Snoekbaarsjager 26

Snoekbaarsjager (deel 26, slot)

Verticaal vissen met de fireball

Ons materiaal is hetzelfde als voor het verticaalvissen tot en met de wartel. Mijn fireballs wegen 18 gram of 23 gram afhankelijk van gebruik in ondieper of dieper water, niet stromend of stromend water.

Ik ken zeer goede vissers die zweren bij de fireball en die bijna altijd met dit systeem aan de slag gaan, nietwaar Harry?


Willy is ook een fireball-fan.

Vissen blijft ook een kwestie van vertrouwen. Het is uiteraard een zeer goed vangend systeem waar je uiterst gericht over de bodem of tot maximum een tiental centimeter boven de bodem mee kunt vissen. Maar ook dit systeem was pas echt optimaal met een levende aasvis, ondertussen verboden.


Fireballs van Bart.

Hoe wordt er gevist? Laten zakken op de bodem, met de pols een lichte, opwaartse beweging maken, je aas een seconde op de bodem en terug opwippen en weer laten zakken. Ook hier wordt veel gebruik gemaakt van een fluogekleurde loodbol als teaser voor je aasvis.


Tot maximaal tien centimeter boven de bodem.

De favoriete kleuren zijn fluo rood, fluo oranje, fluo geel en fluo groen. In de winter wordt de kleur van de kop wit. Beveilig je aasvisje (veelal klein, ongeveer 8 tot 10  cm) op je enkele haak  door na het doorhaken door beide lippen, een klein rood, dun stukje ventielslang, geperforeerd uit de binnenband van een fiets, over je weerhaak te schuiven.

Hoe vang je zeker snoekbaars
 
Regel 1
 
Vis op een water, in een gebied en in een periode waar je zeker snoekbaars kan verwachten. Uiteraard moeten ook de juiste weersomstandigheden aanwezig zijn.
 
Regel 2
 
Informeer je. Vaar eerst in het visseizoen eens enkele keren traag rond zonder vismateriaal aan boord, bijvoorbeeld met je vrouw , en geef je ogen de kost in verband met frequent beviste zones maar blijf uit de buurt van de vissers. Maak kruispeilingen en schrijf alle interessante gegevens op die je opvielen: hoe werd er gevist, hoeveel boten lagen er,enz. Koop een goede waterkaart en en duid daar op in potlood de zones aan die je moet verkennen. Nadien kan je exacte plekken met gps coördinaten opslaan. Voor mijn belangrijkste viswaters Haringvliet, Spui, Hollands Diep, Volkerak, Schelde Rijnkanaal en Zoommeer is er een prima waterkaart: de Hydrografische Kaart voor kust- en binnenwateren N 1807.
 
Regel 3 
 
Gebruik de vis systemen die bewezen hebben snoekbaars te vangen in die periode dat je op het water gaat. Maar experimenteer zeker zelf met kleur of grootte van je kunstaas en met de grootte van je aasvissen, maar enkel binnen de grenzen van de vangende systemen.
 
Regel 4
 
Onderschat de natuur niet. Succesvol vangen op die dag, op dat tijdstip en op die plaats hangt grotendeels af van de klimatologische situatie en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld een plots dalende temperatuur, opstekende wind, dalende luchtdruk kunnen snoekbaarzen tot een onmiddellijke ‘ beet- stop ‘ bewegen. Vergeet nooit dat je de natuur niet kan forceren! Ook de beste visser kan dit niet!
 
Regel 5 
 
Optimaliseer je technieken. Dit maakt het verschil tussen normaal vangen en ‘ veel ‘ en ‘ grote ‘ vissen vangen! Bijvoorbeeld aan de Krammersluizen van het Volkerak vangt iedereen bij de opening wel zijn visje. Toen we aan de slag gingen met ‘ het balletje ‘ vingen die enkele vissers welke deze techniek toepasten veel meer en veel grotere joekels!
 
Regel 6
 
Wees discreet of anderen gaan van jouw ervaringen profiteren om je stek ‘ leeg ‘ te vissen en dan is voor jou daar de pret over. Ik maakte ooit een video met Albert Drachkovitch en we vingen enorme hoeveelheden snoekbaars voor de appartementsblokken bij Hellevoetsluis op het Haringvliet. Ik kon nadien die stekken wel vergeten want elke dag lag het er vol bootjes. Ik zocht en vond daarna heel wat andere stekken. Toch kon ik het nu niet laten om mensen die ik technieken bijbreng op hun honger te laten zitten in verband met mogelijke goede stekken. Indien nodig zoek ik weer nieuwe hotspots.
 
Regel 7 
 
Denk na en tracht elke visdag te begrijpen waarom je ving of waarom je niet ving. Noteer alle coördinaten van je stekken per seizoen. Tracht ook in een natuurkalender herkenningspunten vast te leggen naar je visserij toe. Zo zal je succesvolle vangpatronen kunnen  kopiëren en zal je snoekbaars blijven vangen.


Onweerstaanbaar…

 
Tot slot nog dit
 
Snoekbaars vangen is een uitdaging voor mij maar geen obsessie. Het moet voor mij ook geen wedstrijd worden tegen andere boten of tegen je vismaat. Ik vis in mijn vrije tijd, dus liefst geen stress toestanden voor mij.
Natuurlijk zijn de tijden veranderd. 
 
Toen we enkele jaren na het zoet worden van Haringvliet of Hollands Diep ( 1970) op snoekbaars visten dan vingen we aantallen snoekbaarzen zoals een doorsnee dagvisser voorns ving! Het waren de zeventiger jaren en we visten bijna alleen op deze schitterende waters. Het vangen van baarzen die in grote scholen joegen aan de oppervlakte was een waar genot. Volkerak werd afgesloten van het zout in 1969 maar werd pas veel later ontdekt.

 Ook toen visten er geen tien snoekbaarsvissers daar! Het Zoommeer werd pas veel later zoet: 1986 en toen wij met een aantal vismakkers enkele jaren later dit water voor de eerste maal ontdekten was er ook geen handvol snoekbaarsvissers die dit water bevisten. Maar ja de tijden veranderen en internet opende de wereld, ook voor de snoekbaarsvissers. 
 
Ik geniet nu van elke visdag en ontspan me. Even stoppen met vissen om trekkende vogels te bewonderen, overvliegende zwanen in de ochtendmist, springende vissen, duikende watervogels, van de stilte genieten…het maakt allemaal deel uit van een geslaagde visdag voor mij zeker wanneer ik alleen in mijn boot vis.

 Je moet kunnen aanvaarden dat er betere vissers zijn dan jezelf. Albert Drachkovitch stond op eenzame hoogte in zijn takel visserij. Jackie Farrona is een super visser met de shad en zo ken ik er nog wel een paar die formidabel zijn en mij ver overstijgen.
 
Een uitstekend snoekbaarsvisser wordt je niet door boeken te lezen of door erover te praten maar door vele uren op het water door te brengen en te vissen met een scherp analytische geest. Tracht elke dag weer die cirkel 360 graden in te vullen: waarom ving ik? waarom niet? Zoek steeds het vangende patroon. Zo beheers je steeds beter de leefwereld van de snoekbaars en vang je meer. Blijf niet vasthangen aan één bepaald systeem, zoek zelf en experimenteer doelgericht.
 
 Ik heb hier zeker de pretentie niet om volledig te zijn wat vangende systemen betreft. Wat ik niet beheers en waar ik weinig vang ervaringen mee heb zoals bijvoorbeeld het dropshot vissen beschrijf ik niet. Maar daarom is dit zeker geen slecht systeem.
 
 Waar er geen of weinig snoekbaarzen zijn kan je geen monstervangsten verwachten. Zelf nieuwe vangende plekken zoeken en vinden is het summum voor een echte snoekbaarsvisser.Markeer steeds op gps of met een markeerboei een interessante zone waar je aanbeten krijgt of waar de bodemstructuur aanlokkelijk is: een bult midden op het wijd, een mosselbank. Ga dan later deze stek eens bekijken door er van verschillende kanten over te varen. Zo vind je nieuwe hotspots.
 
 Een goede visdag zonder dat ik weet waarom ik ze ving is voor mij minder waardevol. Elke mooie visdag waar ik nuttige notities kan van maken geven mij samen met de vangst gegevens een toffe bezigheid om bij weg te dromen tijdens het ‘ dode ‘ seizoen.
 
Het plezier van het vissen voor mij zit in het vangen van snoekbaarzen na een goede voorbereiding van elke visuitstap en in het één worden met de natuur wanneer ik er alleen op uittrek. Een water moet je doorgronden: seizoen, moment van de dag, plaats, bodemstructuur, bodemsamenstelling, diepte, stroming, kleur van het water, aasaanbod, weer, temperatuur, wind, barometerstand en weersevolutie.

 Deze kennis samen met het beheersen van het vangende vis systeem zijn de sleutels tot succes.
Je kan de beste en de snelste boot hebben, de beste visvinder met gps, de beste hengelspullen, maar het blijft nog steeds de visser met zijn kennis die het verschil maken.En ik leer nog elke visdag bij!

Mocht je als lezer nog vragen hebben contacteer mij dan gerust: jan.van.de.linde@telenet.be


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Snoekbaarsjager (25)
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (24)
Total Fishing Import -
image description
Snoekbaarsjager (22)
Total Fishing Import -