Dietmar Volgt…(2): Wie stankt die vangt!

Dietmar Volgt…(2):

Wie stankt die vangt!

Door Dietmar Isaiasch

Deze spreuk loopt niet echt, maar klopt wel! Ik heb het heel vaak meegemaakt dat de rovers op moeilijke dagen het kunstaas pas grepen als er een geur op zat. Er zijn in de loop der jaren dan ook vele shads in de handel gekomen die al een flavour in of op zich hebben.


Visolie in kunstaas - bijzonder bij shads maken regelmatig het verschil uit aan moeilijke visdagen. Er zijn veel goede merken met top ‘stink’ flavours in de handel die op dit moment Hot zijn bij vis en vissers: Keitech, Berkley en Fox RAGE!


Tip: ls er geen flavour in het kunstaas zit en je hebt ook geen flavour bij de hand, dan kan je je shad ook voorzien van een echt klein dood visje, want ook dat werkt!

Maar bij ‘hardbaits’ zoals pluggen heeft men natuurlijk met een glad en hard oppervlak te maken, en dat maakt het niet echt makkelijk om met geuren te werken.

Mijn tip: gebruik geen flavours in olievorm, maar flavours in de vorm van een pasta. Die plakken beter en tijdens het binnenvissen worden ook nog eens hele kleine stukjes geur in het water achtergelaten waardoor er als het ware een geurspoor wordt uitgezet. Om het plakeffect te verbeteren gebruik ik een fijn stukje schuurpapier om het oppervlak van de plug wat ruwer te maken en dan plakt de flavour nóg beter en langer.


De plug een klein beetje opschuren en dan de flavour in pastavorm aanbrengen.


Vooral baarzen hebben een neus voor kunstaas. In de Verenigde Staten wordt al jaren veel geëxperimenteerd met ‘flavours’. Toen ik het zachte kunstaas voor ‘Mann’s Bait’ 15 jaar geleden heb ontwikkeld, hebben wij veel met zoete geur- en smaakstoffen geprobeerd zoals aardbei in de shads en worms gewerkt. Tegenwoordig zijn de flavours iets anders. Echte aanraders zijn geuren met vis- en kreeftflavour. Deze ‘baksteenbaars’ van net geen 50cm pakte een Shad Rap die ik met visoli flavour bewerkt heb – want baarzen vinden flavours echt lekker!

In die film die ik deze keer laat zien is het de geur die van een slechte visdag een superdag heeft gemaakt. Het was een van de laatste dagen op het Hollands Diep en de snoekbaarzen en baarzen waren niet echt actief zoals de weken ervoor. Met veel ‘gestink’ zijn er toch nog zo’n 45 vissen in de boot gekomen waaronder een grote aantal superdikke baarzen van rond de 50 cm!

Enkele exemplaren werden op de plug gevangen die met ‘Mega Strike’ bewerkt was en de rest op mijn Slugger Shad van Rage met visolie. Enfin, bekijk het filmpje maar.

Veel plezier bij het uitproberen… en niet vergeten de handen te wassen!

Groetjes, Dietmar

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dietmar volgt…(deel 12)
Willem Moorman -
image description
Puntjes en buikjes
Willem Moorman -
image description
Roofvis showdag bij Nipro Hengelsport 2013
Willem Moorman -