image description

Westin Battle Groot water vs. klein water

Westin Battle Groot water vs. klein water

Luc Coppens, heer en meester op het gebied van wedstrijdvissen. De meest glorieuze wedstrijden heeft hij al op zijn naam gezet.

Toch kan het niet anders of hij was lichtjes gespannen voor de strijd van vandaag.Dé TotalFishing battle met en tegen Westin teammaatje Robert-Paul Wolters en twee TotalFishing lezers.

Via Facebook hebben Edgar Zegers en Frans Westerveld zich aangemeld voor vandaag. Uit de meer dan 100 aanmeldingen zijn zij de twee winnaars geworden!


Een battle op het scherpst van de snede! Robert-Paul en Edgar op kleinschalig water tegen Luc en Frans op het majestueuze Volkerak!

De Brabantse Edgar zal Robert-Paul vandaag bijstaan in zijn strijd tegen Luc en de Amsterdamse Frans. Luc en Frans gaan het grote water op; het machtige Volkerak. Robert-Paul kiest voor iets kleinschaliger water. Zijn voormalig thuiswater, toen hij nog in Oudenbosch woonde: de Dintel! Het voordeel van de Dintel is dat het stukken overzichtelijker is dan het Volkerak. Robert-Paul stelt voor om hier hit en run te gaan vissen. Steeds kleine, aantrekkelijk ogende stekjes uitvissen en weer door. Door uitsluitend aantrekkelijk ogende stukjes water te bevissen, maak je het te bevissen water enorm klein en overzichtelijk. En dat is iets wat over het Volkerak moeilijk te zeggen valt.


Luc en Robert-Paul vertellen over hun plan van aanpak voor deze battle, het maakt Frans en Edgar weinig uit. Voor hen wordt dit sowieso een geslaagde dag!

Luc ontvouwt het plan de campagne. Frans stemt er logischerwijs mee in. Aan Luc zijn plannen hoef je niet te tornen, dat heeft het verleden al meer dan eens bewezen. Het strijdplan van deze twee zal er vandaag ongeveer als volgt uitzien: in de vroege uurtjes werpen op snoek aan de randen van grote plantenvelden.
Vervolgens hopelijk nog wat snoekbaars verticaal vangen en als dat allemaal lukt volgt het dessert; wederom werpend plantenvelden afvissen voor snoek. Iedereen is klaar voor de battle van de eeuw, maar niet voordat de goodiebags zijn uitgedeeld. Robert-Paul en Luc drukken een flinke hoeveelheid Westin kunstaas in de handen van Edgar en Frans. Pas dan kan de strijd écht beginnen!
 
Pas als Frans en Edgar rijkelijk bedeeld zijn met allerlei kunstazen van Westin, kan de battle beginnen! SLIK... Als we het Volkerak maar opkunnen vandaag!

De gashendels worden opengetrokken, dit is waar de wegen van beide boten scheiden. Luc vaart rechtsaf richting de sluis naar het grote water, Robert-Paul naar links de veel kleinschaligere Dintel op. Om water te dekken trollen Edgar en Robert-Paul het eerste stuk. Al snel komt Edgar vast te zitten, maar door tips van de Westin crack blijft het verlies van kunstaas Edgar bespaart. Door met de hengeltop naar het kunstaas te wijzen en het kunstaas vervolgens in tegenovergestelde richting van het trollen los te trekken, komt hij ook echt los. Wel zo fijn! Het is hierbij belangrijk dat je geen kracht op de blank van de hengel zet, maar alleen de lijn belast. Nog voor ze de haven uit zijn slaat Robert-Paul zijn hengel al krom. De Westin Monstervibe spinnerbait is gepakt door een ieniemienie snoek, superleuk!
 

Robert-Paul blaakt van het zelfvertrouwen, volgens hem ben je helemaal niet in het nadeel op kleinschalig water!
 
Ondertussen vreten Frans en Luc hun vingers kaal van de spanning. Zij liggen werkeloos voor een sluis waarvan het maar de vraag is of hij bemand is. De lichten voor de sluis staan allebei op rood, volgens Frans een teken dat de sluis op dat moment niet bemand is. Als na een aantal minuten wachten het signaal van dubbel rood naar enkel rood springt slaakt iedereen een zucht van verlichting; gelukkig! We kunnen gewoon het Volkerak op. Ondertussen heeft de vangst van dat eerste snoekje voor Robert-Paul de oren van Luc en Frans bereikt. Ze lachen erom, als het aan hun ligt is er nog geen vuiltje aan de lucht als het gaat om het winnen van deze battle. Luc kent het Volkerak als geen ander en als er een water in Nederland is waar het mogelijk is om een bak te vangen… Dan is dat het Volkerak wel.


Zenuwslopend dit! Dubbelrood... Als we straks het Volkerak maar opkunnen.

Terug naar Robert-Paul en Edgar. Zij vervolgen hun weg al trollend over de Dintel. Dan komen ze bij een overduidelijke hotspot. Een brug met aanmeerpalen langs de oevers. Onder de brug is een interessant diepteverloop te vinden het wordt daar plots een meter dieper. Tel daar de nodige obstakels bij op en je snapt dat we hier te maken hebben met een echte hotspot. Om die reden minderen we vaart en gaan we deze stek goed uitwerpen. Robert-Paul adviseert de Westin Swim aan Edgar. “Met die jerkbait kun je echt niks fout doen!
Zelfs wanneer je hem gewoon monotoon binnendraait zwemt hij in verleidelijke S-bochten naar je toe.” Het is nog eventjes wennen voor Edgar. En dat is niet verwonderlijk. Edgar is een die hard snoekbaarsvisser. Met zijn Sylvan visschuit is hij regelmatig op het Hollandsch Diep te vinden. Dan vist hij meestal met aasvis aan een dropshotmontage, dus dan is zo’n jerkbait toch even wennen!


Al snel na het begin van de battle komt team Robert-Paul op een voorsprong te staan!

Het grote voordeel van het uitwerpen van stekken is dat je zelf actie aan het kunstaas geeft. Je kunt enorm variëren in snelheid en diepte. Daardoor kun je werpend in theorie enorm in het voordeel zijn! Edgar luistert aandachtig naar alles wat Robert-Paul te vertellen heeft. Dit jaar gaat hij nog naar Friesland om een lang weekend te snoeken. Normaal was het dan een weekend lang trollen geblazen. Wellicht gaat dat dit jaar nu toch even anders met deze vers opgedane kennis!


Streamers zijn echt een onderschat stuk kunstaas. Vergeet niet om de Monsterfly voor gebruik even onder te dompelen en de lucht tussen de haren uit te knijpen, anders zinkt hij niet!


Boven water oogt het wat zielig, maar in het water komt de Monsterfly prachtig tot leven!

Luc en Frans starten allebei met een forse Westin Monstervibe spinnerbait. Luc is fan van de rood-oranje met zwarte bait en hangt die dan ook in zijn speciale knoop. (Zie dit artikel) Frans begint met een firetiger kleurige Monstervibe. Een kleine maand geleden koos Luc er nog voor om middenin de plantenbedden te vissen. Nu krijgen de randen meer aandacht. De planten zijn simpelweg te hoog gegroeid om er middenin te vissen. Alleen aan de randen is nog genoeg ruimte om je kunstaas fatsoenlijk te kunnen presenteren. “Op zulke winderige dagen als vandaag kunnen spinnerbaits echt killing zijn! Dan mag het kunstaas rustig wat meer commotie schoppen onder water, vaak zijn de snoeken dan ook ietsje losser.” Zegt Luc vol vertrouwen.


Spinnerbaits zijn enorm goed tussen de planten te vissen!


Op winderige dagen komt de Westin Monster Vibe het best tot zijn recht!


Hoe goed de plantenbedden ook afgedrift worden, de eerste paar uurtjes blijft het akelig stil op het Volkerak. Maar dat geeft de gedreven Frans helemaal niets! Die is getuige de eeuwige glimlach op zijn gelaat volop aan het genieten. “Ja joh, mensen snappen dat vaak niet hé? Dat je niets vangt en toch heerlijk hebt kunnen vissen. Ik bedoel, waar op de wereld zou ik nu liever zijn dan hier? Nergens toch! Dit is toch prachtig?” We hebben te maken met een rasoptimist pur sang. En dat is erg prettig op zo’n taaie dag als vandaag. Helemaal als we via WhatsApp de vangsten van de andere boot doorkrijgen. Drie snoeken erbij maar liefst…(!)


Al vlug wordt de stand naar 3-0 getild! Met een voorsprong van ruim anderhalve meter vis, tegen 0 wordt het aanpoten geblazen voor Luc en Frans.


Het wanhoopsoffensief gaat van start!


Kun je eventueel snoek verwachten? Dan altijd een staaldraadje gebruiken!


Luc knoopt zijn stingertjes van enorm dikke gevlochten lijn; dat is veel soepeler dan staal of fluorocarbon en belemmert de actie van de shad dus nauwelijks.


Kenmerkend voor Luc zijn verticale visserij: hij vist met de molenbeugel open terwijl hij de lijn met zijn wijsvinger tegenhoudt. Zo kan hij in een oogwenk lijn bijgeven en toch tijdig reageren op een aanbeet!


Frans krijgt gedetailleerde uitleg over high tech dieptemeters!


Hoe vis eruit ziet op het sidescan beeld? Nou, zo!


Werpend op mooie taludrandjes en plantenveldjes op de Dintel komen Robert-Paul en Edgar niet verder dan een klein boefje op een Westin Platypus. Maar trollend gaat het net effe wat beter. De 9 cm lange Platypus wordt langs het kanttalud gestuurd en kan daar met enige regelmaat op aandacht van snoek rekenen. Op die manier loopt de voorsprong van het team van Robert-Paul dus flink op. Dat kan nog weleens een taaie dobber worden voor de favoriet vandaag: het team van Luc. Helemaal aangezien er daar aan boord nog helemaal niets is gebeurt. Geen volgertje, geen aanbeetje, gewoon echt niets!


Wie zegt dat trollen saai is en dat er geen vakmanschap bij komt kijken doet echt iets fout!
 
Last minute succes bij Luc aan boord... Gaat het genoeg zijn voor de overwinning?

Als wanhoopsoffensief zoekt Luc enkele snoekbaarsstekken op. Hij vaart er langzaam overheen om te zien of er vis ligt. En als hij dan wat symbooltjes ziet wordt er een driftje ingezet om het eens verticaal op snoekbaars te proberen… Maar ook nu gebeurt er bar weinig. Bizar!
Na een uurtje pielen zijn de boys het zat en willen ze weer ‘echte-mannenvisserij’ doen. Werpen op snoek dus. Alles of niets! Luc tuurt voortdurend in het water, kijkend naar de kleur van het water. “Dat is echt enorm belangrijk. Je zag dat waar we vanmorgen begonnen, het vrij troebel was. Maar moet je hier eens kijken Frans”, zegt Luc terwijl hij zijn ogen samenknijpt. “Hier is het water al een stuk helderder, hier moet het echt gaan gebeuren!”
Al vrij snel lost Luc een klein snoekje waardoor het vertrouwen tot ongekende hoogten wordt gestuwd. “Probeer je worpen echt in de grote open ruimtes tussen alle planten te plaatsen, Frans. Daar zitten ze!” Adviseert de Vlaming. Na de misser van zo even schakelt Luc om naar een Shad Teez. Deze vist Luc redelijk recht toe- recht aan binnen als hij bruut gepakt wordt. “Woaah wat een aanbeet, wat een aanbeet! Voelt als een goede vis Frans!” Roept Luc,  hoorbaar stuiterend van de adrenaline. Ondertussen zorgt Frans ervoor dat het net klaar is voor gebruik en legt hij de onthaakmat klaar.
Op die manier is deze snoek in no-time onthaakt en gefotografeerd. Maar niet voordat de vis nog een paar verwoestende runs richting de planten trekt. Gelukkig heeft de dreg genoeg houvast in de hoek van de snoekenbek en gaat het allemaal goed. Waardoor Lucs team toch nog 92 cm aan snoek mag noteren. Fantastisch! De winst is voor de underdog; het team van Robert-Paul, maar beide teams hebben vandaag een ontzettend leerzame, leuke dag gehad die zeker voor herhaling vatbaar was. Battle geslaagd!
 


Op het allerlaatste moment slaat de grootmeester nog toe, voor de overwinning schorten er nog heel wat centimeters. Moreel gezien kent vandaag alleen maar winnaars!


Een bult aan tips en tricks van de allerbesten en ook nog een indrukwekkende goodiebag, Frans en Edgar hadden de dag van hun leven!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofvis Event Gouda 2024
Willem Moorman -
image description
Doorzetten en een Positieve instelling
Willem Moorman -