image description

Zicht op zeebaars: Gebonden jig-twistercombinatie, al 25 jaar een killer!!

Gebonden jig-twistercombinatie, al 25 jaar een killer!!

Door Joop Folkers

Het is alweer ruim 25 jaar geleden dat ik voor het eerst kennismaakte met de jig-twistercombinatie. Een toch wel ietwat onnatuurlijke creatie die om wat voor reden dan ook een enorme aantrekkingskracht heeft op alles wat zeebaars heet! Kortom, een uniek stukje kunstaas met een enorme vangkracht.

Het geheim van de vangkracht zit hem volgens mij in de haartjes van de bucktail welke we voor het binden van de jigkoppen gebruiken. Deze hertenhaartjes plakken als ze nat worden niet aan elkaar (zoals gewoon haar), maar blijven juist gewoon uitelkaar staan waardoor er tijdens het binnenvissen een soort fijn gefiltreerd bellenspoortje ontstaat dat in combinatie met een goed werkende twister soms dodelijk is voor zeebaars!

Maar wie weet dankt deze gebonden jigkop zijn aantrekkingskracht wel aan het feit dat hij iets weg heeft van een kleine inktvis?!

De waarheid waarom dit gekke creatuur zo grote aantrekkingskracht uitoefent op vriend zeebaars, zal wel nooit worden opgelost! Wel wil ik je in dit korte artikel laten zien hoe je zelf een gebonden jigkop kunt maken. En laten we wel zijn, bestaat er iets leukers dan met je zelfgemaakte kunstaas zeebaars te vangen?

Wat hebben we nodig:


Een witte bucktail en naar keuze een gekleurde bucktail  (beste kleuren geel, groen roze en blauw).


Wikkelzijde (moet wel sterk zijn, zelf gebruik ik Barbour Campbell 40) en een scherpe schaar.


Jigkoppen (het gewicht moet je uiteraard zelf bepalen).


Voor de opbouw van een jigkop gebruik ik 2 kleine plukjes witte bucktail…


...en één plukje van de gekleurde bucktail.


Zet de wikkelzijde door middel van een dubbele knoop net achter de nek van de jigkop vast en trek deze aan. Zorg ervoor dat je losse draad minstens 10 cm. lang is, want die hebben we straks nodig om de laatste knopen te leggen.


Draai de wikkelzijde een slag of 10 (strak) om de jigkop en leg de eerste pluk witte bucktail aan de zijkant van de jigkop.Draai nu de wikkelzijde strak om de bucktail, een slag of 7 is voldoende. Pak nu de tweede pluk witte bucktail en leg deze aan de ander kant van de jigkop en zet ook deze vast met enkele slagen wikkelzijde.


Neem nu de gekleurde pluk bucktail en leg deze bovenop de witte plukjes.


Zet ook deze gekleurde bucktail vast met enkele slagen wikkelzijde. Bekijk het geheel even goed en als alles in de juiste formatie zit, wikkel je de nek van de jigkop strak dicht met je wikkelzijde.


Als het hele spul goed stevig vastzit knip je de wikkelzijde zo af dat je ook hier zo’n 10 cm. overhoudt om een paar dubbele knopen te maken die het geheel op zijn plaats moeten houden. Na dat gedaan te hebben kan je de resterende draad afknippen en ben je bijna klaar.


Knip tot slot de haartjes van de bucktail gelijk af. Kort ze zo ver in dat je twister er een stukje uitsteekt en dus niet in zijn actie wordt beperkt door de (te) lange bucktail haren.


Heel belangrijk is dat je de twister recht op de haak prikt. Hierdoor ontstaat een natuurlijker effect waardoor je de aantrekkingskracht weer vergroot!

Succes!!

Stekelze,
Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -