image description

Struinen met Jaimy deel 26 : Gericht op dressuursnoek!

Afgelopen week was het bewolkt, winderig en regenachtig! Prima Snoekweer dus! En dat was ook terug te zien in de vangsten! Afgelopen donderdag zelfs nog een paar plekken uit de wind aangedaan om te kijken of ik nog een zeebaars kon verleiden, maar helaas zonder succes…


De dikste van afgelopen weekend!

Afgelopen week zijn er behoorlijk wat snoeken de kant op gekomen. In plaats van de afgelopen week door te nemen, zoals ik normaal gesproken doe, zal ik me nu wat specifieker richten op de snoekvisserij, zoals ik het aanpak. Zoals de meeste van jullie inmiddels wel weten kom ik uit de omgeving van Rotterdam. Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Midden Delfland, Westland etc. etc. kennen ongekend veel snoekwateren, waar helaas ook ongekend veel gevist wordt. Er zijn tal van wateren bij waar meerdere enorme snoeken huizen, maar gezien de hengeldruk bijna niet te verleiden zijn… Wil je deze exemplaren vangen dan zal je je moeten aanpassen!  



Doorvissen in het donker is dressuur doorbrekend!

Het “aanpassen” is natuurlijk een erg breed begrip, maar het antwoord is dan ook niet passend te maken voor iedere situatie. Uiteraard spelen de kleur en het type aas een belangrijke rol in dit verhaal. Maar ook tal van andere factoren kunnen meespelen. Is het water kraakhelder, probeer het dan is in de schemer. Of misschien zelfs in het donker! Wordt er veel met kunstaas gevist, biedt dan is een dode aasvis aan onder de dobber. Wordt er veel met doodaas onder een dobber gevist, probeer dan is een statische bodem montage. Ook kan voor het doodaasvissen een ander soort aas, zoals een zoute aasvis (denk aan makreel, horsmakreel, wijting, etc.) de sleutel tot succes zijn. En wees bereid jezelf aan te blijven passen, want die grote snoeken leren snel en jouw sleutel tot succes kan zo weer achterhaald zijn!



Wees niet verast als er een dikke snoekbaars tussendoor loopt!

Als ik mag kiezen dan zal ik altijd voor het vissen met kunstaas kiezen, echter wil ik graag de grotere exemplaren vangen. Hiervoor ben ik vaak genoodzaakt om toch voor doodaas te kiezen. Om het toch wat dynamischer te houden kies ik er vaak voor om zowel een kunstaashengel als een doodaashengel mee te nemen. Veel snoekvissers kiezen ervoor om zoveel mogelijk stekken aan te doen. Snel even een paar worpjes bij een bepaalde hotspot en weer door. Als het gaat om aantallen ben ik ervan overtuigd dat dit i.d.d. de effectiefste methode is. Wil je echter de dikke vissen er tussenuit pikken zal je het vaak anders moeten aanpakken. Zo vis ik nog steeds hotspots af, maar vaak blijf ik veel langer op zo’n hotspot hangen dan de meeste snoekvissers, zeker als ik weet dat ze er liggen. Het is mij namelijk al regelmatig gebeurd dat ik na 15 worpen over exact dezelfde stek toch ineens een aanbeet kreeg! Continu wisselen van je kunstaas is dan vaak de sleutel tot succes. Omdat ik dus soms wel 15 minuten tot een half uur dezelfde stek aan het bevissen ben gaat er tegenwoordig dan ook vaak een doodaashengel mee. Deze deponeer ik op wat in mijn ogen een hotspot is en vervolgens ga ik rond die stek met kunstaas gooien. Mis je dan een vis op je kunstaas of krijg je een volger, gooi dan maar direct je dode aasvis op de plek waar je de vis voor het laatst zag… Succes gegarandeerd! Langer dan 10 à 15 minuten laat ik de dobber niet op één stek liggen, want meestal krijg ik de aanbeten binnen enkele minuten.



Geen respons op je kunstaas… probeer dan doodaas!

Op een paar minuten van mijn huis ligt een prachtig woensdag besloot ik na het werk nog even een paar stekken aan te doen. Het was grauw en stormachtig buiten en ik had nog 4 flinke aasvissen in de vriezer liggen. Dus besloot ik zowel met kunstaas als doodaas naar de waterkant te vertrekken. Op de eerste stek gaf de vis niet thuis, op een enkel snoekje na die ik op kunstaas wist te vangen. Dan maar verkassen. Op de volgende stek op een paar minuten van mijn huis ging mijn dobber te water en vervolgens ging ik met (in mijn ogen) dressuur doorbrekend kunstaas aan de slag. Zowel het kunstaas als het doodaas leverde niets op. Ook gooide ik tot twee keer toe de aasvis van mijn haak. Dan nog maar even aan de andere kant van de brug proberen. Ik had nog zo’n 10 minuten daglicht en één enorme aasvis. Tot mijn spijt was de aasvis te zwaar, waardoor mijn dobber naar de bodem zakte… “Fuckit, ik ga lekker naar huis”, bedacht ik me. Tot ik een kleine ingeving kreeg. Ik gebruik vaak een doodaas systeem van Fox waarmee je door middel van een wartel snel van dobber kan wisselen… Ik bedacht me dat ik er dus ook een extra dobber bij kon hangen gezien ik geen zwaardere dobber bij me had. Zogezegd zo gedaan en vervolgens werden de twee dobbers op de plek gedeponeerd… Ik loop naar mijn kunstaashengel toe waar een streamer aan hing en werp een blik naar mijn 2 dobbers... Huh? Is de aasvis nog steeds te zwaar? “Nee dat kan haast niet”, bedacht ik me… Toen ik de lijn strak draaide om contact te maken zag ik dat de lijn al een aantal meters van de oorspronkelijke locatie verwijderd was… Contact maken een aanslaan! Yes! Hangen! Het duurde even, maar toen de vis voor de eerste keer aan het oppervlak verscheen bedacht ik me dat dit de vis was waar ik al een jaar naar op zoek ben. Ik heb deze vis meerdere keren zien volgen en diverse malen gemist en gelost, maar vandaag was het raak! Wat een monster! Toen de vis eenmaal in mijn net was beland zag ik de enorme kop van dit beest… Na een paar foto’s besloot ik de vis nog even lang het meetlint te leggen, maar door het ruige weer was het een hele opgave... De onthaakmat waaide weg en vervolgens ook mijn meetlint. Uiteindelijk kwam ik uit op minimaal 118cm, maar volgens de locals is ze over de 120cm. Achja wat boeit het ook. Ik ben weer een enorme snoek rijker! En wat was ze al moddervet! Kan je nagaan over een paar maandjes!



De aanhouder wint! 118cm moddervette dressuursnoek!

Wat ik me dan afvraag is “Waarom was deze dame vandaag wel te verleiden?” Ik denk dat het een combinatie was, ruig weer, bijna donker, doodaas en waarschijnlijk een flinke portie geluk! Maar zoals altijd, doorzetten wordt beloond. Als je maar vaak genoeg gaat kom je zo’n vis vanzelf een keertje tegen!

Tot volgende week!

Voor vragen kunnen jullie me altijd benaderen op Facebook of Instagram!