Sweet Spots in British Columbia

Sweet Spots in British Columbia… (1)

Door Jeroen Wohe

Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben geboren en getogen in Zeist, Nederland en vliegvis vanaf mijn 10e jaar op rivieren en meren. In 2006 heb ik de keuze gemaakt om van het vliegvissen in Canada mijn beroep te maken! Dit ging niet zonder slag of stoot… Het grootste probleem is dat je in Europa niet genoeg kunt verdienen om er van rond te komen.

Natuurlijk kun je gaan werken in een hengelsportzaak of bij de groothandel, maar dat bedoel ik niet, ik wilde mijn geld gaan verdienen met gidsen! Dan heb je de mogelijkheid om op zoet of zout water te gaan gidsen… Op zout water is dat makkelijker dan op het zoete, maar wel weer veel zwaarder!

Bij het gidsen op zout is het belangrijkste onderdeel het zien van de vis! Daarnaast ken je de eigenschappen en het leefgedrag van de vis die je belaagt en is het een kwestie van opzoeken.


Zoeken en hangen!

Zoetwater is in mijn optiek een stuk moeilijker want de rivier verandert continue. Dit jaar loopt de rivier op deze manier en volgend jaar is het weer totaal anders. Het is zelfs zo dat na één nacht regen de rivier er heel anders uit kan zien vergeleken met de vorige dag! Dat betekent dat je naast het gedrag van de vis ook de rivier moet kunnen lezen, iets dat je niet binnen een paar dagen leert!

Het lezen van de rivier in combinatie met het gedrag van de vis, maakt het een stuk moeilijker dan de “flatvisserij”! Zelf ben ik verslingerd aan riviervisserij en dan met name op salmoniden als zalm en steelhead.

De makkelijkste manier om te gidsen is bij een lodge! Het nadeel is echter dat je afhankelijk bent van seizoen. Ik wilde graag voor mezelf beginnen omdat ik van de vrijheid hou en graag wil kunnen gaan en staan waar ik wil. De keuze werd BC (British Columbia), Canada. Daar had ik de mogelijkheden om op steelhead, alle pacifische zalmen, regenboog-, bronforel en vlagzalm te gidsen.


Gidsen op zoetwater op steelhead en zalm is waanzinnig!

Ik zal wat meer vertellen over het gedrag van steelhead, en het lezen van een rivier.

De verschillende “sweet spots”

Een “sweet spot” noem ik de specifieke plek in “holding water” waarvan ik weet waar de steelhead zal liggen en (tijdelijk) uitrust. “Holding water” kan zijn; een run, een pocket (ook wel bucked genoemd), een pool, een tailout (einde van de pool), de head van de pool én mijn favoriet; de stroomnaad van snel naar rustig water. Al deze plekken zal ik later nader toelichten en hebben dus een zogenoemde sweet spot. Door middel van foto’s zal ik het proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen waarom de steelhead daar zal liggen.

De steelhead zal 9 van de 10 keer in de sweet spot liggen maar het kan altijd zo zijn dat de vis net ervoor of erachter ligt. Ook als ik weet waar de steelhead zal liggen in de sweet spot vis ik alsnog altijd al het holding water af, om er zeker van te zijn dat je geen vis overslaat.

Vroeg in het seizoen kun je deze plekken vaak afvissen met een drijvende lijn of een type 3 sinktip. De vis is dan hot en agressief. Later als het water kouder begint te worden vis je de zelfde plekken af met een type 6 of zelfs 8 om de vlieg zoveel mogelijk te vertragen.

Wat veel mensen denken is dat de sinktips ervoor zijn om dieper te vissen, iets dat niet helemaal waar is. De sinktips zijn er in deze visserij voornamelijk voor om je vlieg te vertragen door het water. De steelhead kijkt net als een forel omhoog, dus een vlieg die net over de bodem gaat zien ze vaak niet, of slecht. Een vlieg die te snel door het water gaat pakken ze niet omdat het geen bedreiging voor ze vormt, zeker niet als het kouder wordt!


Zinktips worden voornamelijk ingezet om de vlieg te vertragen.

Tevens is de zon een zeer belangrijke factor! Als de zon hoog in de lucht staat met een felblauwe lucht, dan zien de steelheads de vlieg vaak niet. Als wij in de zon kijken zien we ook niks! De steelhead heeft veel gevoeligere ogen dan een mens dus als ze in een meter water staan met de zon recht in hun ogen kun je nagaan dat ze het niet zien. De steelhead zal dan beschutting opzoeken bij een rots of zelfs een boom die over het water hangt! Op het moment dat er een wolk voor de zon komt of de zon zakt weg dan krijg je vaak de aanbeet!

De pocket (bucked)

Kort uitgelegd is een pocket een kuil in een ondiepe run. Je moet je voorstellen dat het water zeer helder is en ondiep. De steelhead moet toch stroomopwaarts zwemmen om bij de paaigronden te kunnen komen. Vaak doen ze dit als het bewolkt is of in de schemering.

Zo’n run kan wel een paar honderd meter lang zijn en op het moment dat ze opzwemmen zijn ze kwetsbaar voor bijvoorbeeld roofvogels en beren. De pocket is dan de eerste veilige plek die ze bereiken. Daar wachten ze vaak op betere omstandigheden of totdat ze worden verdrongen door een grotere steelhead en noodgedwongen verder moeten trekken.

Een pocket kan ook een run zijn met zeer sterke stroming waar de vis niet kan rusten en noodgedwongen moet doorzwemmen. Midden in die run ligt dan een kuil waar ze dan even uit de stroming kunnen liggen. De stroming gaat dan over de vis heen.

Hoe vind je de pockets in deze 2 scenario’s?

voorbeeld 1

In voorbeeld 1 zal je vaak een donkere vlek zien in de rivier niet de vlek van een rots maar donkerblauw water waar het dieper is. Een pocket kan een vierkante meter zijn tot 20 vierkante meter.

voorbeeld 2

In voorbeeld 2 is de pocket wat moeilijker te zien. Hier kenmerkt de pocket zich door een stuk gladder of kabbelend water. Dus je ziet de run en ergens een stukje glad of kabbelend water. Dit wordt ook wel het oog genoemd.

Vaak zijn pockets echte zogeheten producers. Van de 10 keer dat ik een pocket bevis zal ik zeker 7 keer een hook up krijgen.

Volgende keer de tailout en de pool!


ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -