image description

Naar het einde van de wereld (4)

Naar het einde van de wereld (4)  

Droomvis  

Door Bram Bokkers

De volgende dag gaan we met de raft op pad. Het stuk rivier wat we nu gaan bevissen is volgens Petr "the place to be" voor amoersnoek.

Na een niet te lange wandeling door de ruigte komen we met de raft bij de oever van de rivier aan. 

We zullen ons per boot verplaatsen om zo de beste stekken af te vissen. 

Al snel wordt ons duidelijk wat de snoek zo aantrekt in dit gedeelte van de rivier. Door de droge zomer staat de rivier erg laag waardoor er mooie ondiepe kleiplaten zijn ontstaan waar nu waterplanten tegenop groeien. Naast deze kleiplaten bevinden zich diepere gedeeltes waar het minder hard stroomt. 

Ik vis inmiddels met een spinhengel van 270 centimeter met een werpgewicht tot 60 gram. Een molen uit de 4000 serie, een gevulde spoel 28 lb. dyneema en niet te vergeten een stalenonderlijn maken mijn set compleet. Ondiep lopende pluggen, shads voorzien van een loodkop tot 7 gram en streamers zijn hier goed in te zetten. 

Echte snoekvissers kunnen de vis hier ruiken en het duurt dan ook niet lang voordat Jan zijn eerste amoersnoek heeft gehaakt. 

 

De dril is agressiever in vergelijking met onze snoek. Ook is hij meer onvoorspelbaar, wanneer de strijd gestreden lijkt gaat hij er weer vandoor. Jan probeert hem in het water te pakken, maar dat blijkt bijna onmogelijk. De beste manier om de vis te landen is om deze te laten beachen (een ondiepte langs de oever op te trekken). 

Even later kan Jan zijn vangst bewonderen; de snoek is helemaal gespikkeld en heeft een wat kleinere kop dan onze Northern pike, ook zijn de hoektanden minder aanwezig. 

Er bevinden zich meerdere vissen op de zelfde plaat en ook ik vang mijn eerste amoersnoek. Onze dag is nu al geslaagd maar nog niet ten einde. 

Een paar steken verder bevissen we een ondiep kom naast een diepe bocht die vol staat met waterplanten. Na een aantal worpen neemt een echte trophy vis mijn shad te grazen. Gelukkig gaat alles goed en even later poseer ik met een mooie meter plus vis voor de camera. Dit is de ultieme droomvis voor een snoekvisser. 

Aan het einde van de dag staat de teller op twaalf stuks. 

Later in de week bevissen we meer gedeeltes van de rivier met de zelfde kwaliteiten. We weten in het totaal drie vissen van boven de meter te vangen, dit zelfs aan oppervlaktekunstaas. 

 

Petr denk dat we de goede snoekvangsten te danken hebben aan de lage waterstand. Wij zijn het hier niet mee eens en vertellen hem dat wij uit de lage landen echte snoekvissers zijn. 

Na een aantal dagen gevist te hebben willen we ook wat zien van de omgeving en bezoeken we een sjamaan en locale boeren die hier vee hebben lopen. 

(Wordt vervolgd)

Bram Bokkers

Wanneer u enthousiast bent geworden en een dergelijke reis ook zou willen ondernemen ga dan naar de site van Tight Lines Visreizen of stuur een mail naar info@tightlines.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofvis Event Gouda 2024
Willem Moorman -
image description
Doorzetten en een Positieve instelling
Willem Moorman -