Vliegfun op de Eemhof

Vliegvissen op de Eemhof

Een uur fanatiek vliegvissen als „Vriendenfun“ met Paul Bosvelt, Dick Rebergen, Jan Vuysters en Jan van de Bovenkamp

Het is woensdag avond, op de buis zal over enkele uren een droevig spel te zien zijn, de nationale 11 bakken er geen hout van tegen Albanie, maar het team stelde wel bijna de deelname aan de EK veilig. Net zoals bij het vissen staan de beste stuurlui aan wal, altijd weten we achteraf wat er had moeten gebeuren, daarin zijn we keien.

Wij staan op de Eemhof, de forellenvijvers van Jan Vuysters liggen er schitterend bij, schitterende natuurlijke oevers en erg veel keigave vissen van formaat. Jan was net bezig een verse lading uit te zetten op de grote vijver, exemplaren van gemiddeld ruim 3,5 kilo en in de meest spectaculaire kleuren die ik ooit heb gezien. Jan maakt werk van zijn vijver en dat is aan alles te zien, speciale beluchting en zelfs „airco“ voor de vissen!


V.l.n.r. Paul Bosvelt, Dick Rebergen, Jan van de Bovenkamp en Jan Vuysters. Ze hebben er duidelijk zin in..

De bedoeling is om met ons vieren 2 groepjes van 2 man te vormen die het in een stevig uurtje tegen elkaar opnemen.

Paul is gekoppeld aan Dick. Dick is na de gehouden voorronde voor de Finale  een vertegenwoordiger van de Eemhof vijver,  tijdens het NK Trout Fly in Oktober. Paul kennen we als stervoetballer maar inmiddels ook als een echte sportvisser, die vooral het vliegvissen een warm hart toedraagt.

Jan Vuysters is baas in eigen huis, een kei in het vliegvissen maar door de drukke werkzaamheden minder met het vissen en veel meer met de vis bezig.  Als allrounder durft Jan van de Bovenkamp, werkzaam bij sponsor Pure Fishing en dus ook het vliegvismerk Fenwick, wel met de lokale Hero de strijd aan te gaan, wat kan er in een uurtje nou gebeuren?

Paul en Dick zijn dan allang met een gedegen voorbereiding bezig, twee hengels voor diverse methoden zijn opgetuigd.  Kiezen deze mannen voor speciale streamers en nymphen, Jan B kiest voor een „groen donzen dekbedje“ zoals hij de weelderig uitgedoste streamer noemt. Jan V kiest voor iets wat erg veel lijkt op een Muggenlarve, knap gemaakt!


Schitterende omgeving

Het is tijd, de spreekwoordelijke toeter gaat en de mannen kiezen hun stekken, de kanjers van forellen doen hun best het Dolfinarium in Harderwijk te overstemmen met geplons en doldwaze kapriolen boven water.

Jan B ziet vis en richt zich op deze exemplaren, Dick weet wel beter, de vis die je ziet vang je niet! Paul waadt tot halverwege de vijver en richt zijn precisie worpen op het eiland,  ze springen er als gekken maar laten vooralsnog de vliegen met rust.

Dan een luide brul, Dick staat een prachtvis te drillen en de Jannen te chillen! Paul is best blij met deze maat, zeker als hij kort erna opnieuw met een kromme hengel staat. Dick is heer en meester in de grote vijver, een terechte finalist zo blijkt. De andere drie weten niet één vis tot een aanbeet te verleiden, hoezo vakmanschap van Dick?  Dick is sportief en gaat accoord met een Haags kwartiertje in de kleine vijver, besloten is om de vissen van de grote vijver dubbel te tellen!


Paul is tijdens het vissen net zo geconcentreerd alsmet het profvoetballen

Jan B is de eerste met een vis uit de kleine vijver, zijn donzen dekbedje werkt!
Jan V ziet de reel na een aanbeet van een kanjer tot aan de backing leeglopen, een harde plons en ......weg! Dick ziet Jan B opnieuw drillen, denkt er het zijne van, schakelt om en direct erna staat ook zijn hengel weer krom.  Een echte wedstrijdvisser weet zich aan te passen en dat doet hij met verve!

Dan staat ook Paul met een gekromme hengel, een mooi exemplaar wordt onthaakt. In de vijvers van de Eemhof is kontakt met de vis niet toegestaan dus keurig met het tangetje onthaken, een makkie als je zoals hier verplicht zonder weerhaak vist. Jan B doet de laatste duit in het zakje met een klein maar fijn exemplaar, de balans kan worden opgemaakt. De Eindscore is 6 voor Dick en Paul en 3 voor de Jannen.


Weerhaakloos vissen en onthaken in het water werkt perfect!

Een lekkere borrel en een goed gesprek achteraf over vangsten uit het verleden en schitterende plekken op aarde om deze prachtige manier van vissen te beoefenen. Een paar verloren uurtjes op een mooie avond geven zo maximale ontspanning zonder overdreven veel voorbereiding. Wat kan vissen, ook in een mooie vijver met  kerngezonde vissen, toch hartstikke leuk zijn en zeker met een paar fijne vismaten.

Op 27 Oktober a.s. is het zover, Dick gaat met zo’n 50 finalisten op deze schitterende vijvers  de strijd om het Nederlands Kampioenschap aan. Deze korte training toonde aan dat hij in ieder geval opscherp staat. Dick bedankt voor de les…


ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -