Palingvissers willen schubvis terug
In de Leeuwarder Courant 4 juni 2011:
De palingvissers willen weer op alle soorten schubvis kunnen vissen.
Ook het weer meenemen van de smakelijke en economisch lucratieve snoekbaars-tot een gezamelijk maximum van 14.000 kilo per jaar- biedt niet langer soelaas, constateren de binnenvissers.Zij eisen niet alleen elke dag meer snoekbaarzen te kunnen aanlanden, ook andere eetbare schubvissen,zoals brasem,die zij in hun netten vinden,willen ze naar de afslag brengen.
Jammer vind ik het te lezen dat de voorzitter van sportvisserij Fryslan Sake van der Meer min of meer laat doorschemeren dat er te onderhandelen is !.
Het begin van het einde.
De palingvissers willen weer op alle soorten schubvis kunnen vissen.
Ook het weer meenemen van de smakelijke en economisch lucratieve snoekbaars-tot een gezamelijk maximum van 14.000 kilo per jaar- biedt niet langer soelaas, constateren de binnenvissers.Zij eisen niet alleen elke dag meer snoekbaarzen te kunnen aanlanden, ook andere eetbare schubvissen,zoals brasem,die zij in hun netten vinden,willen ze naar de afslag brengen.
Jammer vind ik het te lezen dat de voorzitter van sportvisserij Fryslan Sake van der Meer min of meer laat doorschemeren dat er te onderhandelen is !.
Het begin van het einde.
Beste Petrus,
Dat huurovereenkomsten zijn geparkeerd is niet helemaal waar.Rechten worden alleen teruggegeven als de situatie dat mogelijk maakt.En daar kun je natuurlijk van alles van maken.
Nogmaals,ik ken de Friese situatie niet maar als de rechten in het verleden echt gekocht zijn van het beroep hebben de Friese beroepsvisers natuurlijk geen poot om op te staan.Een duidelijk verhaal lijkt mij waarin ik volkomen met je mee ga.
Dat ik als beroepsvisser gecompenseerd ga worden is vooralsnog niet vanzelfsprekend.Den Bleker heeft gezegd alleen gedupeerde vissers te compenseren die nu moeten stoppen omdat ze in een bepaald gebied vissen waar een vangstverbod geldt maar waar de aal onder de norm zit.
Buiten dat,aan de reacties te lezen op dit forum is niet iedereen gecharmeerd van compensatie,sterker nog ze vinden het belachelijk.
Maar de strijd is nog niet gestreden al kost het veel tijd en energie.
De uitzending van Zembla,tja,het was niet zozeer de uitzending zelf maar de manier waarop.Een hele dag komen voor een leuk verhaal over de binnenvisserij en als donderslag bij heldere hemel de beroepsvissers overompelen met de dioxine kwestie.
Niet helemaal netjes van Zembla.
Maar ja,dat is Zembla!!
Met vriendelijke groet,
Beroepsvisser
Geachte heren,van deze problemen en het wijzen met je vinger lost niets op en zal ook als we zo door blijven gaan met alles maar te verbieden nooit op gelost worden.Ik kom uit het zuidwesten van het land nl Schouwen Duiveland wij hebben hier voor namelijk veel zilt water,wat paling stand wat word beweert dat die is uitgestorven is hier geen sprake van.En al die glasaal die hier met miljoenen binnen komen zwemmen waar komen die vandaan.Wij hebben het voordeel dat hier op de kleinere binnenwateren geen beroeps hebben .Dus de paling kan hier goed gedijen,voor ons een voor deel want hier word genoeg paling gevangen door de hengelaar.JA JA kom maar gelijk met commentaar, maar wie goed zorgt voor zijn viswater zal er lang vruchten van hebben.Ja ik zelf vis ook op paling en met succes nachtjes van 25 stuks is vrij normaal,dit heb al sinds 1996 niet meer mee gemaakt, dus die genen die beweerd dat er geen paling meer is moet dan maar eens in Zeeland komen kijken.
Aangaande het bijvangstenjaar 2010-2011 hebben de beroepsvissers toegezegd "de dobbervisserij te beperken". Dit mede omdat een kleine comissie van de VBC wensen dat de beroepsvisserij de dobbervisserij gefaseerd volledig af gaat schaffen. Laat het nu zo zijn dat ik in die periode dus bijvangstenregeling periode 1 juni 2010 t/m 31 maart 2011, waarbij de aaldoggers alleen gebruikt mochten worden in de maanden juni, juli en augustus, het tegendeel bijna dagelijks heb geconstateerd. In de zomermaanden van 2010 hebben er in Friesland nog nooit zoveel en nog nooit zo vaak aaldoggers in het water gelegen om daarmee zodoende gericht op snoekbaars te kunnen vissen. Dit alles in tegenspraak met de basis van de bijvangstenregeling "er mag geen sprake zijn van een uitbreiding van de visserijactiviteit" Daarnaast heeft de kleine commissie van de Friese VBC gelijk met de wens dat de beroepsvissers het gebruik van de aaldogger gefaseerd af gaan bouwen. Bij dit vistuig is in het geheel geen sprake van bijvangst. De honderden aaldoggers worden gericht geplaats op (paai)gebieden waar snoekbaars mag worden verwacht. Als de beroepsvissers stoppen met de aaldogger visserij dan mogen ze wat mij betreft alle bijgevangen snoekbaars uit de aalfuiken behouden en ze komen dan daarbij niet eens toe aan hun minimum quotum van 1kg snoekbaars per hectare vis(recht)water.
iemand die bijna dagelijks op het friese water vist en 40 jaar ervaring heeft spreekt over 2011 van
'het slechtste seizoen ooit in 40 jaar'
http://folkertf.home.xs4all.nl/seizoen2011.html
TonF, jij zegt: "Iemand die bijna dagelijks op het friese water vist en 40 jaar ervaring heeft spreekt over 2011 van
'het slechtste seizoen ooit in 40 jaar'"
Wat betreft het grote water in Friesland is dit inderdaad ook voor mij het geval en we weten allemaal wie en wat de boosdoeners zijn. Het zal niet al te lang meer duren dat we als Friese snoekbaarsvissers alleen nog maar op de vaarten en kanalen regelmatig ons visje kunnen vangen, dit omdat daar de verschillende boosdoeners minder tot geen rol spelen. En het aanpakken van de boosdoeners op het grote water heeft geen prioriteit en/of er is geen geld voor.
Er is volgens mij nu 'n wet die handelaren,afnemers verbied om
vis van particulieren op te kopen.Iedereen in Friesland weet wie de opkopers zijn maar er word niets aan gedaan.Het schijnt dat de bewijslast nogal moeilijk ligt wat ik overigens niet begrijp.(men komt met 'n zak vis en gaat zonder weer weg)dus aan zo'n wet heb je niks.Het is wel strafbaar gesteld als economisch delict cq.fraude.Zolang de opkopers hun gang kunnen blijven gaan blijft er afzet voor stropers en blijft dit dus bestaan,totdat de koek op is natuurlijk.Hoorde weer een verhaal van staand wand op de Geeuw,waterpolitie erbij en net verwijdert inplaats van de boys op te wachten,dus ja wat heet prioriteit.Bonnen schrijven voor al of geen vergunning of vaargedrag ed.gaat idd.makkelijker.
alle sportvissers worden al giganties genaaid door sportvisserij nederland met het paling meeneemverbod,want elk
glasaaltje voor dekwekerij,toegestaan
is natuurlijk ook een paling die zich nooit meer kan voortplanten
Ik snap het even niet, Jaap. Wil je dat even uitleggen? Die glasaaltjes komen, voor zover ik weet, uit het buitenland. Wat kan Sportvisserij Nederland daar aan doen? Of kopen zij ze in het buitenland en verkopen ze ze door aan de kwekerijen/mesterijen?
Vriendelijke groet
Fuut
Fuut,Je weet zelf ook dat de glasaal hier in Nederland worden op gevangen in aalgoten.En dan worden ze verdeeld onder vergoedingen dus ze worden verkocht.Gr Leo
Fuut,
Glasaaltjes gebruikt voor de kwekerij of ze nu uit Nederland of elders vandaan komen, betekent niets anders dan een paling uit zijn natuurlijke omgeving onttrekken waardoor deze nooit meer tot voortplanting zal kunnen komen. Ook het verplaatsen van glasaaltjes, dus bijv. kopen uit Ierland en deze dan uitzetten in Nederland betekent niets positiefs voor de totale aalpopulatie.
SN geeft dan wel het goede voorbeeld door het de sportvisser te verbieden nog paling mee te nemen, maar tegelijkertijd (kunnen/willen) ze er niet voor zorgen dat ook het gebruiken van glasaaltjes voor de kweek of het verplaatsen van glasaaltjes niet meer plaats kan vinden. In deze begrijp ik de Amsterdamse reactie.
Jaap kan blijkbaar niet uitleggen hoe e.e.a. in elkaar steekt wat betreft die veronderstelde vangst van glasaal m.b.v. aalgoten en de verkoop van de vangst aan kwekerijen. Het lijkt me nogal onwaarschijnlijk dat dit zou gebeuren..
Ten eerste omdat die aalgoten een zaak van waterschappen zijn. Die werken hard aan migratiemogelijken voor vis, waar de aanleg van aalgoten een onderdeel van is. Waterschappen zijn geen vishandelaren. Ze hebben er alleen maar belang bij dat er zo veel mogelijk glasaal hun polders intrekt.
Ten tweede omdat de vangst van glasaal (= ondermaatse aal) wettelijk verboden is. Als je toch glasaal wilt vangen heb je daar minstens een ontheffing van het Ministerie voor nodig. Het ministerie werkt hard aan maatregelen om de palingstand te verbeteren. Vangst van glasaal voor consumptie (kwekerijen) is daarmee in strijd.
Sportvisserij Nederland heeft zich sterk gemaakt voor het redden van de paling. Dachten jullie echt dat ze niet luidruchtig zouden protesteren tegen de vangst van glasaal met de bedoeling om ze tot consumptieaal te laten opkweken?
Ik zou me wel voor kunnen stellen dat het ministerie een ontheffing geeft in het kader van een experiment. Zo zouden ze glasaal in kwekerijen op kunnen laten kweken om ze later elders uit te zetten.
Tot het tegendeel bewezen is geloof ik voorlopig niet dat glasaal uit aalgoten voor consumptie beschikbaar komt. Leo, als jij betere informatie hebt dan hoor ik dat graag.
Johannes, voor zover ik weet is Sportvisserij Nederland geen voorstander van het verplaatsen van glasaaltjes, of ze nu uit het buitenland komen of van onze eigen kust. Als de overheid echter besluit tot het doen van experimenten dan kun je daar weinig tegen doen. We weten nu eenmaal te weinig over de aal om met harde argumenten aan te tonen dat die experimenten verkeerd zijn. Wat het verplaatsen van glasaaltjes betreft, ben ik het in elk geval helemaal met je eens.
Vriendelijke groet
Fuut
En dan te bedenken dat we in Nederland al ver op weg waren naar het echt kweken van paling. Dus niet als glasaaltje vangen en dan groot zien te krijgen, maar uit het palingkuit (eitjes) zelf paling kweken. Helaas is dit onderzoek destijds vanwege tekort aan geld stop gezet. Overigens zijn ze naar mijn weten in Japan nog steeds bezig met een zelfde soort onderzoek/experiment.
Woensdag 29 juni a.s. is de ALV van Sportvisserij Friesland, op deze vergadering zal het besluit gaan vallen of de beroepsvissers ook vanaf 1 juli 2011 (voor de maand juni hebben ze al ontheffing)t/m eind maart 2012 gebruik mogen maken van de bijvangstenregeling van snoekbaars. Dus bestuurders van Friese hengelsportverenigingen laat je stem niet verloren gaan en kom met een verstandig stem naar deze vergadering. Vast staat in ieder geval al mocht de bijvangstenregeling doorgang gaan vinden, dat er dan extra eisen zullen worden gesteld aan de beroepsvisserij.
Ik hoop spoedig op de site van SF te lezen hoe de stemming is verlopen en of er dus een bijvangstenregeling is voor beroepsvissers in Friesland van Snoekbaars en nog belangrijker wat daarbij de exacte voorwaarden zijn. Naar ik hoop zal er een passage in het document worden opgenomen waarbij er alleen nog sprake kan zijn van echte bijvangst dus uit de aalfuiken en dat het gebruik van aaldoggers gefaseerd zal worden afgebouwd en tenslotte totaal zal worden verboden.
Natuurlijk sta ik ook open voor reacties van bestuurders van hengelsportverenigingen die op de vergadering hun stem hebben uitgebracht. Plaats je samenvatting van de vergadering (m.n. over dit onderwerp) dan graag z.s.m. na 29 juni a.s. bij dit onderwerp op de site van total fishing.
Beste fuut,Ik heb dit verhaal over glasaal ook in 2010 ook al gemeld.Dit jaar word er weer glasaal uitgezet als prooi voor de forel.Ja het waterschap zet ook glasaal uit in wateren van een beroepsvisser.En zet ook een 2 a 3 duizend stuks in water voor de hengelsport{visser voor de pan of eigen rookoven}Hier val ik zelf ook onder.
Op dit moment krijg je van het ministerie van El&I nog geen toestemming om glasaal uit te zetten. Verschillende VBC hebben te samen met federaties hier aanvraag voor ingediend. De opzet is om te komen tot o.a. een aalreservaat in het stroomgebied van de Aa.
Groet,
Peter
Ik ben erg benieuwd naar de belangrijkste punten en standpunten daarover in de vergadering van vanavond te Leeuwarden tussen SF en de hengelsportverenigingen in Leeuwarden. Vooral de bijvangsten regeling vanaf 1 juli 2011 t/m 31 maart 2012 heeft hierbij mijn interesse. Wie weet hier iets over te vertellen?
Verder zal morgenavond de ALV van SF plaatsvinden waarbij o.a. zal worden gestemd over het wel/niet en hoe doorzetten van de bijvangstenregeling van snoekbaars door beroepsvissers in Friesland. Ik hoop dat SF z.s.m. goed inhoudelijk verslag op haar site zet van deze vergadering. Ook bestuurders van aanwezige hengelsportverenigingen nodig ik hierbij uit bij dit onderwerp uiteen te zetten hoe de vergadering m.n. op dit onderwerp is verlopen.
En?
Ik ben benieuwd wat er uit is gekomen op de ALV.
Lit de iel mar rinne.
Dat wil zeggen blijf er af, maar niet voor een zeer kleine selecte groep geldverdieners. De aal wordt bedreigd dus recreatievissers mogen ze niet meer vangen. Het beroep gaat zijn onverstoorbare gang en weet van niets.
Veel aalscholvers betekent veel vis, weinig beroepsvissers betekent weing vis. Waarom betalen wij de rekening voor iets waar we part nog deel aan hebben? Steun DeVisbond want met 50000 steunbetuigingen kunnen we kamervragen stellen.
totaal van de pot gerukt!!!er valt nu al weinig tot geen snoekbaars meer te vangen.
http://www.lc.nl/friesland/regio/article13778503.ece/Hengelaar-gunt-palingvisser-ook-snoekbaars
Komt ook door die achterlijke stemverdeling van de HSV-en.
Douwe,
Ik begrijp uit jou reactie dat de "bijvangstenregeling van snoekbaars door beroepsvissers" dus ook van 1 juli 2011 t/m 31 maart 2012 doorgang kan vinden. Het quotum blijft daarbij 1 kg/hectare vergunningswater.
Wel ben ik erg benieuwd naar de voorwaarden die hieraan gesteld zijn. SF (Sportvisserij Friesland) t.w. de voorzitter de heer S. v.d. Meer gaf mij onlangs aan dat de beroepsvissers hiervoor akkoord moeten gaan met sanering van de beroepsvisserij (gefaseerd). Terug van 17 naar 7 of 8 beroepsvissers. Daarnaast is in deze de aaldogger een hot item. Een commissie vanuit de VBC heeft o.a. aangegeven dat de beroepsvissers de aaldogger visserij moeten afbouwen tot 0. Dit omdat er bij dit vistuig sprake is van dierenkwelling en het met dit vistuig mogelijk is gericht (dus geen bijvangst) op snoekbaars te vissen.
Kun je mij iets meer vertellen over de voorwaarden waaronder de beroepsvissers snoekbaars mogen bijvangen van 1 juli 2011 t/m 31 maart 2012?
Johannes ik was niet bij de ALV van de federatie dus weet niet wat de voorwaarden zijn.
In ieder geval van 1 HSV weet ik dat deze voor het beroep heeft gekozen met als m.i. domme reden dat er dan meer controle op het water is t.a.v. stroperijpraktijken.
Wie de daadwerkelijke stropers dan wel mogen zijn en of het beroep voor gevaar van eigen gelederen de geconstateerde wanpraktijken van derden daadwerkelijk aan controlerende instanties doorgeeft!
Hopelijk wordt er een uitgebreid rapport van wat er tijdens deze vergadering is besproken en van de afspraken die zijn gemaakt alsmede de toekomstvisie van de friese federatie t.a.v. het beroep, op deze site of op die van de friese sportvisfederatie geplaatst.
Vele toch wel belangrijke onderwerpen gaan voorbij de meeste hengelsporters. Je bent bijna gedwongen om zitting te nemen in het bestuur van een HSV om enigszins inbreng te kunnen hebben op onderwerpen gelijk deze.
Een enkeling onder de hengelsporters die geen zitting heeft in een HSV is op de hoogte van hetgeen is besproken, daarvan heeft een klein promilage zijn ideeen proberen te ventileren op zijn HSV, die het op hun beurt weer gemakkelijk naast hun neer kunnen leggen.
Onder de hengelsporters (die een visacte hebben) zijn er m.i. percentatief weinig mensen die zich omtrent dergelijke onderwerpen bekommeren, alleen de hengel te water laten tijdens vakanties e.d., totaal geen gevoel of mening hebben omtrent de afgaande lijn van de jaarlijkse met name paling en snoekbaars vangsten. Zo ook het helderder (afname totale biomassa, niet schoner) worden van het water hebben velen niet in de gaten, vandaar lijkt het me dan ook zeer belangrijk dat een ieder aangesloten individu persoonlijk op de hoogte wordt gebracht van dergelijke m.i. zeer belangrijke onderwerpen.
Piet dat verhaal wordt de laatste paar jaar al met verve gebracht door een zeer goed voorbereide en goede verteller.
Met alle respect voor het vele werk wat hij verricht weet hij toch steeds de meerderheid te overtuigen dat het beste wat de sportvisserij kan overkomen verlenging van de meeneemregeling is.
Ik waag het zo langzamerhand te betwijfelen.
Op die manier komt de federatie steeds onder het presenteren van het VISPLAN uit, het zal er steeds komen.
In de wandelgangen gaat het verhaal dat dit visplan al gepresenteerd is MAAR NIET aan de leden!
Douwe,
Voor rijkswateren in Friesland neem aan dat die ook in deze plannen betrokken zijn moet er echt al een visplan ter goedkeuring liggen. Wat is de rol van de VBC in dit verhaal.
Groet,
Peter
Piet,
De betreffende HSV doelt hiermee op de controle op de "bijvangst van snoekbaars" door de beroepsvissers" en heeft het hier niet over de staand want stroperij. Volgens SF is ook omtrent de stroperij met staand want regelmatig contact met het ministerie om zodoende te bewerkstelligen dat er weer een team komt dat zich met name richt op deze stroperij.
Verder ben ook ik voor een bijvangstenregeling voor snoekbaars door beroepsvissers. Temeer daar SF ten name van S. v.d. Meer mij mondeling heeft medegedeeld dat aan deze bijvangstenregeling voor de komende jaren strengere eisen zullen worden gesteld. Zo zullen hiervoor de beroepsvissers in moeten stemmen met een gefaseerde sanering van de beroepsvisserij (terug van 17 naar 7 of 8 beroepsvissers). Daarnaast heeft een commissie van de Friese VBC de beroepsvissers dringend geadviseerd om de aaldoggervisserij af te bouwen, uiteindelijk tot 0. Ook zullen de controles op de bijvangstenregeling vaker en onverwachter plaats gaan vinden. Mocht er geen nieuwe bijvangstenregeling zijn gekomen, die overigens ook binnenkort in het visplan door de diverse partijen zal moeten worden bekrachtigd, dan zal vanuit het ministerie op een bepaald moment een knoop worden doorgehakt, wellicht met als definitieve meest negatieve uitkomst schub voortaan alleen nog voor het beroep. SF laat zo zien mee te willen werken aan extra inkomsten voor de beroepsvisserij, waarbij 1kg/hectare de limiet is. Daarnaast scherpere en onverwachte controles, toezegging van sanering van de beroepsvisserij en een dringend verzoek de aaldoggervisserij af te bouwen.
Ook ik hoop dat SF hierin open kaart speelt en dus met een uitgebreid verslag op haar website komt aangaande deze.
Verder deel ik jou mening dat in feite aangaande alle belangrijke beslissingen omtrent (sport)visserij in Friesland SF er voor zou moeten zorgen dat via de diverse hengelsportverenigingen alle individuele sportvissers duidelijk op de hoogte worden gebracht.
Douwe,
Ik kan me voorstellen dat je ernstig twijfelt aan het nut van het voortzetten van de bijvangstenregeling van snoekbaars door beroepsvisser. Een feit is echter dat als sport- en beroepsvissers er samen niet uitkomen, de minister uiteindelijk zal gaan beslissen. Dit zou dan bijvoorbeeld kunnen gaan betekenen dat de schubvis voortaan alleen nog voor de beroepsvissers is. Met de bijvangstenregeling laat SF zien samen te willen werken met de beroepsvisserij zoals de VBC's is verplicht.
Het visplan 2011 is tijdig ingeleverd alleen niet ondertekend door de beroepsvisserij. Zij gingen niet akkoord met de bijvangst van 1kg snoekbaars per hectare en de daaraan strengere gekoppelde eisen.
Het definitieve en dus ook door de beroepsvisserij ondertekende visplan 2011 zal naar ik hoop op korte termijn zijn beslag vinden. Dit dan natuurlijk inclusief de strengere eisen, meer en onverwachte controles, toezegging van sanering van de beroepsvisserij en het afbouwen van de aaldoggervisserij. Alleen zonder het gebruik van aaldoggers kan er sprake zijn van een echte bijvangstenregeling en is het gerichter en intensiever vissen op de snoekbaars door beroepsvissers niet meer mogelijk.
Daarnaast hoop ik dat SF op zo kort mogelijke termijn kan/zal bewerkstelligen dat het stroperijteam (staand want) in Friesland z.s.m. weer zal worden geactiveerd.
Peter,
Het visplan 2011 is tijdig ingeleverd alleen daarbij niet ondertekend door de beroepsvisserij. De beroepsvisserij is uit de VBC (onderhandelingen) gestapt omdat zij niet akkoord wilden gaan met o.a. de "bijvangstenregeling van snoekbaars" en de daaraan gekoppelde voorwaarden.
Ik neem aan en hoop dat de beroepsvissers binnenkort wel akkoord gaan met de (bij)vangsten regeling voor snoekbaars en de daaraan strengere gekoppelde voorwaarden, zodat er een door alle partijen ondertekend visplan 2011 gereed kan komen.