Sportvisserij Zuid West Nederland
In ‘het Visblad’ (december) een interview met de nieuwe voorzitter van Sportvisserij Zuidwest Nederland, Eric Marteijn. Ik citeer:

‘Een van de speerpunten van de nieuwe voorzitter is dat het stadswater beter wordt benut door de sportvisserij.’ Oeps, is dat niet wat érg ambitieus? Het zweet komt je al op het voorhoofd wanneer je denkt aan al die ‘ingrijpende maatregelen’ die hiervoor nodig zullen zijn. Maar dit is nog maar het begin.
‘De allergrootste slag (sic!) die Marteijn met de Vispas zou willen slaan is het toevoegen van van het zee- en kustwater aan de Vispas. “’Nu is het zoute water grotendeels vrij bevisbaar. Met een (morele) verplichting van een vispas voor zoutwatervissers steunen ook zij de georganiseerde sportvisserij.’” Nou, daar zullen die zeevissers wel echt om staan te springen natuurlijk, en niet te vergeten al die zoetwatervissers die ‘s nachts geen oog dicht doen omdat hun zeewaardige collega’s gratis mogen vissen!! Maar het gaat aantikken hoor, al die zeevissers, dát gaat aantikken.
Het aalherstel staat ook hoog op zijn agenda. Dat gaat nog heel moeilijk worden want op blz. 14 van hetzelfde blad staat dat de intrek van glasaal dit jaar een historisch dieptepunt heeft bereikt. Maar is aalherstel niet in de allereerste plaats een zaak van de beroepsvisserij, niet van de sportvisserij? Niettemin, een nobel streven.

Maar waarom toch Jan, die zure toon? Die nieuwe voorzitter van ZWN doet toch zijn best? Nou, die zure toon wordt ingegeven door het feit dat de zo eminent belangrijke lopende problematiek van de beroepsvisserij op de benedenrivieren totaal niet aan de orde komt!! Hebben we daarvoor Sportvisserij Nederland op het matje geroepen? Heeft Sportvisserij Nederland daarvoor toegegeven in gebreke te zijn gebleven met de aanpak van de veel te intensieve binnenvisserij op de benedenrivieren? Natuurlijk gebeurt er achter de schermen het een en ander, maar uit de beslommeringen van de nieuwe voorzitter – die nota bene SKN lid is en alleen al uit dien hoofde goed op de hoogte moet zijn van de problemen -blijkt zonneklaar dat de problematiek van de intensieve beroepsvisserij nog steeds niet lééft bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. Sléchte zaak! Het wordt de hoogste tijd dat de betrokken Federaties SWN eens stevig de maat gaan nemen!

Jan Junge (op eigen titel)


Jan Junge, .(JavaScript must be enabled to view this email address), Oosterhout, 23/11/2015

REAGEER

Gravatar
Ron Smits
.Essen (B)

Beste Jan, fijn dat je je eigen mening durft te uiten. Vispas voor zeevissers???? Wat is de toegevoegde waarde voor de zeevissers? Ik ben het met je eens, ze hebben weer geld geroken, niets mis mee maar wat gaan de zeevissers hier mee opschieten? Gaan we nu ineens wel vis vangen op de Oosterschelde? En dan het verhaal over de paling? Nederland sluit alles af, glasaal kan het zoet niet meer op en schieraal kan het zout niet meer op. De beroepsvisserij vist door (toegestaan door de overheid). En nu is het ineens de schuld van de beroepsvisserij en zij moeten maar zien dat het palingbestand weer op peil komt? Waar was Sportvisserij inzake het belang van de afsluiting en de gevolgen? En nu moet de beroeps het oplossen? Is daar de sportvisserij mee gebaat? Ik denk het niet. Als we de paling weer terug in NL willen krijgen, zullen we alle zeilen bij moeten zetten. Sportvisserij NL is er voor ONS toch? Ze hebben bestaansrecht door ONS geld. Iedereen heeft het over groene energie, maar wat met ons visbestand, die door de stuwen en hun energie opwekkers ernstig gedecimeerd wordt? Sportvisserij NL het wordt tijd dat jullie wakker worden. Niet schoppen tegen wat er in het verleden allemaal mis ging, maar juist denken in de toekomst en handjes uit de mouwen.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Mark
.Rotterdam

De spijker op z'n kop!

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Charlie
.

Dat viel mij ook meteen op Jan na het lezen van dit interview, ik koester nochtans de ( wellicht ijdele ) hoop dat dit topic nog immer en nog immer hoog op de 'geheime ' agenda staat van deze nieuwe voorzitter en van ZWN. Ik moet helaas wel na een aantal jaren voorzichtig concluderen dat er van het ooit loffelijk streven van Sportvisserij ZWN om iets fundamenteels aan deze problematiek te doen nog weinig lijkt te zijn gerealiseerd althans voor zover wij, als leden en belanghebbenden, zijn geïnformeerd door ZWN. Een (in)trieste (voorlopige) conclusie !.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Rob
.Maassluis

Ja alle zeevissers even de Zeevis- enquete invullen er zijn mooie prijzen te winnen een stuk lood en nog meer prul rommel en volgend jaar dan komt de hoofdprijs een zeevispas Sportvisserij Nederland heeft mogelijk weer een inkomsten bron aangeboord en zal er alles aan doen om dat geld even uit je zak te halen ,ze kunnen op het binnen water nog niets winnen de organisatie Sportvisserij Nederland ,laat staan op zee maar wel geld winnen daar maken ze wel tijd voor en neem van mijn aan enquêtes zijn altijd in je nadeel de enige die wint is de gene die informatie wilt maar dat is geen stuk lood maar jouw geld afz Rob Maassluis

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Rick
.

Beste Jan,

Helemaal mee eens.
Beste Ron: niet mee eens
Waarom is het raar dat een beroepssector ervoor moet zorgen dat de Palingstand verbetert? Zij hebben immers jarenlang tonnen Paling gevangen waarbij er zeker op sommige plekken sprake was van overbevissing.
Het is daarbij een gegeven dat gemalen en waterkrachtcentrales ieder jaar slachtoffers maken onder uittrekkende schieralen en dat glasalen moeite hebben om migratiebarrieres te passeren, maar juist op deze punten is Sportvisserij Nederland wel actief beleid voert. Een waterkrachtcentrale in de Maas bij Linne is bijvoorbeeld hierdoor voorkomen.
Even een antwoord op je vraag: Waar was Sportvisserij inzake het belang van de afsluiting en de gevolgen? Sportvisserij Nederland bestond nog niet toen de meeste wateren werden afgesloten en kon er toen dus ook niks aan doen. Ik snap dus ook niet dat je de slechte Palingstand in de schoenen van S.N. schuift, want dit is een van de gebieden waarin ze wel hun best doen. Overmatige beroepsvisserij in de Delta verdient, zoals Jan zegt, meer aandacht.
Tijd voor wat extra onderzoek zou ik zeggen Ron

Groeten

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Janpeter
.Vlissingen

Goed gezien en geschreven.

Sportvisserij Nederland zou voor de belangen van alle sportvissers op moeten komen.
Maar ze denken alleen aan hun banksaldo.

Nog niet zo lang geleden mochten we ook voor niks nachtvissen dat kost nu ook 10 euro.

Drie hengels was niet sportief maar voor 25 euro vinden ze het goed,je mag er zelf bij slapen.

Ik mag wel paling kopen op de markt maar ik mag hem niet zelf vangen. Voor de paling maakt het dus geen verschil.

Er wordt gezegd door sportvisserij Nederland dat de sportvissers 25 % van alle zeebaarzen wegvangen.
Dit is nietwaar het is niet in procenten uit te drukken.
Een beetje sportvisser vangt toch meer als een beroepsvisser?

En dan nog het lood wat is het alternatief dat is er eigenlijk niet.
Dus roep niet te hard sportvisserij Nederland.

Ik hoop dat er snel meer inzicht komt bij onze club die onze belangen zou moeten behartigen.

Janpeter - Vlissingen

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
bertjaap
.roden

In het stadswater zal er dan wel vis uitgezet moeten worden want de teruggang van de visstand is mede de reden dat er minder gevist word in de binnenwateren. Voor wat betreft de zeevisserij waarom zou hier een vergunning voor moeten komen? Zodat SN hier ook regeltjes voor kan opstellen en geld kan gaan innen en zo weer extra boa's in te zetten om hun eigen leden lastig te vallen en hiermee het bestaansrecht van de organisatie te rechtvaardigen? Zit geen enkele visser op te wachten!!

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Piet
.

Ach ja, dat gaat zo met nieuwe voorzitters!

De beste man had een speech/presentatie van 'hier tot gunder' voorbereid en heeft die voorgedragen op de avond van zijn verkiezing. (jaarvergadering ZWN te Drimmelen)

Gemakkelijker gekozen had hij niet kunnen worden.
Er waren geen (andere of tegen)kandidaten om uit te kiezen, oud voorzitter Nol Sweep is/was er echt wel klaar mee en na Eric Marteijns verhaal is hij zonder ook maar één tegenstem gekozen tot nieuwe voorzitter van Sportvisserij ZWN.

Er was tijdens de vergadering alleen iemand die vroeg of er iets aan het aalscholverprobleem gedaan kan worden, waarop dhr. Marteijn vertelde dat hij bioloog is met een passie voor vogels. Hij is zeker niet van plan deze (roof)vogel ook maar een strobreed in de weg te zitten!

Ook ik heb mijn hand niet opgestoken om kritische vragen te stellen.... mijn fout, dat geef ik toe. (ook ik kwam volgevreten de warm- en koud buffetzaal uit en liet het gelaten over mij heen komen... toen ik na de vergadering uit mijn roes wakker schrok, was er een nieuwe voorzitter gekozen)

Jan heeft gelijk dat het te gek voor woorden is dat de problematiek van de beroepsvisserij op de benedenrivieren totaal niet aan de orde komt bij een organisatie die er nota bene 'naast woont' te Drimmelen (NB).

Ik hoop dat onze nieuwe voorzitter (hij is lid van de NKS, het Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen en inderdaad zeer goed op de hoogte!) DIT grote probleem eens aan gaat pakken. Niet alleen snoekbaars.... witvis, andere roofvis, alles gaat mee! (behalve grondels, denk ik)

Al die flauwe kul over een Zeevispas wel of niet betaald.... waar gaat het over!
Ook het zo graag met dat 'Droomfonds' bezig zijn, daar begrijpt de gemiddelde Haringvliet-Hollands Diep visser helemaal niets van.... ik in ieder geval niet!

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Henk
.Biesbosch

Dat ze maar wat aan die firma klop doen!! Die vissen alles weg (ook ondermaats). Maar wat dacht je van de net uitgezette karpers door ZWN zelf die worden ook gewoon meegenomen door ze...

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Fred Boender
.

Beste Jan,
ook ik vond het een gemiste kans. Buitengewoon spijtig dat de nieuwe voorzitter dit niet in zijn prioriteiten heeft staan. Het zou een verademing zijn om, naast alle uitleg vanuit ZWN, eindelijk eens daadkracht te zien. Jammer ook dat blijkbaar niemand, voordat publicatie plaats vindt, Marteijn hierop attent heeft gemaakt.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Bart
.Waalwijk

Corrupt kliekje SZN pas er maar voor op zeevissers.
Ze zijn in principe niet tegen economische benutting van de sportvis.
Waarschijnlijk ook niet vies om wat lobbygeld aan te nemen.

Ik ben zeer diep teleurgesteld in onze belangenvereniging die pretendeert er voor de sportvisser te zijn.
Ze zijn er in elk geval wel door de sportvisser, dat lijken ze compleet te zijn vergeten.

Voor polderaars en achterkamer besluiten was sinds Pim Fortuin toch geen ruimte meer in bestuurlijk Nederland....

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Henk
.Dorst

Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van dhr. Eric Marteijn als nieuwe voorzitter van ZWN. Het wrange is echter dat het grootste probleem wat ons als sportvissers al jaren dwars zit totaal geen aandacht krijgt in zijn interview.
Ik vis al 20 jaar wekelijks , zomer en winter met mijn boot op de benedenrivieren op onze geliefde snoekbaars, snoek en baars. De vangsten van mij en van die van vele mede sportvrienden lopen echter dramatisch terug. Niet verwonderlijk natuurlijk. Of je nu op het Hollands Diep ,De Amer ,de Beneden Merwede of op de Nieuwe Merwede vist....OVERAL is de Fa. Klop met de zegens bezig om de rivieren rigoureus naar de knoppen te helpen .
Een groep zeer serieuze sportvissers heeft een actiegroep in het leven geroepen en hebben de noodklok geluid bij SN en ZWN .doch naar mijn mening met bitter weinig resultaat .
Altijd word het steeds helder wordende water als excuus aangevoerd maar als de vis er is past die zich echt wel aan.

Sportvisserij ZWN ...jullie zijn er om ONZE belangen te behartigen . Als er niet snel iets gedaan wordt tegen de overbevissing door de beroepsvisserij kunnen we wel stoppen met het beoefenen van onze geliefde hobby.
Ook is het economische belang van de sportvisserij VEEL groter als die van het beroep.
Eric Marteijn ,begin uw werk met het aanpakken van deze problematiek anders ziet het er voor ons zeer triest uit.


 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Harm
.

Klop nog even z'n gang laten gaan dan kan hij al het stadswater stocken en kunnen we daar mooi gaan vissen. Wel eerst even een nummertje trekken natuurlijk.
Misschien kan ie ook meteen even nadenken over wat trailerhellingen in die vijvers, waar moet je anders heen met je boot.
Triestig gebeuren is het.....

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Henk Kootkar
.Vlaardingen

Jan,
Prima reactie.
Ik begrijp dat de stadswateren belangrijk kunnen zijn. Zeker voor de jeugd! Het aantal leden dat ZWN vertegenwoordigt is zeer zeker ook van belang.
Echter als onze wateren zijn leeg getrokken, is het vissen helemaal over, of in het minst slechte geval niet meer lonend.
Het is (uiteraard) goed te merken wanneer een gedeelte professioneel bevist is.
Dus.......ZWN en SN behartig onze belangen!
Groeten Henk

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Ron Smits
.Essen (B)

Beste Rick,
De slechte palingstand schuif ik niet in de schoenen van SVN. Zij hebben hun verantwoordelijkheid genomen door ervoor te zorgen dat de sportvissers geen paling meer ontrekken aan het viswater. De beroepsvisserij ging door met vissen, omdat ZE DIT MOCHTEN van onze overheid. Ze deden niets illegaals. Zijn ze daarom schuldig? Als jij met groen licht iemand aanrijdt ben je toch ook niet schuldig? Dat het dom was om door te vissen is een andere discussie. Op het Veerse Meer zit paling. Over de hoeveelheid kan ik geen uitspraak doen. Er is een beroepsvisser (vergund)actief op paling, die er nog steeds voldoende vangt.Hier kan de paling wel in en uit en bovendien wordt er glasaal (gesubsidieerd door Brussel)uitgezet. We kunnen er lang en/of breed over discussiëren maar de echte oorzaak is de afsluiting van de Nederlandse wateren EN het legaal vangen van paling door de beroepsvisserij zorgden dat het heel snel ging met het leeg vissen. Maar hier had de overheid MOETEN ingrijpen. SVN had zich anders moeten opstellen. Hun doel had moeten zijn: toename van het palingbestand en dit hebben ze niet verwezenlijkt. Ik zeg niet dat SVN niets doet, maar ik zeg wel dat het resultaat bedroevend is. Ik kom uit de keiharde zakenwereld: doel niet bereikt? Vertrekken en je verantwoordelijkheid nemen. De beroepsvisserij stoppen op de paling is slechts uitstel van executie. Het natuurlijk evenwicht dient hersteld te worden. Kijk eens wat ze in DK hebben bereikt. ook daar was het slecht gesteld met de zeeforel en zalm. Uitzetten, herstellen van obstakels zodat de vis weer in en uit kan zwemmen, herstel van de rivier oevers en beddingen, zodat het uitzetten langzaam maar zeker niet meer nodig gaat zijn op lange termijn. Gebieden voor de beroepsvisserij verbieden, omdat in DK de opbrengst vanuit de sportvisserij groter is dan van de beroeps NET ZOALS IN NEDERLAND. Wat ik SVN verwijt is dat ze niet samenwerken om de paling weer terug in NL te krijgen. Ze blijven de beroepsvisserij verwijten dat ze door groen licht rijden. Maar het is de overheid die de beroeps kan stoppen. Waarom hebben wij zoveel last van de netten aan de kust? SVN doet zijn best, maar dit is niet genoeg.Het is gemakkelijker om vingerwijzend naar anderen te reageren (ik ben mij bewust dat ik dit nu ook doe). Zorgen dat de visbestanden toenemen, zorgen ervoor dat er meer betalende vissers komen. Als er ook op het zout wordt gekeken om de visstanden weer toe te laten nemen of om extra viswateren te creeëren vinden ook de zout water vissers het niet erg om een bijdrage te leveren. Hierdoor wordt de (sportvisserij) economie nog extra gestimuleerd en wordt het verschil in binnenkomsten t.b.v. de schatkist met de beroepsvisserij in het voordeel van de sportvisserij nog groter, zodat het voor SVN weer iets gemakkelijker wordt om onze belangen te behartigen.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Peter
.Veghel

Dank voor je stuk Jan.

SZWN is het contact kwijt (als het ooit bestaan heeft) met de vissende hengelaar. Zwakke besturen van HSV zijn daar helaas voor een deel debet aan. Nu het er meer op gaat lijken dat men juridisch ook niet gaat redden binnen de grote watersystemen. Valt de voorzitter terug op stadswateren van gemeente binnen haar werk gebied. In de VBC waar ik zitting in had heb ik nooit enige medewerking of reacties gehad als het om stadswateren ging van SZWN van haar vertegenwoordigers. Geeft aan welke kansen men heeft laten liggen om de jeugd aan het vissen te krijgen is een stadswater immers dé mogelijkheid.

Inkomsten van o.a.de vispas en nachtvispas gaan veelal op binnen de eigen organisatie. Kwaliteit van organisaties moet men kunnen meten aan haar prestaties. Je geeft daar mee verantwoording af naar je hengelaars. Net als in de politiek maken zij het nu op papier kloppend. Helaas is de praktijk een stuk weerbarstiger.
Heb de nachtvispas en derde hengelvergunning alleen maar ervaren als inkomsten bron. De wetgeving hing er geen enkel prijskaartje aan. De zin er van en positieve effecten in de breedte heeft niemand me tot nog toe aan kunnen aantonen. SKP waren al jaren een feit met en zonder geld van hengelsport federaties.

Groet,
Peter Otte

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Maurice leltz
.Etten-Leur

Wat mij vooral dwars zit we kopen allemaal een vispas en gaan er van uit dat onze centen daarvan duurzaam besteed worden.
Wij zien graag controles op iedereen uit de sector dus langs en op het water en ook bij de beroeps wat die aan wal brengt ma volgens mij gebeurt dit al helemaal niet.hun kunnen lekker hun gang gaan en ma blijven graaien wij blijven met een leeg viswater achter.
Allemaal omdat het is toegestaan door een slapende Den Haagse overheid icm SVN.
Dus doe er wat aan bestuurders.
Voor behoud van ons aller mooie hobby of werk.
De detailhandel voor hengelsport kan anders ook wel sluiten.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Tom
.

Het lijkt erop dat men vooral bezig is met het genereren van inkomsten. Nu wil men dat er betaalt gaat worden voor het vissen in zee. Grevelingen en Veerse meer stellen al jaren weinig meer voor. De visstand in de Oosterschelde is de laatste jaren hard achteruitgegaan. Je hoort er eigenlijk nooit wat over laat staan dat men zich op maatregelen bezint.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Wilfred
.Oirschot

Naar ik verneem lopen er momenteel meerdere juridische procedures, waarin ZWN het opneemt tegen EZ en tegen het beroep. Er gebeurt dus wel degelijk het eea. Maar ik ben het met je eens dat het item "beroepsvisserij in het Benedenrivierengebied" veel meer aandacht verdient. Het lijkt wel alsof onze belangenbehartigers ermee instemmen dat de zoete sportvisserij "verbannen" wordt naar vijvers en stadswatertjes, maar dat kan ik moeilijk geloven. Ik denk eerder dat men huiverig is "het beroep" aan de kaak te stellen, omdat dit het in de politiek het niet goed doet. Alle prachtige verhalen over het economische belang van de hengelsport ten spijt, blijven onze volksvertegenwoordigers hardnekkig geloven in het bestaansrecht van de beroepsbinnenvisserij en de "bijzaak" van de sportvisserij. We hebben als sportvissers mensen nodig zoals een Annie Schreijer opkomt voor de jacht, omdat ze er persoonlijk mee geengageerd is. Zolang er in Den Haag géén mensen met hart voor de hengelsport zitten, worden we nooit echt voor vol aangezien, vrees ik. Daarnaast vind ik het bedroevend hoe passief veel sportvissers zijn in het laten horen van hun (fatsoenlijke) stem, en hoe weinig we horen van de groot- en detailhandel. Zij verdienen de kost met wast wij uitgeven; als er straks nog amper iets te vangen is, houdt het ook voor hen op. En dát er steeds minder gevangen wordt, staat voor mij als een paal boven water. Met goede stekkennis en veel experimenteren is er hier en daar zeker nog wel een visje te vangen, maar het háált het niet meer voorbij pakweg 5 jaar geleden en je moet er steeds meer voor doen (lees: zoeken en varen). Werkelijk, zowat IEDERE visdag op het HD of op de Nieuwe Merwede worden wij met nettenvissers geconfronteerd. Wat de nieuwe voorman Eric Marteijn betreft: hij zou veel goodwill krijgen als hij met ZWN op korte termijn een vervolgbijeenkomst op de avonden in Made belegt, om alle betrokkenen bij te praten en de zaak weer op scherp te zetten. Prioriteit nummer één wat mij betreft.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Jan Junge
.Oosterhout

Ik beweer niet dat er niets gebeurt, er gebeurt best wel wat (nadat de sportvissers ZWN op het matje geroepen hebben, dat dan weer wel!),maar het schiet me zeer in het verkeerde keelgat dat na alles wat we met de beroepsvisserij op de benedenrivieren achter de rug hebben, de nieuwe voorzitter het toch zo enorm belangrijke punt van de beroepsvisserij op de benedenrivieren niet eens noemt.

Ik heb enige dringende vragen aan ZWN:
A. Is Sportvisserij ZuidWest Nederland op de hoogte van de frequentie van controles bij de beroepsvisserij op de Benedenrivieren?
B. Zijn er ooit controles gehouden betreffende de inhoud van de vrachtauto's die bij met name de firma Klop vertrekken?
C. Zo ja, is Sportvisserij Nederland dan op de hoogte van de resultaten van die controle(s)?
D. Zo nee, is Sportvisserij Nederland dan bereid om zich op korte termijn in te zetten voor het daadwerkelijk te doen plaatsvinden/bevorderen van deze controles?
E. Is Sportvisserij Nederland op de hoogte van het feit dat sportvissers die foto's maken of filmen bij het overladen/inladen van vis door personeel van de firma Klop bedreigd worden?
D. Dat aangezien algemeen op wetenschappelijke gefundeerde gronden wordt aangenomen dat de visdichtheid per hectare door het helderder worden van het water afneemt, terwijl met name door de Fa. Klop de intensiteit van de zegenvisserij op de benedenrivieren tot het uiterste wordt opgevoerd, het van eminent belang is dat er meer wetenschappelijk gefundeerd onderzoek naar de huidige visstand op de benedenrivieren moet worden uitgevoerd, en dat dit onderzoek dan ook door Sportvisserij ZuidWest Nederland daadwerkelijk wordt bevorderd, ondersteund en (mede) wordt gefinancierd?

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Jan Junge, heb je deze vragen al rechtstreeks aan ZWN gesteld? Het is de normale weg om dat eerst te doen. Het antwoord kun je dan eventueel hier plaatsen en daarna heeft ieder de gelegenheid om naar bevind van zaken te reageren.
Je mag van ZWN niet verwachten dat ze reageren op in wat voor forum dan ook gestelde vragen.
Overigens denk ik dat Wilfred de vinger op de juiste plaats legt wat de betrokkenheid betreft.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Henk
.Vlaardingen

Helemaal met Jan Junge eens.
Het is jammer dat we nu over de procedurele weg gaan praten in plaats ipv een front te vormen tegen het leegvissen van onze wateren.
De drie laatste regels van Wilfred geven precies de situatie weer!

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Rob
.Maassluis

Jan Junge dit laat alweer zien hoe die voorzitter er mee bezig is, voor de sportvissers zo een belangrijk punt en er dan geen aandacht aan geven dat betekend eigenlijk dat ze daar ook niet op zitten te wachten , een karpertje uitzetten biedt toch veel minder weerstand en ook nog een paar blije gezichten maar eigenlijk is dat de echte problemen ontlopen bij SPORTVISSERIJ ZUIDWEST NEDERLAND wen er maar alvast aan zal echt niet veranderen afz Rob

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Johan Caneel
.Tiel

Helaas deel ik de zorgen die Jan hier uitspreekt. Ik zeg heel bewust helaas, omdat ik samen met enkele mensen die ook al hebben gereageerd, enige tijd heb geprobeerd de belangen van de sportvissers in het benedenrivierengebied te behartigen.

In dit verband hebben we meerdere ontmoetingen gehad met hengelsportorganisaties en aanverwante instanties. Helaas is dan vooral de constatering dat de visstand steeds verder achteruit gaat. Dit is zeker de ervaring van de sportvissers. Dan doel ik niet op de goede dagen die er ook zijn, maar over gemiddelden over de jaren heen. Stekken die niet meer benut worden omdat de vis geheel is verdwenen. En waar naar toe dan wel?

Wat je zou wensen van organisaties die de belangen van de sportvissers zouden moeten vertegenwoordigen, dat zich sterk maken en luid en duidelijk uitkomen voor die belangen. Helaas heb ik moeten constateren dat het vooral een politiek en juridisch steekspel is geworden.

Waar er talloze boa's zijn om de sportvissers te controleren, laten de inspecties op de beroepsvisserij het compleet afweten. En degene die het hier niet mee eens is, nodig ik van harte uit om inzicht te geven in de aantallen en resultaten van die inspecties? En hetzelfde geldt voor visserijkundige onderzoeken.

Juridische gevechten, ik noem het achterhoedegevechten, kosten ontzettend veel geld en tijd en maken krom wat recht is. Procedurefouten en historische documenten geven recht van bestaan aan een totaal verouderde bedrijfstak, over de rug van de visstand heen.

Wat mij betreft gaat het niet over oorzaken of schuld, maar over feiten. Onderzoeken naar de visstanden zijn niet inzichtelijk. Wel weet ik zeker dat de massa steeds verder afneemt. Dit is wel naar voren gekomen en dit komt overeen met hetgeen sportvissers ervaren. Hoe is het dan mogelijk dat er keer op keer weer vergunningen worden afgegeven zonder quota? Een vereniging die dit wel deed liep tegen een juridisch gevecht met de betreffende beroepsvisser op.

Zonder een goede visstand geen sportvisserij toch! Maar waar leeft het beroep dan van? Mijn bedrijfseconomische achtergrond heeft me geleerd dat je rendement nodig hebt om te kunnen bestaan. Dit zou betekenen dat een beroepsvisser die een miljoen heeft geïnvesteerd en 5 gezinnen moet onderhouden een x bedrag per jaar moet omzetten. Dit bedrag gedeeld door een gemiddelde opbrengst per ton vis, vereist een x aantal tonnen vis per jaar. Dit heeft niets met duurzaamheid te maken en maakt dat normen en waarden, zeker zonder goede regelgeving en handhaving, zeer ruim worden geïnterpreteerd.

Sportvissers die wel eens willen zien wat er nu precies gebeurt bij die beroepsvissers, ongevraagd natuurlijk, worden dringend verzocht op te rotten of op afstand gehouden. Daar waar beroepsvissers betrapt worden op het in het bezit hebben van ondermaatse vis, daar horen we als sportvissers weinig of niets van. En ik weet uit de eerste hand dat dit gebeurt, nog los van alle dode ondermaatse vis die het loodje legt bij deze nostalgische activiteit.

De politiek zegt (voormalige staatssecretaris Dijksma) dat de sportvisserij een hetze voert tegen het beroep. Hoe economisch is zo'n ministerie, als ze de economische factor van de sportvisserij opoffert aan het koste wat kost in stand houden van de beroepsvisserij met een minimale economische waarde.

Vele landen om ons heen hebben een sportvisserij die heel veel toerisme oplevert. Nederland zwelgt blijkbaar liever in nostalgie en in het sluiten van de ogen voor de feiten.

Wisselingen van de wacht, zowel in de politiek als in de sportvisorganisaties, kunnen verbetering brengen, maar helaas biedt het ook weer mogelijkheden om af te leiden en de ogen te sluiten. Daar hebben wij ook nu weer mee te maken blijkbaar! Vispassen voor zeevissers, vissen in stadswateren en verbetering van de aalstand? Hoeveel en welke sportvissers dringen hier op aan?

Dijksma gaat nu de treinen regelen en gaat, om onze planeet te redden, naar Parijs. De vissen hebben daar weinig aan, want die leggen gewoon het loodje. De organisaties die onze belangen geacht worden te vertegenwoordigen blijven hangen in juridisch en politieke worstelingen. Helaas moet ik constateren dat ze dit ook uitstralen naar de eigen achteban. Een weinig hoopvol verhaal.

Er is de achterliggende jaren evenwel veel gedaan door de sportvisorganisaties in Nederland. Maar dit betreft vooral systemen en procedures. Online vispassen kunnen aanvragen en ledenadministraties op elkaar aansluiten. Publiciteit bij het grote publiek middels tv programma's. Zo is wel meer te noemen. Maar wat heb je aan al die mooie toepassingen als de visstand naar de verdommenis gaat. En zeg me nu niet dat het wel meevalt, want dat werd ook van het Ijsselmeer beweerd.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Henk Broers
.

Ik ben het helemaal met Jan Junge eens . Maar zoals Fuut en Wilfred al aangeven zou het verstandig zijn om met ZWN weer eens een avond proberen te beleggen waarin onze afgevaardigden van sportvissers de problemen betreffend de beroepsvisserij nogmaals aan de kaak kunnen stellen ,en de vragen van J.Junge op het bordje leggen van Eric Marteijn .

Dan de antwoorden afwachten ,waarop iedereen kan reageren .

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Tom
.

Ik hoop dat dan ook de sterk teruglopende visstand en de daarmee gepaard gaande terugloop van de sportvisserij in de Oosterschelde eens aan de orde komt.
Sinds kort draait er in de Oosterscheldekering een proefopstelling geplaatst door een firma uit Den Oever die tot doel heeft getijdeenergie op te wekken.
Bezwaren van het Nationaal Park Oosterschelde en van diverse visserijorganisaties zijn afgewezen omdat de invloed van de proef op het getij van de Oosterschelde en op vissen en zeezoogdieren slechts marginaal zou zijn. Dit omdat de proef slechts een poort betreft op een totaal van 60.
Maar is dit wel zou onschuldig, de firma hoopt in ieder geval te kunnen uitbreiden... De plannen liggen al klaar.
Wat me wel is opgevallen is, dat Sportvisserij Zuid West Nederland geen enkel bezwaar heeft ingediend tegen deze nieuwe waterkrachtcentale...
Misschien niet zo verwonderlijk: De baas van de Heer Marteijn direkteur generaal Jacobs van Rijkswaterstaat is immers een warm voorstander van dit innovatieve project.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Johan Caneel, dat Dijksma is vertrokken maakt helemaal niets uit. Dacht je werkelijk dat ze iets van de visserij af wist? Ze weet evenveel als haar opvolger, dus helemaal niets. Alles wordt voorgekauwd door de ambtenaren van het ministerie. Die ambtenaren zijn duidelijk op de hand van de beroepsvissers. Als ik kijk wat er binnen de laatste jaren binnen de visserij gebeurd is, dan moet ik tot de conclusie komen dat die ambtenaren door het beroep onder druk gezet moeten zijn. Anders kan ik het niet verklaren dat bijv. de beroepsvissers op de benedenrivieren zo gemakkelijk onder het maken van visplannen uitkwamen. Ook dat stiekeme gedoe met die uitgegeven vergunningen en het traineren bij het verstrekken van informatie wijst er op dat het beroep daar een grote hand in gehad moet hebben.

Nu kunnen we in dit forum wel lekker gaan discussiëren, maar daar schieten we niets mee op. Het beroep heeft nog steeds de ambtenaren achter zich staan. Die zijn kennelijk bang voor het beroep.
De enige mogelijkheid die de sport heeft om iets veranderd te krijgen is ervoor te zorgen dat de ambtenaren nog banger worden voor de sportvisserij. Dat betekent dat we een heleboel trammelant moeten gaan maken.
Het gemakkelijkst is natuurlijk om dan gelijk maar weer met het vingertje naar de organisaties te gaan wijzen, die “iets moeten gaan organiseren”.
Naar mijn mening zouden ze wel gek zijn als ze dat doen. Het verleden heeft nu eenmaal geleerd dat sportvissers wel een grote mond op kunnen zetten op internetfora, maar als ze zelf in actie moeten komen zijn ze nergens meer te vinden. En met een mislukte aktie maken ze zichzelf alleen maar belachelijk. Het zijn echt de sportvissers zelf die de kar moeten gaan trekken. Dat maakt ook het meeste indruk op de overheid. Door organisaties georganiseerde acties zijn ze in Den Haag wel aan gewend. Daar kunnen ze mee omgaan. Zodra echter groepen burgers - in dit geval sportvissers - in opstand komen dan gaat het ze dun door de broek lopen. Dan komen ze op hun blote knieën naar de organisaties toe gekropen om te vragen om hulp. Op dat moment kunnen de organisaties eisen gaan stellen.

Als dit allemaal niet gebeurt, kun je besprekingen gaan beleggen zoveel als je wilt, maar je komt er geen stap verder mee. Waarschijnlijk moet ik deze bijdrage beëindigen met de wens WELTERUSTEN.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Jan Junge
.Oosterhout

Beste Fuut. zou het niet zo kunnen zijn dat wanneer de sportvissers zich tot Den Haag' wenden, dit 'Den Haag' onmiddellijk zal reageren met: 'Juist jongens, daar hebben jullie dus die mooie organisatie van jullie voor? Hebben jullie deze vragen al eens aan Sportvisserij (Zuidwest) Nederland gesteld? Gauw doen hoor, wij kunnen jullie zo echt niet helpen.'
Ik waardeer je inzet, maar is het nou echt zo gek om je frustraties over het steeds maar uitblijven van 'goed contact' ind e ruimste zin met onze hengelsport-organisatie in 's hemelsnaam maar gestalte te geven op het enige algemene platform (Total Fishing) dat ons momenteel ter beschikking staat? Moet ik in Den Haag zijn om aan de kaak te stellen dat de nieuwe voorzitter (en uiteraard de organisatie achter hem) een zeer belangrijk punt niet in zijn doelstellingen noemt? Dacht het toch niet. Of het veel helpt is een tweede natuurlijk...

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Jan Junge, met je laatste regel sla je de spijker op zijn kop. Je mag wat mij betreft discussiëren wat je wilt. Het enige wat je er mee bereikt is dat het kan helpen je frustraties wat af te reageren. Verder schiet je er niets mee op.

 • 8 years and 7 months geleden
Gravatar
Charlie
.

Heb me vandaag een aantal keren afgevraagd of ik toch maar weer zal reageren op de laatste bijdragen van Fuut, ook omdat ik me de afgelopen jaren niet goed meer kan vinden in de bijdragen van deze vogelman aangaande dit onderwerp, althans ik ga er vooralsnog vanuit dat het een man betreft. Ondanks dat ik waardering kan opbrengen voor al zijn honderden bijdragen de afgelopen jaren op dit forum op tal van onderwerpen.

Indien je een reactie van Fuut wil uitlokken moet je vooral het instituut Sportvisserij Nederland in je bijdrage opnemen en niet al te positief zijn in je beschouwing over de rol van dit fenomeen.

Sportvisserij Nederland als overkoepelende organisatie heeft o.a. als doelstelling "" het vertegenwoordigen van de belangen van de sportvisserij als belangrijke vorm van recreatie op landelijk niveau " alsmede "" het bevorderen van de sportvisserijmogelijkheden in ons land .. "".

Nu zelfs Sportvisserij Nederland al geruime tijd volmondig getuigt dat het grootste binnenmeer in NL compleet naar de filistijnen is geholpen door overmatige bevissing door het beroep zou je toch moeten kunnen verwachten dat deze organisatie extra alert zou zijn om dit niet c.q. nooit meer te laten gebeuren bij andere grote binnenmeren en rivieren ook omdat door de KRW de visstand sowieso al negatief wordt beïnvloed.

Helaas lijkt, ik druk me ietwat voorzichtig uit, dit niet geheel en al het geval te zijn, de visstand in de grote openbare wateren komt steeds verder onder druk te staan, de vangsten door de gemiddelde sportvisser nemen verder en verder af en de grote(re) beroepsvisserijbedrijven gaan rustig door met hun (zegen) praktijken gesteund en ondersteund door Den Haag.

Je zou toch kunnen c.q. mogen verwachten dat Sportvisserij Nederland, dan wel ZWN in dit verhaal, er een batterij gespecialiseerde advocaten op zetten om te onderzoeken hoe snel en op welke wijze deze absurde praktijken gestopt kunnen worden en alle beschikbare media erbij betrekken om deze onzinnige praktijken aan de kaak te stellen. Men heeft geld genoeg en men vertegenwoordigt honderdduizenden sportvissers.

De communicatie van Sportvisserij NL / ZWN richting hun achterban / leden op dit specifieke topic komt telkenmale (chronisch) te kort, wij - als leden en sportvissers - dienen met enige regelmaat op de hoogte te worden gehouden van hetgeen deze organisaties van plan zijn en doen om o.a. het plezier in onze hobby en onze vangsten te vergroten / verbeteren.

En mochten de advocaten van Sportvisserij Nederland tot de conclusie komen dat er op korte termijn juridisch niets te halen valt dan dient Sportvisserij Nederland aan de (nood)bel te trekken en hun leden mobiliseren via de diverse hengelsportverenigingen, Visblad, VIS-TV e.d. om Den Haag te bombarderen met petities, brieven, mail e.d. en eventueel met een aktie. Ook al bereiken ze maar 5% dan spreken we toch nog over vele duizenden sportvissers.

Ik zou me kunnen voorstellen, en helaas moet ik er aan toevoegen, dat de directie van Sportvisserij Nederland denkt ' wij branden onze handen hier niet aan, laat de sportvissers zelf die de kar maar trekken '.

Zo ook de suggestie van Fuut die meent dat deze aanpak, dwz zonder input van Sportvisserij Nederland, een grotere indruk zal gaan maken op de overheid, het zal hen dun door de broek gaan lopen voegt hij eraan toe, ze zullen dan op hun blote knieën naar o.a. Sportvisserij Nederland toe kruipen om te vragen om hulp en op dat moment ( en beslist niet eerder ) kan Sportvisserij Nederland EISEN gaan stellen.

Als dit allemaal niet gebeurt, dit wederom volgens onze vogelman, kun je besprekingen gaan beleggen met ZWN of met wie dan ook zoveel je wilt, maar je komt er geen stap verder mee.

Ik ben niet voornemens mijn bijdrage te beëindigen met de wens WELTERUSTEN zoals Fuut dat deed, ik ben en blijf vooralsnog een voorstander om de gesprekken met ZWN voort te zetten echter wel ( meer en harde ) eisen gaan stellen en deze communiceren, tenslotte zijn zij als organisatie volledig afhankelijk van hun leden en niet andersom !!!.

Tot zover mijn bijdrage vandaag ... • 8 years and 7 months geleden