image description

Fijne feestdagen en een visrijk 2018

Naar het einde van de wereld (1)  

Amoersnoek in Mongolië 

Door Bram Bokkers

Met precisie werpt Jan zijn oppervlakte muis in het diepere gedeelte van de rivier zodat hij deze uiteindelijk langs een waterplantenbed kan binnenvissen.

Het kunstmuisje spettert wat met zijn staart en is nauwelijks van echt te onderscheiden. Wanneer hij dichter bij het plantenbed komt vertraag hij de inhaalsnelheid. Dit is de ultieme plek voor de rover waar we naar op zoek zijn. Bang om het moment suprême te missen volgt hij aandachtig de muis die nu aan de rand van het plantenbed zwemt. 

Wanneer het plantenbed bijna gepasseerd is, gebeurt waar Jan zo op gehoopt had. Een amoersnoek zet vol overtuiging de aanval in op zijn muis en komt daarbij volledig het water uit. De wijd opengesperde bek laat de muis er in zijn geheel in verdwijnen. 

Jan kijkt recht in de bek, door de kieuwbogen ziet hij het water waar hij vandaan kwam! Met nog geen drie meter lijn uit het topoog probeert hij de klappen van de snoek op te vangen. Dit zijn die momenten die je nooit meer vergeet, momenten die de lange reis dubbel en dwars waard maken!

Na maanden van voorbereiding op deze reis die georganiseerd werd door reisorganisatie Tight Lines Visreizen, is het dan eindelijk zover. Na een groot aantal uren vliegen landen we eind september op Dzjengis Khan, het vliegveld van Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië. 

Samen met medereizigers Jan Kiel en de gebroeders Mylle gaan we vissen op de Chalchyn rivier, ook wel Khalkhyn Gol genoemd. 

De Chalchyn rivier ontstaat in het Mongoolse gebergte Greater Khingan waarna hij door Oost-Mongolië stroomt. Het is een grensrivier met China, waar hij uiteindelijk in de Amoer rivier uitmondt. De Amoer rivier ontstaat in Rusland en stroomt uiteindelijk door China om in zee uit te monden. 

Het doel van deze reis is het vangen van een amoersnoek (Esox reichertii). Deze snoek komt op de hele wereld alleen maar in deze waterdelta voor. Naast de amoersnoek komt hier ook taimen en lenok voor. 

Per taxi rijden we naar ons hotel waar we één nacht zullen verblijven. Morgen zullen we onze reis vervolgen met een twee uur durende binnenlandse vlucht naar Choibalsan.

We zijn moe, maar aangezien het nog vroeg op de dag is besluiten we toch een aantal high lights van Ulaanbaatar te gaan bekijken.

Het is duidelijk te zien dat Mongolië onder het regiem van Rusland heeft geleefd. Vele hoge oude maar ook nieuwe grijze flatgebouwen stralen een Oostblokachtige sfeer uit. 

Ondanks dat we ons in Azië bevinden beleef ik dat op het moment nog niet. Dit verandert wanneer we het Gandan klooster bezoeken waarin een buddha van 26.5 meter hoog staat en vele monniken leven.

Later op de dag maken we contact met Petr, hij zal ons gedurende onze reis bijstaan. Ook ontmoeten we Jozef, hij gaat ook met ons het avontuur aan. Jozef blijkt een kennis van Petr, hij spreekt goed Engels en heeft hier al vaker gevist.

Wanneer we de volgende dag naar onze volgende bestemming vliegen, begint ons avontuur pas echt. Zodra we Ulaanbaatar verlaten is er geen huis meer te zien. 

Immense gebergtes, hoogvlaktes, bossen en eindeloze lege vlaktes volgen elkaar op.

Ook zien we meerdere rivieren door het overweldigende landschap slingeren. Het is schitterend om te zien hoe gevarieerd, ruig en uitgestrekt Mongolië is.

(Wordt vervolgd)

Bram Bokkers

Wanneer u enthousiast bent geworden en een dergelijke reis ook zou willen ondernemen ga dan naar de site van Tight Lines Visreizen of stuur een mail naar info@tightlines.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Roofvis Event Gouda 2024
Willem Moorman -
image description
Doorzetten en een Positieve instelling
Willem Moorman -