image description

Voornemens roofvisseizoen 21/22.

Door Berthil Bos.

Hierbij kom ik even terug op mijn artikeltje over mijn voornemen voor het nieuwe roofvisseizoen. Hierbij krijgt de Bellyboat een prominente plaats en ook het te gebruiken kunstaas. *

Al veel langer liep ik rond met het idee om weer eens in zo’n zwemband te stappen en op zoek te gaan naar Exos Lucius. Ik heb het in het verleden veelvuldig gedaan, met je gat gedeeltelijk in het water. Van een zwemband is natuurlijk al lang geen sprake meer, aangezien de vistechnische mogelijkheden veel groter zijn geworden. Je zit veel hoger op het water, waardoor je alles wat je in een ‘’gewone’’ boot kan uitvoeren, ook in deze BB kan doen. Omdat ik nog zoveel water en watertjes ken die niet of nauwelijks toegankelijk zijn voor een boot, zijn deze het komende seizoen aan de beurt. Maar niet alleen dit soort water. Ook het water waar ik normaliter graag mag komen komt zeker aan bod, maar dan wel anders benaderd. De reden hiervoor is vrij simpel. Vaak vissen we een stek vrij snel af en blijven de aanbeten uit, dan wordt de motor gestart voor de volgende stek.


Met een ‘’gewone’’ visboot ben je op groot water veel mobieler, maar...

Met de BB ben je natuurlijk niet zo mobiel als een gemotoriseerde visboot, ook al zitten er roeispanen aan en kan je tegenwoordig ook elektromotoren monteren, aan of onder de BB. Maar goed, je bent dus meer gebonden aan een stek en dat heeft ook zo zijn voordelen. Je besteed meer tijd en aandacht aan de te bevissen stek en dat kan uiteindelijk zeer succesvol zijn. Natuurlijk kan dat ook met een visboot doen, maar wees eerlijk, door het grotere vermogen om te verplaatsen, wordt er sneller gewisseld. Ik ga, een beetje gedwongen natuurlijk, de stekken wat langer en preciezer uitvissen. Ook de wat wijzer geworden (lees grotere) snoek zal dit mateloos irriteren.


Het vissen vanuit een Bellyboat is zo intens en de dril is ongeëvenaard.

Ik heb geruime tijd het kunstaas wat extra vaart gegeven bij het binnenvissen, om zodoende op dressuurwater Esox te foppen. Hij of zij kreeg zodoende geen tijd om alles goed te bekijken en reageerde dan vaak uit een “roof” reflex. Dit voldoet zeker, maar deze manier wordt tegenwoordig al erg veel gedaan en dus probeer ik het weer eens anders. Ik ga, mede  door het gebruik van de Bellyboat, het een tijdje over een geheel andere boeg gooien. Buiten dat ik juist veel langzamer wil vissen, moet ik het te gebruiken kunstaas ook aanpassen. Allereerst zal het formaat van het fopaas naar beneden gaan en wel om de volgende redenen. De regel dat groot kunstaas grote snoek oplevert is over het algemeen waar, vooral op groter water waar het goed moet opvallen. Vaak zijn de snoeken ook gewend om grote aasvissen te pakken en is een groot kunstaas een goede keuze. Kleiner kunstaaskleiner kunstaas zal dan niet zo snel opvallen in de buurt van bijv. een plantenbed bij een normale of snelle presentatie, maar in slow motion dus wel.


Vanuit de boot of vanaf de kant zijn meerdere dreggen geen probleem, maar vanuit de BB wil ik het niet.

 De tweede reden om terug te gaan in formaat gaat om de veiligheid en het vergroten van het haken van de vis. Het kunstaas moet als het ware een  eenhaps cracker worden. Ik vind dat als er vanuit een Bellyboat gevist wordt, een batterij aan dreggen nu niet de beste combinatie is. Ik wil dus met één dreg of enkele haak gaan vissen, om geen last te hebben van rondslingerende scherpe punten. Dit is veilig voor mij, de met lucht gevulde boot en ook de snoek heeft hier baat bij. Ook zal, omdat ik wat langzamer ga vissen, de snoek het kunstaas vaak wat verder naar binnen zuigen en dan zijn meerdere dreggen niet gewenst.

Even voor de goede orde, met slow motion bedoel ik de snelheid van binnen vissen van het kunstaas en niet de agressiviteit waarmee je dit kunt doen, indien nodig. Ik probeer langer in de gevarenzone te blijven, waarbij ik zowel subtiel als agressief kan vissen. Voor deze visserij zijn kunstaasjes gewenst die al bij een geringe snelheid tot volle actie gebracht kunnen worden. Shads, twisters, kikkers, streamers, spinner(baits), Buzzbaits, chatterbaits kunnen je hierbij helpen. Natuurlijk zijn er ook hardbaits te gebruiken, als ze maar met één dreg gevist kunnen worden en lang in de buurt van Esox blijven. Des al niet te min, ik moet door gebrek aan ruimte een keuze maken en vis graag met bovengenoemde.
De komende tijd zal je regelmatig mijn bevindingen over zowel de Bellyboat als de gebruikte vistechniek en kunstaas tegenkomen op Facebook en Totalfishing.nl.

Ik heb er weer zin in, jullie ook?