image description

Zicht op zeebaars : We gaan aftellen

Maandagmorgen vertrok ik weer vol vertrouwen richting Haringvliet. De afgelopen 5 sessies hadden me immers keer op keer een aantal schitterende snoekbaarzen tot ruim boven de 85 cm. opgeleverd.


Snoekbaarsvisserij een goed alternatief tijdens de wintermaanden.

De aanbeten waren werkelijk snoeihard en deden zeker niet onder voor die van zijn zoutwater neef vriend zeebaars, maar de dril was laten we zeggen redelijk. Hoe bedoel je "redelijk" hoor ik je denken. Nou iedere zichzelf respecterende kunstaasvisser die zijn shads  soms op het zoute water " uit laat" en al eens een zeebaars uit heeft mogen drillen begrijpt het woord  "redelijk" denk ik wel.

Een zeebaars knalt vol op je kunstaas ( de bekende boem!) om er daarna vol gas vandoor te gaan. Niks ff stoppen maar gewoon in één streep richting einder. Snoekbaars daarentegen knalt ook vaak snoeihard op je kunstaas maar neemt na een korte vaak felle run gas terug en zoekt de bodem of een obstakel op waar hij "kopstotend" langs naar de oppervlakte komt. Natuurlijk is en blijft het een feest om een snoekbaars te vangen maar dat Max Verstappen gevoel dat vriend zeebaars ontwikkeld heeft al vele duizenden sportvissers besmet met dat alom bekende zeebaarsvirus. Gewoon die snelheid, die onberekenbare snelle runs zijn tekenend voor deze zilveren, gestekelde geweldenaar! Ik ontmoet wekelijks veel vissers die er ook zo over denken. Met regelmaat valt tijdens de veelal mooie gesprekken de naan EON die eens zo zeebaarsrijke prachtstek die door een stel stropers totaal naar de kloten is geholpen. Jammer jammer maar deze vorm van wangedrag is klaarblijkelijk niet uit te bannen.


Mooie voorjaarsbaars


De EON was een topstuk gedurende de wintermaanden.

Alhoewel de politie ook momenteel nog veel controleerd en soms hele fikse boetes uitdeelt voor o.a. het in bezit hebben van ondermaatse zeebaarzen op verboden terrein wat valt onder een economisch delict dus hele vette bekeuring die in de duizenden euro's kan lopen. Top dat er zo veel wordt gecontroleerd! Maar goed langzaam maar zeker zijn we al stiekem aan het af tellen. Zoals ik vorige week al schreef verwacht ik dat we over pakweg zo'n week of 9 onze eerste zeebaars boemen weer kunnen verwachten. Zeker als koning winter zich niet meer met het weer zal bemoeien en we een redelijk warm voorjaar tegemoed gaan heb ik daar volop vertrouwen in. 

Verder brengen de vele groothandels jaarlijks weer " nieuwe" shads op de markt. Ik blijf er bij dat het bekende wiel keer op keer weer opnieuw wordt uitgevonden. Ik heb nog shads die ik zeker 30 jaar geleden op de Visma heb gekocht. Deze shad is vorige maand in een vrijwel identieke uitvoering weer op de markt gebracht. Dat bedoel ik er is gewoon vrijwel niets nieuws onder de zon. Ook bepaalde kleurencombinaties weer worden keer op keer weer herondekt!


Magere voorjaarsbaars

Een andere vraag was wanneer je ongeveer met de plugvisserij kon starten. Ook weer iets om moeilijk te voorspellen. Zelf start ik meestal met ( diep)duikende pluggen rond eind mei op het moment dat de grootste concentraties aasvis uit het visgebied zijn verdwenen. Mijn oppervlakte pluggen heb ik altijd bij me. Soms zie je ook in het begin van het seizoen hier en daar wat jagende baarzen die dan weer beter te vangen zijn aan de topwater pluggen.

Het afgelopen seizoen ving ik rond september en oktober  veel mooie zeebaarzen aan de diepduikende X-Raps. Kortom neem altijd een doos pluggen mee. Gewoon zo nu en dan ff smijten kan nooit geen kwaad. De laatste veel gestelde vraag was of kleuren gedurende het begin van het seizoen een belangrijke rol spelen. Ik vind van wel. Gedurende mei en juni vis ik zelf vrijwel uitsluitend met natuurlijke kleuren als kaki, salt&pepper en bruin/witte shads. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat geel en blauw in dezelfde periode niet vangen. Mocht je gedurende de avonduren gaan vissen kies dan voor donkere kleuren als zwart en paars. Maar het gekke is dat ook roze tijdens de donkere uurtjes soms killing is. Kortom gewoon lekker experimenteren dan komt het wel goed

Op zaterdag 20 mei start ik weer met mijn zeebaarsworkshops. Ik vis in principe alleen op de zaterdagen maar mocht je met dan 4 of meer personen zijn dan kun je ook voor een doordeweekse dag kiezen. Wil ook jij je eerste dril met vriend zeebaars aan gaan geef je dan op voor zo'n leerzame, gezellige workshop. Boeken kan heel eenvoudig via je mobiel. Ga even naar mijn site www.zeebaarsworkshops.nl en scroll naar workshops hier kun je eenvoudig je gegevens invullen. Heb je zelf geen materiaal dan zorg ik daar geheel gratis voor. Ook het kunstaas is volop gratis aanwezig. De volgende data zijn inmiddels al volgeboekt 20-24-26 en 27 mei/ 10 en 24 juni 

Tot ziens aan de waterkant.

Stekel ze

The Bass Whisperer. 

Joop.