Dietmar volgt…(8): Alles op maat!

Dietmar volgt…(8):

Alles op maat!

Door Dietmar Isaiasch
 
Het is weer zover: de bladeren verkleuren, het water wordt kouder, de pluggenbox gaat met wintervakantie in de schuur en de dozen met shadjes komen langzaam weer tevoorschijn. De tijd voor het jiggen en verticalen breekt weer aan en iedereen is bezig om alles goed op orde te hebben: de boot, de hengeltjes, de molens, met spoed nieuwe lijn erop, dan een frisse wind door het rubber assortiment en dan was er nog iets… Ja, wat loodkoppen moeten er nog bij.


Het wordt weer de tijd om met rubber te werken… werpen of verticaal, alles kan.

Wat loodkoppen? In mijn ogen is de loodkop een van de belangrijkste onderdelen bij het shadvissen. Zonder die kop valt en beweegt die rubber vis niet zoals ie moet en zonder die haak aan de kop wordt het lastig vis te vangen. Dus wat denkt men nu over een loodkop?


Hier mijn 4 belangrijkste jighaakmaten: 1/0, 2/0, 3/0 en 4/0 (van onder naar boven). Perfect als er geen lood op de haaksteel zit. Het rubber hangt vast met de baitholder onder aan de haak.

Op de Lure & Fly hebben mij vele vissers gevraagd om hun shadjes even goed op de haak te zetten - zo als het moet. Voor mij moet de jighaak een vrij grote bocht hebben en een niet te lange steel. Zo blijft het hele lichaam van de shad mooi soepel in beweging en door de grote bocht heb ik minder missers, vooral als de rovers het shadje bij de kop pakken!


De eerste indruk: de jighaken zijn redelijk kort. Maar dit moet ook. Kort voor de beste actie, maar ze hebben ook een vrij grote bocht om meer vis te vangen - zo is soms een staartdreg overbodig!


De grote vissen pakken het shadje toch aan de kop, dus als de haak een grote bocht
heeft hangt ie!


Ze pakken de shad altijd aan de kop als ze willen eten.


... zo ook snoek, ze willen de prooi doden en als de shad groot is, is ook de kop van het kunstaas het doel!

Wat de vorm betreft vis ik jiggend of verticaal met ronde koppen en werpend vanaf de kant gebruik ik Lip-Stick-Stand-Ups. Uit eigen ervaring weet ik dat het niet makkelijk is de juiste haakmaat te kiezen  - in veel gevallen is de haak te lang - en een universele jighaak voor alle shads bestaat niet.


Niet alleen de bocht moet groot zijn, ook de haak zelf moet sterk zijn, want je weet nooit wie of wat de shad pakt!


Als de jighaak goed door de shad gerigged is ontstaat een grote bocht. Met loodkopen zoals die van Fox RAGE heb je geen overtollig lood aan de haaksteel en de baitholder houdt alles goed vast zoals men ziet!

Ik heb veel uitgeprobeerd en mijn ervaring in een tabel gezet. Dus voor een optimale presentatie heb ik een lijst gemaakt waar men de perfecte combinaties van shadlengte en haakmaat kan bepalen. Alles optimaal op maat dus!

                 
Tabel haakmaat/ shadlengte:

Maat
Jighaak

Lengte
shad

# 006

2-4 cm 

# 004

3-5 cm 

# 002

4-7 cm

# 001

5-9 cm

# 1/0

6-10 cm

# 2/0

7-12 cm

# 3/0

9-14 cm

# 4/0

12-16 cm

# 6/0

14-18 cm

# 8/0

18-23 cm

# 10/0

23-30 cm

Veel plezier en tot de volgende Dietmar volgt…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dietmar volgt…(deel 12)
Willem Moorman -
image description
Puntjes en buikjes
Willem Moorman -
image description
Roofvis showdag bij Nipro Hengelsport 2013
Willem Moorman -