Dietmar volgt…(deel 12)

Dietmar volgt…(deel 12):
 

Zweden altijd goed voor verrassingen  

 
Door Dietmar Isaiasch
 
Het was weer zo ver, de maand mei en dat betekent gesloten seizoen in Nederland, dus met Carmen en de hondjes ingepakt op weg richting Zweden.
 
Al 20 jaar gaan wij naar Zweden, meest in het zuiden of in de midden van dit mooie land. Maar deze keer gaat het naar het noorden in richting Hälsingland.
 
De provincie Hälsingland is bekend om zijn rijkdom aan bos (80% van de oppervlakte) en heeft niet veel meertjes zoals de meeste delen van Zweden.
 
Maar die meren hebben wel potentie. Dit hebben wij hier zelf meegemaakt. Het is een topwater met veel vis, dus de hele dag lang goed voor een plezierige tijd.
 

Wat een bak! De grootste van deze reis voor Carmen.
 
Een lang verhaal kort gemaakt, toen ik afgelopen jaar van Raffie op de beurs in Utrecht over dit water wat informatie heb ontvangen wist ik niet hoe goed het dat werkelijk zou zijn.
 
Vraag maar aan Marco en Rick, die er ook zijn geweest en verbaasd waren over de goede visstand. Dus heb ik besloten de reis in 2014 naar dit water te plannen.
 
Zoals altijd doe ik de Zwedenreizen met eigen boot en zo zijn wij dan ook eind mei met de Color Line van Kiel naar Oslo gegaan met de auto richting Bollnäs.
 

Wij zijn aangekomen.
 
Na zeven uur dwars door het land hebben wij dan eindelijk ons bestemming op Flottarvillan bij het Bergviken meer bereikt.
 

Wat een groot en mooie water met veel goede visplekken.
 
De Bergviken is een groot meer dat van het rivier Ljusnan zijn water krijgt. En zoals vele van de grote meren in Zweden is ook dit zeer diep, tot wel 50 meter.
 

Vanuit het kleine haventje aan het huis is het niet ver naar de goede stekken.
 
Er zijn veel baaien waar men werpend tussen de grote rotsen op snoek kan vissen. En ook zijn er enkele ondiepe plateaus midden op het meer, waar het water van 30 meter zo maar naar 6 meter omhoog gaat. Juist hier heeft het vissen op het grote vrije water op snoeken veel zin! 
 

De eerste meter is binnen: 105cm trollend op groot water.
 
Maar een groot oppervlak betekent ook hoge golven als de wind sterk is. En in dit geval geen paniek, want dan heb je de monding van het rivíer.
 

Leuk uitzicht met veel vis.
 
Exact waar het huisje staat zit je op een van beste snoekbaarsplekken van het hele water. Hier is de bodem wel riggelig en 'kunstaas vretend', want hier ligt heel veel hout op de bodem. 
 

De gevaarlijke bodem...met aasvissen.
 
En voor echte verticaler is dat een drama! Als men zo vist als men in Nederland gewend is om snoekbaars met shadjes te vangen, dan kan je beter de hele kunstaasdoos meteen in het water 'zmeiten'. 
 

Het gemiddelde was goed, met veel vissen tussen de 60 en 76 centimeter.
 
De truc is: het kunstvisje moet ver boven de bodem hangen. Ik ken het vissen op half water heel goed en heb er ook al in Nederland best wel goed mee gevangen. 
 

Chartreuse en groen waren top. En dit was de beste keuze: Forktail 18 centimeter, Salt Shaker 5", Tiddler Fast en Zander Pro.
 
Hier vis je niet gericht op een vis die je ver boven de bodem ziet zwemen. Nee, hier zoek je heel even de contact met de bodem en dan draai je het aas rond 60 centimeter tot een meter van de bodem af. 
 
De shad drijft dus niet op ooghoogte maar behoorlijk hoog van de grond boven de ruggen van de vissen. Maar ze schieten op het aas af! De aanbeten zijn kei- en keihard. 
 

No action shads met V-staart van 18cm lengte en in felle kleuren werkten ver boven de bodem het beste.
 
Zelf een 50er toont zo een kracht dat zou je in ons land denken een 90er heeft het aas gepakt. En dat is superleuk. Ook de aantallen die je kunt vangen maakt de Bergviken heel erg interessant, ook voor de níet-roofvisexperts.
Hier vangt in iedere geval elke visser zijn visje.
 

Een van de meer als 290 snoekbaarzen tijdens deze dagen.
 
Wij hebben door het wisselvallige weer (van 30 graden tot 9 graden daling binnen een dag met koude oosten en noord-oosten wind) zeker geen geweldig visweer gehad, maar toch zeer goed gevangen: slepend, werpend en 'hoog verticalen'. 
 
Voor Carmen en mij staat het muurvast, hier zijn niet het laatste keer geweest. Wij komen terug. Raffie, bedankt voor de tip.
 
Meer informatie over dit water en de verblijfmogelikheiden zijn op Cordes Travel te vinden.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -