot max. 10 cm lang en hebben weer aan beide zijden een driehaak ingeprikt.
Fluorood en -geel is troef.
Hoe vis je nu?
Heel actief ga je dit aasje opwippen tot meer dan één meter boven de bodem. Om de vangende efficiëntie te begrijpen moet je dit treiterend, opwippend visje in gedachte voor ogen zien met een felrode attractor op kop! Je vist zo een verticale waterkolom af tot anderhalve meter boven de bodem. Snoekbaarzen worden er knettergek van!
De rode, ronde en relatief lichte kop heeft als karakteristieken dat rond sneller valt, dat fluorood of -geel fungeert als een attractor en licht lood betekent een dartelende zwembeweging. Je vangt er glasogen mee van alle formaten, ook veel kleinere snoekbaarzen die snel en wendbaar zijn. Maar aanbeten krijgen en vis vangen daar doen we het toch voor hè!
Je hebt zeker al begrepen uit voorgaande beschrijving dat een heftige, redelijk hoge maar ook onregelmatige hefbeweging vanuit je pols bepalend is voor onze aasaanbieding. Variatie is de boodschap en aanbeten komen in elke fase van het heffen of dalen van je aasvis.
Volgende week deel 26!
Mocht u vragen hebben aan de auteur, dan kunt u die mailen jan.van.de.linde@telenet.be