Dietmar Volgt… (7): Rovers zat op half water!

Dietmar Volgt… (7):

Rovers zat op half water!

Door Dietmar Isaiasch

Na een drukke tijd met productontwikkeling, PR in het buitenland en de Lure & Fly, nu weer tijd om met ‘Dietmar Volgt…’ jullie op de hoogte te houden. De titel ‘Rovers zat op half water’ heeft een dubbele betekenis; hier staan niet veel rovers, maar ze vreten zich er wel vol omdat er zat witvis zit.


Snoek en snoekbaars zijn in het nog warme water (boven de 20 graden) heel actief.

Dit fenomeen vindt ieder jaar plaats en begint ergens in september. Het water is nog steeds rond de 20 graden en begint te veranderen met de wind die sterker wordt en de nachten die kouder worden. De spronglaag is er nog, maar door het mixen van kouder en warm water is deze niet meer zo duidelijk en er is genoeg te eten voor de witvis. Rovers zoals snoekbaars, baars en snoek weten dit en jagen in grote getale weer van de grond.


Het licht richting herfst is heel erg mooie om te zien… maar onder water is alles hectisch!


De snoeken zijn volop bezig het nodige spek aan te vullen en zijn een leuke afwisseling tijdens het snoekbaarzen vindt Carmen.

In de afgelopen weken was het al een gekkenhuis; trollend met pluggen op groot water vingen we gemiddeld 20 tot 30 rovers per dag! Maar omdat de vis veel trekt is het niet makkelijk om ze te lokaliseren. Men moet veel zoeken en dan is slepen met pluggen de oplossing! Maar wie denkt dat je alleen maar hoeft te varen en een plug achter de boot te werpen, die heeft het mis.


Aan het einde van een dag is de doos met pluggen wel binnenstebuiten gekeerd. Kijk maar eens links!

Omdat de rovers in alle dieptes staan moet er ook een variatie aan pluggen ingezet worden. Ik dek verschillende lagen af en vis met 4 hengels (2 hengels per visser). Daarbij loopt één plug rond de 2 meter diep, één op 3 meter, één op 4 meter en één op 6 meter. De afstand tussen boot en plug is ongeveer 30 tot 40 meter en ik gebruik een 0,12mm of 0,14mm gevlochten lijn.


Pluggen met felle kleuren werken in het nog lichtgroene water het beste. Het duurt dan ook nog een aantal weken tot het water weer kraakhelder is.

Tevens monteer ik altijd een stalen onderlijn van minimaal 20cm. De snoekbaars zal het een worst wezen, ze pakken de plug toch wel! Qua snelheid zit ik rond 4km op de GPS. Wat de beste kleuren pluggen betreft werken op groot water (zoals Volkerark, Hollands Diep, Haringvliet en de grote Maasplassen) groen, firetiger, chartreuse, en oranje perfect.

Je kunt zo vissen op stilstaand water vissen met dieptes tot wel 30 meter, maar je vist dus niet op de bodem! Je vist op 1/3 tot maximaal half water.


Ook een leuke bijvangst zijn de dikke baarzen van rond de 50 en…


…knappe roofbleien!

En hier nog een kleine keuze van mijn favorieten: Rapala Shad Rap 9 DR, Fox RAGE Slick Stick 9 DR en SDR, Bomber Long A deep, Pointer Lucky Craft SP DR, Mann’s Stretch 15 Plus.


Zo gek kan een wolk met aasvis er uitzien.

En nu niet langer wachten tot het water kouder is dan 12 graden! Nu eropuit gaan dus en lekker trollen en laat maar zien dat er ook nog andere technieken bestaan die heel erg goed vangen buiten het verticalen om!

Vang ze en tot kijk,
Dietmar

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Dietmar volgt…(deel 12)
Willem Moorman -
image description
Puntjes en buikjes
Willem Moorman -
image description
Roofvis showdag bij Nipro Hengelsport 2013
Willem Moorman -