image description

‘Explosie’ in de jungle van Suriname: Deel 2

De camera’s krijgen geen rust.

Bij het krieken van de dag zijn de bootsmannen al druk in de weer. Terwijl wij ons gereed maken en ontbijten, worden alle spullen weer ingeladen. De reis wordt voortgezet en de natuur wordt alleen maar imposanter. Het water wordt nog helderder, stroomversnellingen, rotsen en het woud komt steeds dichterbij.


De natuur wordt onderweg steeds mooier.

De ene na de andere potentiele “hotspot” wordt geïdentificeerd. Onderweg wordt er gestopt voor een plaspauze en lunch-break. Het liefst hadden we in één keer doorgevaren, maar de lange vaartocht hakt er toch wel in. Maar dan.. na 6 uur varen horen we het gebulder van de watervallen aanzwellen en zien we de lodge aan de Brits-Guyana zijde liggen, met daarachter het einddoel van onze lange reis, de Wonotobo watervallen.


Wonotobo lodge, ons verberblijf.

Eenmaal bij Wonotobo kan het echte werk beginnen. Elke dag viste 1 groep "boven" de watervallen, gericht op Peacock Bass. En 1 groep onder de watervallen gericht op de Lalau, Kubi en Peacock Bass. Feitelijk komen alle vissoorten zowel onder als boven de watervallen voor, met uitzondering van de Lalau (Piraiba). Boven de watervallen is de hengeldruk aanzienlijk minder en is de visstand nog veel beter dan onder de watervallen. We hadden al eerder verhalen gehoord over de hoeveelheid roodstaart- en tijgermeervallen. We wisten eigenlijk niet precies wat we kunnen verwachten, maar laten ons graag verrassen


De lodge ligt in Brits-Guyana.


De ene visstek is nog mooier dan de andere.

De enige manier om vanuit de lodge boven de watervallen te komen is via een bospad door het tropisch regenwoud. De wandeling neemt ongeveer 40 minuten in beslag. Boven ligt onze 10 meter lange houten korjaal klaar. We worden verwelkomd door Artinio en Koelaman.


Sommige plekken echt verlaten.

We raken nog meer onder de indruk van het adembenemende natuurschoon; enorme woudreuzen, palmen, grote rotseilanden met daartussen kleine en grotere stroomversnellingen afgewisseld met kleine poeltjes. Hier worden we als kunstaasvissers wel blij van. Dit zijn de ideale plekken voor de anjoemara, oftewel wolfsvis, en toekoenari zoals de Peacock Bass in Suriname wordt genoemd, de targetvissen voor ons als kunstaasvissers.


Voor dit gebit moet je echt uitkijken!


Pluggenslopers...

Het idee is om eerst een 15-tal kilometer stroomopwaarts te varen, om daarna vanuit de boot en de vanaf de rotspartijen terug te vissen richting de waterval. Terwijl onze kapitein rustig terug peddelt, glijd onze korjaal geluidloos langs de vele rotsen, overhangende bomen, kleine poeltjes en de beboste kanten met uitnodigende kreekjes.


Mooie inhammetjes en kreekjes...

Onderweg spotten we nog een paartje neushoornvogels en vliegen er regelmatig groepjes ara’s over. Het vissen is hier fantastisch, maar we vergeten ook zeker niet om volop van de omliggende natuur te genieten. Op de rivier hangt een serene rust. Het enige geluid wordt veroorzaakt door het kunstaas wanneer dat op het water valt. De aanbeet van een Peacock Bass komt vanuit het niets en die zijn ook gelijk van een categorie die je niet snel meer vergeet.


Af en toe komen er echte mooie vissen boven.

en explosie van opspattend water gelijktijdig met een enorme beuk op de hengeltop óf een enorme klap tegen het kunstaas waardoor dit gelanceerd wordt om dan direct weer met geweld te grazen wordt genomen. Adrenalineshot gegarandeerd!


Er waren meer vissers acrobaat.

In samenwerking met Ahoy Hengelsport Rotterdam organiseert Tight Lines Visreizen een informatie middag over het vissen in Suriname.

Dit doen we op zondag 9 februari 2020. Aanvang 12.00 uur tot ca. 16.00 uur.

Adres : Ahoy Hengelsport, Dordtselaan 130-138 te Rotterdam

Eén belangrijk verzoek hierbij, wilt u ons voorafgaand aan uw komst svp. het aantal  personen even doorgeven. Stuur hiervoor svp. even een mailtje naar info@tightlines.nl of een belletje naar 06-24518180

Van 29 september t/m 12 oktober 2020 organiseert Tight Lines weer een reis naar Suriname. Check voor meer informatie https://tightlines.nl/groepsreis-suriname/


Bert Goeree

Binnenkort deel 3 en hier deel 1