Puntjes en buikjes

Dietmar volgt... (12):

Puntjes en buikjes

Door Dietmar Isaiasch

Hoe belangrijk kleuren zijn heb ik de laatste weken weer moeten ervaren! De kleur van het water op de rivieren was heel erg wisselvallig en zo ook de vangsten.


Soms is niet iedere keiharde aanbeet tijdens het verticalen een snoekbaars…


…deze keer wel een metervis maar geen met stekels!

Er zijn dagen geweest, dat was het water bruin gekleurd was, met veel vuil en een week later was het een stuk helderder ondanks dat het rivierwater nog erg hoog stond. Het water had nog wel een lichtgrijze tint, maar de doorzicht was goed. Roofvissers die de kleur van de shad t.o.v. het water niet hadden aangepast, merkten dat aan hun vangsten, die beduidend achterbleven.


Als er veel speltaas in het water is zijn ook de grote rovers gek van kleiner kunstaas – als het maar in het schema past!

Mijn collega's en ik hebben voor dit soort omstandigheden altijd twee vaste regels:
Regel één; de krachtige opvallende geel groene kleur gebruiken wij bij een zicht van minder 20 cm. Hierbij heeft deze kleur niets met een imitatie van een echt aasvisje te maken, maar is wel een opvallend ding die tussen al die viezigheid in het water opvalt en gepakt word omdat er in de stroming geen tijd is om alles goed te bekijken.


De top kleuren van de laatste weken met vies water waar je minder als 20 cm kan zien: Lemon Tiger, Natural Perch en Motoroil. Kleuren met veel groen en een hoge UV – goed te zien voor de glasogen!

Wat de laatste tijd ook opviel is dat als het water de kribben overspoelde en daardoor veel gras en bladeren in het water belande die kleur met een duidelijk anders gekleurde rug fel werden geattaqueerd, terwijl andere kleuren niets deden. Met deze contrasten kan je een beetje spelen. Bruine rug en een chartreuse buik (Brown-Chartreuse) of een groene rug met een geel chartreuse buik (Lemon Tiger).


Maar nu begint het water op de rivieren weer helder te worden en dan zijn de ‘gondel’ kleuren perfect: bruin met een witte buik en zwarte puntjes! Kleuren zoals ‘Brownie & Appleseed’ leveren de meeste vis op.

Regel twee; als het water helder is met een doorzicht van 50 cm of meer, is een shad met een licht buik (gebroken wit) en een bruine rug met zwarte spikkeltjes een perfecte kleurstelling. De glasogen gaan weer op zicht jagen en riviergrondels zijn wel erg geliefd als voedsel.


Goed gekeurd, de nieuwe kleur ‘Hot Olive’ in de Tiddler Fast uitvoering!

Ook de grondel past zich aan qua kleur bij het water en zijn nu lichter van kleur, vooral als er veel grind tussen de kribben licht. De rug is niet meer donkerbruin tot zwart, maar licht bruin en ook de buik gaat lichter worden. Hierdoor zal je met deze kleurstelling veel meer succes hebben.  Nu de waterstand weer naar een normaal niveau gaat wordt het als maar helderder. Dit maakt mijn shad keuze vrij gemakkelijk, bruin met witte buik (Brownie).


Vers uit uitgespuugde grondeltjes. In helder water is dan een bruine rug met wit buik met puntjes het beste!

Voor de komende weken voorspelen ze echt zomerweer wat laagwater betekent op de rivier. Laagwater staat voor gekleurd water met weinig doorzicht.

Dit fenomeen komt niet door regenval of andere weersomstandigheden, maar door de scheepvaart die er voor zorgt dat de klei en het zand loskomt van de bodem en het water vertroebeld. Als dit gebeurd is regel 1 weer van toepassing. Een kleur die bij de afgelopen laagwaterzomer veel succes had bij mij althans is Motoroil.


In begin met het  troebel water vangen de opvallende kleuren, groen en chartreuse perfect…maar water veranderd.
 
Veel plezier & tot kijk, Dietmar