Vliegvissen op Chum (2)

Vliegvissen op Chum (2)

Tekst en fotografie door Jeroen Wohe - British Columbia

De Chum Salmon, ook wel Dog Salmon genoemd, is op de King na de sterkste van de 5 pacifische zalmen. In mijn optiek is de Chum zwaar ondergewaardeerd als sportvis op de vliegenhengel. Er wordt net zoals de pink salmon neergekeken op deze zalmen wat geheel onterecht is.

Toch zie ik dat de populariteit voor het vliegvissen op Chum elk jaar toeneemt en dat zelfs de hardcore steelheadvisser nu vaker achter deze sterke Chums aan gaat. Maar wat maakt de (vlieg)visserij op Chum nu zo leuk?


Naast een mooie vissoort, is ook de omgeving adembenemend.

De voordelen van de Chum zijn dat ze vrij makkelijk te vangen zijn, zeer sterk zijn en ze komen met grote aantallen de rivier op. Heb je eenmaal een goede stek gevonden waar de Chum langs trekt of rust, en je hebt de juiste vlieg, dan ben je in voor een regelrecht spektakel. Ik heb menig hengel inclusief de mijne zien breken op Chums!

Als ze net uit zee komen, met de zeeluis nog op de vis, is het echt een topvis! De visserij wordt gedaan met zware zinktips van 250 tot 400 grains, meestal de standaard lijn die je nodig hebt om op de juiste diepte te komen. Je kan de klassieke ‘zalmswing’ gebruiken, dat wil zeggen schuin stroomafwaarts richting de overkant casten en dan naar de kant laten swingen.

Bij een aanbeet lijkt het net of je vastloopt of je voelt een harde ruk. Deze manier van vissen is zeer effectief onder normale omstandigheden, maar als de vis in rustiger water ligt te rusten is stroomopwaarts werpen en het rustig binnenstrippen van de vlieg zeer effectief.


Regelrecht krachtenspektakel.

De Chum is een zeer agressieve vis en zal bijna naar alles bijten wat in zijn buurt komt. Hij zal het zelfs najagen wanneer de juiste vlieg wordt gebruikt! Het rustig binnenstrippen is hetzelfde als je op forel vist met een streamer, gewoon rustige en  gelijkmatige strips zijn voldoende.

De vliegen die in mijn optiek het beste werken zijn de zonkerstrips of mudlers, dezelfde als bij het forelvissen. De volgende kleuren werken prima, oranje, geel en fel chartreuse. Een zonkerstrip van een centimeter of 6 op een langstelige haak is voldoende.

De Chum heeft dagen dat ze moeilijk te vangen is en na alles geprobeerd te hebben kom je erachter dat ze het echt niet doen. Sommige dagen zijn ze zeer actief en agressief en maakt het niet uit wat je er aanknoopt, het kan niet op.


De auteur met een Chum op de dubbelhandige.

Wat ook een zeer effectieve manier van vissen op Chum is, is het vissen met een zalmeitje onder een indicator! Ook weer hetzelfde principe als bij het forelvissen. De set-up is dan een enkelhandige hengel met drijvende lijn, een leader met een grote indicator en een verzwaard of onverzwaard zalmeitje met een loodhagel op ca. een halve meter boven de vlieg.

De zonkerstrip kan ook zo worden gevist. Het is wel belangrijk om deze combinatie dead-drift te vissen, net als bij forel. De Chum komt voor in het gehele kustgebied van British Columbia. De grote aantallen komen voor in de Fraser en de Kitimat rivier. De Kitimat heeft de grootste Chums en elk jaar wordt er weer een poging gedaan om het huidige wereldrecord te breken.

Chums van 20 pond en meer vang je met regelmaat maar een Chum van 30 pond plus is een uitzondering. De gemiddelde Chum zal liggen tussen de 14 en 16 pond en zijn stuk voor stuk krachtpatsers. Nog steeds kan ik niet genoeg krijgen van het vissen op deze vissoort, maar na een aantal dagen heb ik mijn portie wel weer gehad en vallen mijn armen er bijna af van vermoeidheid.


Ook op enkelhandig gigantisch mooie sport.

Het materiaal

Als hengel zou ik zeker niet te licht gaan, enkelhandig minimaal een 8! Voor het dubbelhandig vissen kan je af met een 7 maar een 8 is beter. De lijnen voor een enkelhandige hengel kunnen zijn drijvend en 250 grains oplopend tot 400 grains afhankelijk van het water waar je wilt vissen.

De backing minimaal 30 ponds, maar zwaarder is beter. Als leader gebruik ik gewoon 1,5 meter nylon van 20 pond, dat werkt prima. Een goede large arbor reel met goede slip is een must, anders wordt je zeker gespoeld.

Voorafgaand aan Chums (2), ging Vliegvissen op Kings (1).
Volgende keer deel 3: Pinks!

Voor vragen of meer informatie kijk op www.skeenariverlodge.com

Tight lines Jeroen Wohe

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -