Streamervissen op snoek

Streamervissen op snoek (deel 1) 

Door Berthil Bos  
 
De Nederlandse waterwolf kan je vele verschillende manieren bevissen en dit moet meestal ook om dressuur en conditionering te omzeilen. Als gepassioneerd roofvisser ben ik mij er dan ook van bewust dat je per water op zoek moet naar het kunstaas van de dag en dat is meestal het aasje dat niet door iedereen wordt gebruikt. Een aasje die nog niet door de grote menigte aan de speld wordt gehangen, is de streamer.  
 
Door vismaat Arjan ben ik dan ook jaren geleden weer begonnen met het vissen op snoek met een vliegenhengel en streamers. En ik moet zeggen: het is een prachtige visserij, waarbij je constant bezig bent en door het visuele aspect leer je veel over het gedrag van de vis.
 
Door Arjan ben ik weer verslaafd geraakt aan de streamer.
 
Er zijn dagen dat de vliegenlat niet te verslaan is, vooral in de wat koudere periode van het jaar, omdat de snoek dan wel trek heeft in een uiterst subtiel geviste buit. Ik mag ook graag wat variëren met kunstaas en met één hengel in de hand verplaats je je nu ook eenmaal beter in de polder. 
 
Omdat de streamer een dodelijk stukje kunstaasje kan zijn, dat zich gluiperig door het water beweegt, gebruik ik ze graag op wateren waar dressuur veel voorkomt. 
 
Natuurlijk is het vissen met de vliegenstok iets waar ik van kan genieten, maar…
 
Dit is dan ook de reden waarom ik de vliegenlat thuis laat en een spinhengel het werk met de streamer laat doen. Natuurlijk mis je het mooie van het werpen en het drillen aan een hoepel, maar je krijgt er ook veel voor terug. Als je het materiaal wat aanpast, kan je het aasje bijna net zo natuurlijk terug vissen als met de lucht gevulde lijn, maar je wint tijd met de worp. 
 
Hierdoor vis je meer water af en dat betekent automatisch een grotere kans om snoek tegen te komen. Een ander voordeel is dat je ook onder weersomstandigheden erop uit kan trekken, waarbij de vliegenlat nauwelijks of geen kans heeft. Harde wind is natuurlijk funest, vooral bij een 'vlieg' van 15 centimeter of langer, die samen met vliegenlijn veel wind vangt en zodoende niet precies te werpen is. 
 
...ook het alternatieve streamervissen levert snoek op.
 
Maar ook andere omstandigheden kunnen het vissen met deze vliegenhengel onmogelijk maken. Een stek met veel bomen of andere obstakels die net verkeerd staan, kunnen je beperken in je doen en laten, waardoor je vis laat liggen. Nu ken ik acrobaten die erg veel met de vliegenlat kunnen, maar ook voor hen houd het op een gegeven moment op.
 
Volgende keer besteed ik aandacht aan welke hengel je het best kunt gebruiken en waarom.
 
Berthil Bos