Snoekbaarsjager (deel 24)
Vissen met het balletje
Ook dit systeem zie je nergens. In juni bij de opening aan de Spuisluizen van het Haringvliet, aan de kant van de beroepsscheepvaart aan de Hellegatplaat op het Volkerak worden hiermee vele en grote snoekbaarzen gevangen waar andere boten slepend met vers dood aas of verticaal vissend, kleinere exemplaren vangen.
Met dit systeem geaasd met een klein visje vang je echt grote snoekbaarzen. De aanbeten zijn ook spectaculair en geven je een echte kick. Voor deze visserij heb ik weer een aangepaste hengel en montage. Dit systeem werkt overal waar je kan slepen over een propere, harde bodem.
Ook in de monding van het Spui in het Haringvliet werkt dit perfect. Aan de meeste sluizen heb je in de vaargeulen zo’n uitgeslepen, harde stukken bodem waar dit systeem een topaasaanbieding is.
Ik vis meestal met één hengel, echter niet in de hand maar gewoon naast mij in de hengelhouder, slepend.
Hengel: de top moet een meer uitgesproken parabolische actie hebben dan de actie van mijn ‘snoekbaars‘ hengels van Garbolino.
Ik vond de perfecte hengel bij Wout Van Leeuwen in Vlaardingen, de Carboflex SP van 2,75 meter lang, werpgewicht 25 gram. Molen en dyneema zoals op mijn verticaalhengels.
Balletjesmontage: een loodbol met 2 vaste ogen 23 gram (ook eigen fabrikatie, niet in de handel), een 90 cm lange onderlijn Suffix memory free 20 lbs (9,1 kg) en één enkele haak Owner super needle point style SSW, size 1/0 model 5115-111 gemonteerd op de onderlijn met palomar knoop door het oog van de haak.
Hoe gaan we te werk? We vissen slepend over de bodem backtrollend de haak geaasd door de lippen met een klein aasvisje (8 tot 10 cm). De snoekbaarzen zuigen je vrij bewegend aasvisje aan deze bijna onzichtbare onderlijn direct naar binnen en de heel soepele hengeltop plooit eventjes, soms een paar keer om dan vervaarlijk door te buigen.
Met dit systeem geaasd met een klein visje vang je echt grote snoekbaarzen.
Onmiddellijk de haak zetten vooraleer de snoekbaars het aas terug uitspuwt! Vandaar kleine aasvisjes, een lange dwarrelende onderlijn en een korte hengel met parabolische top. Je vismaat kan dan ook hetzelfde systeem net als jij een stuk achter de boot aanslepen aan de andere kant.
Ik denk dat dit systeem zo selectief is en de grotere snoekbaarzen binnenboord brengt omdat je aasvisje heel natuurlijk in het water zweeft daar je vist met een lange, soepele, onzichtbare onderlijn en ook omdat je iets sneller vist dan bij het normale slepend vissen en deze snellere presentatie ook weer iets natuurlijker is dan bij het slepend vissen met meestal kortere onderlijn.
Een superalternatief voor het kleine aasvisje en soms echt veel beter is de visfladder welke ik snijd uit de buik van een voorntje. Als de snoekbaars voorzichtig bijt dan is deze visfladder altijd raak! Bij elke aanbeet onmiddellijk de haak zetten.
Volgende week deel 25!
Mocht u vragen hebben aan de auteur, dan kunt u die mailen via jan.van.de.linde@telenet.be