grote zeebaars
Het vangen van grote zeebaars wordt langzaam maar zeker moeilijker en moeilijker. Citaat uit vangstberichten Total Fishing t/m 30 juni: ".....overmatige visserij op vooral grote zeebaarzen door de SPORT als zowel de beroeps visserij..."

Ik ben het hier grondig mee eens; te veel zeebaarsvissers, zowel van de kant als met bootjes (tientallen kilo's sleuren ze van de wrakken vandaan voor de verkoop)nemen te veel grote baarzen (laten we zeggen vanaf 60cm) mee. Het is te simpel om alle schuld bij de beroeps te leggen. Waar blijft een protocol, zoals in bijv Engeland en Ierland, van Sportvisserij Nederland om het goede voorbeeld te geven en om gedrag van zeebaarsvissers te beinvloeden tot het terug zetten van grote baars? Waarom wel een protocol voor aal en niet voor zeebaars? Het instellen van een "bag limit" van bijv max 4 baarzen (ook voor de bootvissers!) zou een mooi begin zijn. Het beinvloeden van de politiek is prima, maar daarop wachten betekent dat we met z'n allen over 10 jaar alleen nog baarsjes van 30 cm vangen.
Hulde aan alle SPORTvissers die wel gevangen grotere zeebaarzen retourneren aan de noordzee. Collega zeebaarsvissers, volg dit goede voorbeeld en handel niet altijd en alleen uit eigenbelang. De zeebaarsvisserij is er te mooi en waardevol voor.
Peter, onbekend, 02/07/2009

REAGEER

Gravatar
.

seashepherd7 !?!

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Snoekbaarzer
.

De zeebaars zal helaas hetzelfde lot te wachten staan als de paling en recenter de snoekbaars! Het beroep heeft alles naar de klote geholpen en hele visbestanden weggevangen/uitgeput en richt nu zijn pijlen dus op de zeebaars want daar zijn er "zat" van. Als die ook op zijn wordt de volgende soort wel weer gevonden om die na verloop ook bij te zetten op de rode lijst van zeldzame vissoorten. En zo gaat men rustig verder tot er niets meer overblijft. Maarrrr, het beroep is nooit de boosdoener en weet zich van geen kwaad bewust!!! Daarbij wil ik de vele stropers en kloppers ook niet uitsluiten. Ook zij dragen wel degelijk bij aan het uitdunnen van hele bestanden en dan heb ik dus niet over eens een visje meenemen voor de eigen pan....

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
P. Aling
.

Hoewel de beroepsvisserij een (steeds) groter effect op de zeebaarsbestanden krijgt, moet je de impact van de sportvisserij zeker niet onderschatten. Toch zal Sportvisserij Nederland geen grote voorstander van bag-limits zijn als daar geen beperkingen van de beroepsvisserij tegenover staan. Ze kunnen dat gewoon niet aan hun achterban verkopen.
Ik verwacht van SN ook niet dat ze weer voor de muziek uit gaan lopen, zoals ze dat met de paling hebben gedaan.
Ik denk dat de overheid nu aan zet is. Komen ze bijvoorbeeld met een nettenvrije zone langs de kust, dan zijn er misschien nieuwe mogelijkheden.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
A. Rielekst
.

STROPEN door SPORTvissers moet streng aangepast, want dit heeft zeker een bijdrage in verandering van visbestanden. Als je je boot moet afbetalen via de illegale doorverkoop aan restaurants of vishandel, dan ben je natuurlijk ILLEGAAL bezig. Houdt daarom de discussie fair, maar helaas verzanden we hier steeds in het over 1 kam scheren van iedereen die vis meeneemt voor consumptie (C&R versus wettelijk legale baglimits)

Op kleinschalig water merk je het overmatig meenemen van vis overigens al vrij snel. Als sportvissers zich netjes aan de wettelijke limieten houden, dan zou er geen probleem moeten zijn voor de visstand. Indien wel, dan moet de wet worden aangepast, of er moet bijv lokaal worden ingegrepen (plaatselijke verordening door overheid, of de rechthebbende op het visrecht). Visbestanden worden m.i. onvoldoende gemonitored, zodat er op een duurzame manier beheerd kan worden. De VBC's waren politiek gezien een stap in de goede richting, maar blijken in de praktijk helaas niet overal goed uit de verf te komen. Van de Noordhollandse VBC of verenigingsbestuur, waar we hier af-en-toe berichten van lezen via dhr Schotanus, krijg ik het idee dat het daar wel goed loopt.

Op groter water is er natuurlijk meer 'buffercapaciteit' dan in een visbestand, dan op kleinschalig water. Immers: als er meer vis meegenomen wordt, dan er via de jaarlijkse paaicyclus bijkomt, dan raakt het systeem uit balans. Dit is gewoon een natuurwet! Daarnaast kun je door het meenemen van de grote exemplaren er ook nog voor zorgen dat er vooral kleine vissen overblijven. Hiervan zijn al zoveel voorbeelden van bekend, waarvan op visgebied de meest schrijnende wel de Tonijn is. Grote exemplaren zijn wereldwijd gewoon al uitgestorven.

Een andere natuurwet is, dat er altijd weer een correctie de andere kant op komt en in een groter verband zal de uitdijende wereldbevolking op wel een keer gaan inslinken door.....?

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Rudy
.

Natuurlijk is de overheid nu aan zet,daar ligt de oplossing,het beroep vangt inderdaad zeer veel baars weg tijdens de paai, maar doet wettelijk gezien niets verkeerd , en dat is volgens mij het grote probleem.Als alles nu europees binnen een wettelijk kader wordt gebracht,stopt de overbevissing vanzelf,doet men dit niet zal het zichzelf oplossen maar dan door gebrek aan maatse baars.Wat de invloed van de sportvisserij op de baars betreft die is volgens mij ook wel groter dan we denken,een c&r regeling is volgens mij niet aan de orde ,daar ben ik het met Frans volledig eens,wat wel zou moeten veranderen is dat terug en beetje normaal met mekaar omgaan op een wrak en terug sportvisser worden.Terwijl je ligt te baarzen eventjes gaan driften met als argument dat de zee van iedereen is,mekaars lijnen bewust opvissen,de baarzen er expres afvaren dat is tegenwoordig schering en inslag,de sportvisser is als het ware zelf beroeps geworden en doet zelf wat ze de anderen verwijt en dat stoort me eigenlijk wel.Dat is mijn idee erover maar dit is natuurlijk wel een persoonlijke mening.En Frans ik hoop dat mijn standpunt nu iets duidelijker is en je begrijpt dat het zeker niet mijn bedoeling was om jouw te .viseren of wat dan ook

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Zeebonkie
.

Gewoon zelfde wetgeving als in Belgie toepassen,namelijk de 20 kg regeling.En daar dan net zoals in Belgie streng op controleren.Het is toch te zot voor worden dat een "sport"visser dag in dag uit zeebaars mag meenemen,als het kan zo veel mogelijk en dan ontkennend antwoorden als er gevraagd word of men deze verkoopt!
Zelfde geldt voor de kabeljauw,geqouteerde vis,echter als het beroep moet stoppen ivm volgevist qoutum,mag de "sport"visser wel zijn boot vol trekken.
En kom nu niet met het verhaal gebeurd niet de afgelopen maanden zijn er maar zat die 100-en kilo's meenamen,tsja voor eigen gebruik,dag in dag uit....
In Duinkerken momenteel mag de "sport"visser zeebaars meenemen mits deze is gestript en de staartvin is afgeknipt,ook een optie?

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Kees
.

Hallo
Misschien moeten we greenpeace wel vragen om rond de wrakken grote stenen te storten zoals in de duitse bocht.
Oplossing van dit probleem ?.
Nieuwe regels voor beroep en sportvisserij.
En alle goede oplossingen zijn door de bovengenoemde schrijvers al benoemd.
Ben alleen bang dat het een zeer moeizame weg is .
Zowel beroep als sport willen geen water bij de wijn doen.
Een ding is zeker op deze manier houden we geen baarsje meer over.
Vergeten moeten we ook niet de gul die dit jaar massaal op de wrakken zat of nog steeds zit.
Vangsten van 300 of 400 kilo zijn eerder regel dan uitzondering.
En hier hoef je ook nog niet al teveel kennis te hebben .
Dus de zwarthandel spint hier weer garen bij .
Even terug komen op de baglimit in belgie goede zaak natuurlijk.
Maar door deze limit is het wel erg druk geworden in de nederlandse wateren .
Er zijn zelfs belgen die hun vis in breskens lossen en dan naar hun thuishaven in belgie varen.
Snel europees regelen deze zaak misschien al in november, als er nieuwe regels ten aanzien van de vissrij komen.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Ron
.

Die belgen hebben dus de 20 kilo regeling, ,maakt niet uit..die komen nu hier vissen, overigens niets mis mee daar een eenzijdige regeling toch niets helpt, zie de paling. Verder weten we het allemaal zo goed en krijgen we er schijnbaar een goed gevoel bij als we elkaar kunnen zeggen of je ze wel of niet terug moet zetten. We slaan een beetje door in dit land, De dingen zijn zoals ze zijn, als een beroepsvisser geen kabeljauw meer mag vangen dan is een logisch vervolg dat hij wat anders gaat proberen en dit wil niet zeggen dat ik daar voor ben. UIteindelijk denkt iedereen maar aan zichzelf, de catch en release vissers aan terugzetten en de andere vissers gewoon meenemen. Maar zijn die CenR vissers dan niet net zo hypocriet?.....denken toch ook alleen aan zichzelf?

De dingen lossen zich vanzelf op,een baglimit valt gewoonweg niet te controleren. Als iedereen nu eens gewoon gaat vissen en bij zichzelf begint!!

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Zeebonkie
.

Niet te controleren?Waarom wijken de zuiderburen dan uit naar Nederland?Juist omdat daar dagelijks controle plaats vind,op het water,bij de hellingen etc.
Denk dat er vele in een ontkenningsfase zitten voor een baglimit omdat zij vrezen voor hun "zakcentje"!

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Jeroen
.

Naar mijn idee helpen baglimits wel degelijk. Tevens zou er mijns inziens een zoutwater vergunning ingevoerd moeten worden. Van deze opbrengsten kunnen controleurs en lobbyisten betaald worden die onze belangen gaan behartigen. En dan maar hopen dat de controleurs veel en hoge boetes aan overtreders (kloppers en en stropers) uitdelen zodat we nog meer budget krijgen om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen.

Zoals eerder aangegeven hebben wij een enorm imagoprobleem. De beroeps hebben dat mede dankzij de door hun ingehuurde lobbyisten niet. Ik heb echt geen probleem met de beroeps maar ik zit zelf in de aannemerij en denk je dat wij gesteund worden zodra het minder gaat? Nee we staan gewoon op straat en kunnen ons hand op houden bij het UWV.

In deze discussie mis ik nog een belangrijke factor: de detailhandel en de producenten. We kopen met z'n allen voor een vermogen aan materiaal en deze omzet dreigt verloren te gaan. Het wordt echt tijd dat ook zij zich hiermee gaan bemoeien.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Rudy
.

Eerst zelf vragen om minder te vangen en dan lobbyisten inschakelen,is dat niet een beetje de omgekeerde wereld.De chartervisserij is in Belgie al heel wat beter geworden met de door bonkie zo geprezen 20 kg regel.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Henk
.

En we moeten dit en we moeten dat en er moeten wetten komen en regels en controleurs...............dat is misschien ook wel zo maar.....

In eerste plaats moeten een ieder zijn verantwoordelijkheid nemen. In mijn eerder voorbeeld van de Brouwersdam komt dit goed tot uiting.
Het is verboden om daar te komen (alles staat afgezet met prikkeldraad en borden) maar de mensen blijven de verboden toch negeren.

Zolang men zelf niet inziet (of niet boeit) waar ze nou eigenlijk mee bezig zijn dan is het dweilen met de kraan open. Dan werkt nog maar 1 ding.......celstraffen uit gaan delen aan mensen die recidiveren. 1e keer een bekeuring in beslag name materiaal, 2e keer een boete van 5000 euro en de 3e keer strafrechtelijke vervolging met celstraf als gevolg.

Als het zo moet dan moet het zo......

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Carl
.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
wil
.

hier kunnen we nog jaren discussie over hebben maar we komen er toch nooit uit.
Toch is er een oplossing en dat is een totaal verbod op het meenemen van vis makkelijk met controle voor de politie, heb je vis dan een dikke boete van minimaal 1000 euro.
Ik denk niet dat iemand bezwaar tegen heeft want we zijn tenslotte sportvissers.
Degene die wel bezwaar hebben en reageren hierop zijn stropers dus weet je gelijk wie dat zijn.

Wil

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Frans
.

Vind jouw stelling wel heel erg kort door de bocht Wil.

Tuurlijk snap ik wel dat dit uitlokking is.

Maar als jij een sportvisser die een visje meeneemt een stroper noemt,moet je toch eens eens bij mij langs komen zal ik je ff laten zien wat echte stropers zijn.

En een goed advies ga een pilletje halen want volgens mij spoor je niet helemaal.

Grt Frans
Haarlem.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Rudy
.

Ik doe tegenwoordig altijd mijn haak van mijn pilker Frans,dan bijten ze wel maar doen ze zich geen pijn, kan het nog sportiever.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Roy
.

Kom,kom,Carl.
Je weet best dat jij niet tot de groep van Fanaten behoort.
Daar wordt bedoelt, de dogmatische,weinig tolerante C&R vissers die alleen "hun" vis en viswijze het enige juiste en belangrijkst vinden.Anders denkende en vissende mensen, dulden ze eigenlijk niet.
De realiteit is;Zoveel mensen zoveel wensen!!!In de natuur is diversiteit ook een feit. Maar het vraagt wel om wat regeltjes en afspraken,om graaien en onherstelbare schade tegen te gaan.

Persoonlijk vis ik ook graag op de Finten met mijn spaghettistokje van 10-18 gram.Op de Harders cq Windes met een dobbertje, met brood en maden is ook erg leuk als afwisseling.

Ben blij met de nieuwe maatregel uit Brussel om het beroep te beperken in de Palingvangst.
Maar ben wel realistisch genoeg om te vrezen dat het beroep als compensatie zich gaat storten op andere vissoorten als zeebaars,snoekbaars en witvis voor de export.

Maar al met al is er nu wel voor sportvissers versus beroep een goede beweging naar betere/eerlijkere verhoudingen/verdeling zodat de visstand de kans krijgt om te herstellen.
Anders is het alternatief;dat een vissoort uitgeroeid wordt.Daar zit niemand op te wachten.
Vis ze.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Luc Mom
.

Hallo Vissers,

Het doet me toch goed om te lezen dat velen van ons toch erg begaan zijn met het lot van de zeebaars.
Een pure mentaliteitskwestie blijft het mijns inziens.
Feit blijft dat ik praktisch gezien
steeds minder zeebaars vang op het strand waar ik ze normaal wel ving.
Het formaat van de afgelopen jaren liet te wensen over.
De vissen van 50 en 60 cm zijn hier in NH met een lampje te zoeken.
Er moet duidelijk strakker opgetreden worden tegen de excessen.
Met name de verkoop door sportvissers.
De naam zegt het al sportvisser en
geen vishandelaar.
Het enige waar deze lui gevoelig voor zijn is zware boetes.
Het draait ze ook alleen om geld en niet om de sport zoals vele van onze bevlogen reacties op dit topic aangeven.
Ik wordt gecontroleerd in het kanaal op een ondermaatse wijting
die natuurlijk wel maats was, maar een stevige controle op de noordpier b.v blijft achterwege terwijl er in mijn voorzichte schatting in voorgaande artikels per jaar 100.000 ondermaatse visjes in de zakken verdwijnen van mentaliteitsloze vissers.
Als de KLPD al niet strenger wil gaan controleren wat ze hopelijk wel doorzetten en de politiek het economisch niet interessant vind,
wat moet je dan.
Ik voel me erg onmachtig als eenling in deze. En in weze zijn de reacties van ons allen vanuit een individueel standpunt.
Maar het blijft bij verkoop ook een kwestie van vraag en aanbod.
Iemand die verkoopt heeft ook een koper nodig die hier zijn eigen voordeel uithaalt.
Het kwaad zit in de mens zelf , dat zie je ook duidelijk in tijde van oorlog b.v.
Dan doen "nette"mensen opeens dingen die je nooit van hun verwacht had.
En net als met de redding van de aal is men als het om geld gaat draaien natuurlijk niet thuis.
Beroepsmatige vissers op paling b.v.
moeten natuurlijk een goede schadevergoeding krijgen als ze niet vissen op aal.
Maar het feit blijft dat ik qua zeebaars er op dit moment in Noord-Holland er nog niet een vanaf het strand heb gevangen in meerdere sessies bij goede omstandigheden.
En ik vis nu 25 jaar op zeebaars vanaf het strand dus ik maak me echt zorgen.
De politiek is vaak niet gevoelig voor emotionele standpunten van werkelijk begane vissers met het lot van de zeebaars.
Als het om een groot economisch belang gaat wordt het anders.
Ik probeer mijn eigen mentaliteit op sportvisgebied en het meenemen van vis op anderen over te dragen,
maar dit valt meestal zoal diverse mensen ook al hebben gezegd vaak niet in goede aarde.
Ik voel me toch wel verdrietig en onmachtig hierin dat er zo slecht met de vis wordt omgegaan.
Ik hoop dat er iemand wakker wordt geschut die het enigszins voor het zeggen heeft.

Ik wens u goede vangsten !!

Lucky Luc Mom

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Rob
.

Ik vis al 20 jaar op zeebaars en hat vangen van een grote toen net zo moeilijk als nu.
Feit is dat er 20 jaar geleden maar enkelen op viste en nu duizenden, en allemaal willen ze veel en vooral groot vangen. Helaas is dat dus niet mogenlijk, hoe groter ze worden hoe minder er van zijn.
Een ander feit is nu eenmaal dat het beroep de commerciele reden voeger niet zag zitten en nu wel.
Dus alles bij elkaar komt er een flinke druk op de zeebaars te staan.
Maar als ik zo links en rechts hoor en zie van wat er uit het water komt valt het in mijn ogen allemaal wel mee met het te kort aan grote zeebaars.
Dit is nu eenmaal een raar jaar met duidelijk mindere vangsten, maar sinds 2 weken lijkt het tij op vele plaatsen ineens gekeerd.
Vis doet nu eenmaal wat vis doet en dat is zwemmen.
Op de pier van Hoek v Holland word dit jaar ook stukken minder gevangen maar een tijdje terug werden er ALLEEN maar grote gevangen, op dat moment kan ik me ook wel af gaan vragen waar de kleintjes gebleven zijn.
Als men ze terug zet,C&R is dat prima, maar als men ze meeneemt ook prima.
Zolang er geen wet is die het meenemen verbied doet iemand die ze meeneemt niets verkeerd, en wat hij of zij er dan mee doen gaat geen ander wat aan. Wat is het verschil tussen een emmer makreel, 10 gullen of 10 zeebaarzen.
Tegenwoordig heerst er een hele verkeerde mentaliteit bij veel mensen, als ik op brasem zit te vissen vraagt niemand wat ik er mee doe.
Maar neem ik een snoekbaars of een zeebaars mee hoor je steevast de vraag, wat doe je er mee?.
De meeste nemen maar aan dat je ze ergens verkoopt.
Mijn antwoord is ook altijd hetzelfde, het gaat een ander geen ene reet aan wat ik er mee doe.
Verantwoording thuis en aan mijn baas vind ik meer dan genoeg.
Het verhogen van de minimummaat lijkt me prima maar of het de baars stand ten goede komt betwijfel ik.
Een bag-limit lijkt me een kwestie van tijd.
Een bekende zeevisser zei me eens dat de meeste baarsvissers met een bord voor hun kop rondlopen en dat zal altijd wel zo blijven.

Rob

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Frans
.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
ERNESTO
.

Steeds maar palaveren en lullen ,doe zoals in Belgie , max 15kg zeebaars per persoon vangen , met wel degelijke controle ,en boetes om van omver te vallen en het probleem lost zichzelf op , ook het beroep stevig controleren . In Zeebrugge heeft men 2 jaar geleden een Nederlandse stroper , sorry beroepsvisser kunnen wegjagen , daar hij op een schandalige manier tonnen zeebaars met zijn warrelnetten vangde , je moet alleen politiekers hebben met haar op hun tanden en geen doetjes zoals hier het geval is .

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Zeebonkie
.

Helemaal mee eens en....
PAK DIE BROUWERSDAM DAN OOK GELIJK EENS AAN!
Dag in dag uit staan er 100-en "vissers" te slachten,niemand doet hier iets aan.
Ja met veel machtsvertoon(politie + douane) aan komen rijden en dan hard gaan zitten lachen als iedereen weg loopt,maar men rijd weg en hup de slachting gaat weer verder.
Maar wel stoer de media inbrengen als er 2 a 3 vissers bij Borsele betrapt zijn.Tsja dan zijn het er maar 3 he kunnen we makkelijk "hebben".
Dit speelt al jaren dag in dag uit en zowel overdag als s nachts .
MEN DURFT DAAR GEWOON NIET OP TE TREDEN!!!

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Gulletje
.

Ik word een beetje gestoord van die wereld verbeteraars.
Eerst zeiken over een vispas voor Zee.
Dan een verbod op paling vissen/meenemen, en nu weer Zeebaars.
Er is verdomme niet eens een quoteren voor het beroep.
Alles is al geregeld in dit land, blijf nu eens van het zeevissen af. En gebruik gewoon je gezonde verstand. Neem mee wat je kan eten en ja ook voor je buurman of ouders. En gooi de rest terug.
Maar niet weer met regeltjes komen.
Terwijl het beroep kan doen en laten wat het wil,wrakken volzetten met staand wand.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Piet
.

Ik ben het helemaal met Zeebonkie eens al dat ge-oh over quota ed. is gewoonweg zinloos.Geniet nu eens gewoon van het vissen. Die grote zeebaarzen zwemmen er echt wel maar je moet ze op de juiste manier weten te benaderen!Ik vis s-nachts veel vanaf de pier in HvH. De laatste dagen/nachten worden er door een Scheveningse beroepsvisser weer volop Illegaal (meest ongeboeide)warnetten gezet.Hier wordt door de overheid helaas nauwelijks iets aan gedaan. Wij als nachtvissers ergeren ons hier waanzinnig aan.Bij de politiepost Rozenburg heb we nagegaan of het plaatsen van deze warnetten legaal is.Nu blijkt dat dit illegale praktijken zijn die nauwelijks worden bestraft!Ook de politie weet het gewoonweg niet meer en zo blijft de ellende maar door duren. Men vangt in hoofdzaak dikke baarzen in deze dodelijke warnetten.Ik weet zeker,dat niet wij hengelvissers zijn de doodsteek voor voor de terugloop van grove zeebaars maar juist die rotte illegale warnetvisserij op bepaalde stekken de rede tot terugloop van grove zeebaars betekenen!!Dus Water-politie R'dam onderneem nu eindelijk eens actie en zorg er voor dat dit soort uitwassen eindelijk eens worden aangepakt,dan kunnen wij s-nachts ook weer eens gewoon lekker hehgelen!Ik weet zeker dat ik hier namens vele C&R zeebaarsvissers spreek want onze supersport loopt lelijk gevaar als dit alles zo door blijft gaan.Niet de hengelvissers maar de beroepsvisserij zijn de doodsteek voor het voortbestaan van onze GROVE zeebaarzen!!
Piet.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Frans
.

doet me plezier om te lezen dat er toch nog een paar zeevissers zijn met gewoon gezond boerenverstand;
begon even gaan te denken dat er alleen maar c&r fanaten waren die er alleen maar op uit zijn om regeltjes bij te maken en mekaar de duvel aan te doen.

  • 14 years and 10 months geleden
Gravatar
jurgen
.

  • about 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Peter
.

Feit blijft wel dat een meeneemquotum voor ons ALLEN, voor hengelsport en zeebaars alleen maar gunstig kan uitvallen.
Mensen die moord en brand schreeuwen dat 15 kg zeebaars te weinig is, daar heb ik inderdaad mijn bedenkingen over!

Sportvissersgroet,
Peter.

  • about 14 years and 10 months geleden
Gravatar
Zeebonkie
.

zaterdag 25 juli 2009
IJMUIDEN - Van juli 2009 tot en met november 2010 voeren zes beroepsvissers een merkexperiment uit in samenwerking met IMARES. De vissers zullen 250 harders en 250 zeebaarzen uit eigen vangsten merken met FLOY-tags.

Het doel van dit project is het verzamelen van kennis over de verspreiding en migratie van harder en zeebaars. Het project is gefinancierd en georganiseerd door de kenniskring Kustvisserij op harder en zeebaars (zie voor meer informatie http://www.kenniskringvisserij.wur.nl ).

Vissers worden opgeroepen uit te kijken naar gemerkte harders en zeebaarzen. De instructie bij vangst van gemerkte exemplaren is: noteer merknummer, soort, lengte, vangstdatum en vangstlocatie van de vis. Is de vis nog levendig, dan deze graag weer uitzetten. De informatie en eventueel het merkje zelf kunnen naar IMARES gestuurd worden (ter attentie van K. Groeneveld, Postbus 68, 1970 AB IJmuiden).

Bij de gezonden informatie moeten wel contactgegevens en een bankrekeningnummer meegestuurd worden. Per ontvangen merk/informatie wordt namelijk 7,50 euro betaald.

  • about 14 years and 10 months geleden