image description

Naar het einde van de wereld (5)

Naar het einde van de wereld (5)  

Mongools trots  

Door Bram Bokkers  

Naast lenok en amoersnoek vangen we ook taimen. Petr laat weten dat de Chalchyn niet de beste rivier voor Trophy taimen is.

Maar desondanks dit heeft hij in deze rivier toch vissen gevangen tot een lengte van 140 centimeter.  

De taimen is de grootste zalmachtige ter wereld. Mongolië staat om deze vis bekend bij vissers over de hele wereld. Vissen van ruim een meter lang en met een gewicht van boven de twintig kilo zijn geen uitzondering. De kleur van hun schubben varieert per gebied. 

De taimen op de Chalchyn is zilver van kleur en heeft met zijn zwarte stippen veel weg van een Atlantische zalm. Met zijn fel rode vinnen is deze kleurvariant één van de mooiste die in Mongolië voorkomt. De taimen is in Mongolië een beschermde vis. 

De amoersnoek en taimen vangen we aan het zelfde materiaal, ook vangen we ze beide in de zelfde delen van de rivier. In veel gevallen weten we bij een aanbeet niet of we met een amoursnoek of taimen van doen hebben. 

In de regel geeft taimen meer voorkeur aan rivierbeddingen bestaande uit steen en juist daar waar een hardere stroom uitmondt in de diepere pools. In de dagen dat we vissen weten we allemaal de nodige taimen te vangen. 

Jan en ik vangen geen echte trophy vissen, maar zalmachtigen met formaten rond de 85 centimeter zijn nog altijd prachtige vissen om te vangen. 

Bart en Frank doen het beter en weten vissen van 112 centimeter en 114 centimeter te vangen, wat voor een taimen trouwens nog altijd geen grote vis is. 

Wanneer we de laatste dag gezamenlijk met de vlieghengel gaan vissen weet Frank nog een meter plus taimen op de streamer te vangen, hiermee is de trip helemaal compleet. 

Terugkijkend op ons avontuur kunnen we concluderen dat we ons doel ruim behaald hebben. Het was een schitterende reis maar ook hier ‘aan het eind van de wereld’ springen de vissen ook niet zomaar op de kant. 

Succesvolle, maar ook visloze dagen vertellen ons dat ook in dit meest oostelijke puntje van Mongolië nog veel te ontdekken valt.

Bram Bokkers

Wanneer u enthousiast bent geworden en een dergelijke reis ook zou willen ondernemen ga dan naar de site van Tight Lines Visreizen of stuur een mail naar info@tightlines.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofvis Event Gouda 2024
Willem Moorman -
image description
Doorzetten en een Positieve instelling
Willem Moorman -