Dietmar Volgt…(5): Grondelimitatie, de toekomst voor snoekbaarsvissers?

Dietmar Volgt…(5):

Grondelimitatie, de toekomst voor snoekbaarsvissers?

Door Dietmar Isaiasch

Wie kent ze niet, de kleine, altijd hongerige beestjes uit de rivieren: de grondel. Maar ze voelen zich niet alleen in stromend water thuis. Overal waar Waal en Maas terechtkomen zijn ze nu zelfs in de kleinste plassen of grotere wateren te vinden. En wat voor de witvissers een echte plaag is, betekent het voor sommige vissoorten een aanvulling op de menukaart.


Overal zitten die kleine beestjes. En de grondrovers, zoals de snoekbaars, hebben hun menukaart daarop aangepast!

Voornamelijk de snoekbaars en baars hebben hun aasgedrag op dit lekkere visje aangepast. Omdat ik veel op de rivieren en de wateren daaromheen bezig ben, was ik al een tijd lang op zoek na het perfecte kunstaas wat qua lichaam en zwemactie dicht bij een grondel komt.


Dit shadje lijkt met zijn vinnen niet bepaald op een echte grondel, maar beweegt onder water wél als een grondel als hij met korte, snelle tikjes wordt gevist of gejigd!

Ik denk dat ik het met ‘The Wiper’ gevonden heb! Ik heb veel uitgeprobeerd en in de laatste weken zijn de resultaten met deze rare shad ongelofelijk. Op één dag heb ik 30 (!) snoekbaarzen binnen een uur tijd weten te verleiden. Als topkleur is vooral Motoroil te noemen!


De perfecte grondelimitatie. Snoekbaarzen vinden The Wiper echt lekker, vooral als er geen ander kunstaas vangt.

Deze dikke shad met een superbrede en platte ‘V-staart’ springt bij iedere tik met de hengeltop op en woelt vervolgens het zand op bij de landing, net als een klein grondeltje dat tussen de stenen en het grint van steen tot steen zwemt. Verticaal kan dit prima met vlotte tikken uit de pols zoals in onderstaande filmpjes te zien is.

Vanaf de kant moet de hengeltop hooggehouden worden en moet de grondelimitatie ook met tikjes worden binnengevist. De aanbeten zijn echt fel! Dit is superleuk met ‘The Wiper’. Probeer het zelf maar eens uit!


De combinatie van een redelijk zware loodkop - soms 30g! - en de zachte grondelimitatie werkt verticaal het beste.

Tot ziens op het water!
Dietmar

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dietmar volgt…(deel 12)
Willem Moorman -
image description
Puntjes en buikjes
Willem Moorman -
image description
Roofvis showdag bij Nipro Hengelsport 2013
Willem Moorman -