image description

Spinnend Streameren: Deel 3

Door Berthil Bos.

In de twee vorige afleveringen hebben we gezamenlijk de aandachttrekker en zijn hulptroepen even in vogelvlucht doorgenomen. Hiermee bedoel ik de IP spinstreamer, de hengel, de reel of molen, de lijn en natuurlijk de snoekvriendelijke onderlijn.

Zonder één van deze materialen mist er een schakel en is onmogelijk om op een goede manier te vissen. Nu zijn er ook hulpmiddelen die in eerste instantie niet noodzakelijk zijn, maar wel degelijk erg behulpzaam kunnen zijn.


De ‘’glas’’ Sbirolino geeft je wat extra gewicht en snoekmans schrikt er niet van.

 Eén hiervan is de Sbirolino.  Dit vernuftig dingetje zal je helpen om vooral de lichtere streamers toch een behoorlijk aantal meters weg te zetten. De Sbirolino is een soort peervormig instrumentje, die in diverse uitvoeringen op de markt zijn. Het heeft een centraal gat, waarmee je hem op de lijn kan schuiven. Eigenlijk is het een soort dobber, die niet als dobber dienstdoet, maar als ballast. Voor ons doel kies je een transparante uitvoering, de Glas Sbirolino.

Er is keuze uit vele gewichten, waarbij 25 tot 40 gram voor ons doeleind het meest voorkomt. Ook kan je kiezen uit een drijvende, slow sinking of sinking uitvoering. Na gelang hoe de streamer wilt presenteren kies je er één, waarbij de slow sinking, door mij althans, het meest gebruikt wordt. Zorg ervoor dat de leader met een snoekproof onderlijn niet te lang is, anders kom je in de problemen met het werpen. Een totale lengte van maximaal 130 cm. is ruim voldoende, bij een hengellengte van min. 240 cm. Als leader gebruik ik graag Fluorocarbon, omdat dit materiaal minder rek heeft dan nylon. Het is tevens grotendeels onzichtbaar wat bij een langzame presentatie zo zijn voordelen heeft. Voor de montage van een Sbirolino zijn er diverse filmpjes op YouTupe te zien, dus gaan we door met een ander hulpmiddel.


Een chroomkleurig proppellertje geeft wat meer commotie onderwater.

Deze attributen zorgen ervoor dat er meer commotie onderwater plaatsvindt. Als eerste hebben we het welbekende metalen propellertje. Als je deze voor de streamer plaatst, zal het dingetje gaan draaien en dat geeft wat meer waterverplaatsing. Ze zijn er diverse afmetingen en ik kies vaak de chromen uitvoering. Deze geeft ook nog eens schitteringen af, wat de streamer nog aantrekkelijker kan maken. Het tweede hulpmiddel dat helpt om meer waterverplaatsing te bewerkstelligen is de Action Disk. Er zijn van die dagen, dat het in de natuur en dus ook op en onder water helemaal dood is. Geen vogeltje dat fluit of een stel eenden dat met elkaar bekvecht. Dit zijn van die dagen dat snoekmans niet thuis geeft en ook de andere visgenoten houden het voor gezien. Vaak zie je dan dat alleen echte herrieschoppers het nog doen, zoals gedeelde pluggen of shads met grote schoepstaarten. Nu met een klein streamertje vissen is alleen goed om je worptechniek te verbeteren.


De Action Disc verplaatst veel water en is makkelijk voor een Tube Fly te plaatsen.

 Door nu een Action Disc te gebruiken, die ook weer in diverse maten te verkrijgen zijn, zal je zien dat deze extra waterverplaatsing wel activiteit kan uitlokken. De disc schept, afhankelijk van de gebruikte grote, erg veel water op en dat is vaak het Ei van Columbus. Op het filmpje kan je de werking van de AD zien, waarbij deze iets verder van de streamer op de onderlijn is gemonteerd. Bij de Tubefly’s zoals de IP streamers, kan je hem ook direct voor de streamer zetten door het centrale gat iets uit te boren (zie foto). Deze Action Disc kan je bestellen bij Bigstreamers.com

Dit waren even drie verschillende hulpmiddelen die je kan gebruiken bij het streameren met de spinhengel. Gaan we door met hoe te vissen met deze, in sommige gevallen halve kippen. Ik ben een groot liefhebber van natuurlijke materialen, als het gaat om streamers. Deze materialen bewegen fantastisch onderwater, terwijl ze tijdens de worp lekker nat aan het lichaam plakken. Vooral Raccoon pulseert geweldig en ook een staartje van konijnenbont geeft een prachtige actie. Nu zijn er natuurlijk vele mogelijkheden om deze kunstaasjes te presenteren aan Esox en eigenlijk is alles gepermitteerd. Voor mij zijn er twee basismethoden en één speciale. Als je wat sneller wilt vissen is het goed om kleine wat fellere tikjes te gebruiken. Zo van tik, tik, tik, gevolgd door tik,tik of één keer tik, enz. Lekker afwisselend, wat meestal wel een snoekje oplevert.

Zorg er wel voor dat je na iedere serie tikjes even een korte pauze inlast, om de streamer zijn actie te laten volbrengen. Er zijn ook van die dagen dat het allemaal wat langzamer moet. Nu gaan we de streamer bij het vliegvissen imiteren. I.p.v. tikjes gaan we het harig beestje aaien. We bewegen de hengel die richting streamer staat rustig zijwaarts van 12 naar ca. 15.00 uur. Hierna gaat de top weer richting streamer, waardoor deze de ruimte krijgt om zijn actie te doen. Snel de lijn weer opspoelen en weer herhalen. Je komt op deze manier heel dicht bij het binnen strippen van een vliegenlijn.

Het is allemaal wat rustiger. Een derde manier van presenteren gebruik ik graag als ik weet waar de snoek zich precies ophoudt of als ik een vis mis of als er één alleen maar volgt. Nu werp ik de streamer richting snoek en als deze het water raakt, laat ik hem even naar beneden glijden. Nu hef ik de hengel met relatief snelle beweging naar boven tot de streamer de wateroppervlakte raakt en laat hem dan weer zakken. Je zult zien dat je nu heel lang doet over een paar meter. De streamer blijft dus lang in de gevarenzone en irriteert op deze manier behoorlijk. Zorg ook hierbij dat je de lijn op tijd opspoelt, om de aanbeet te voelen.


Formaat is van ondergeschikt belang bij deze visserij, sensatie is wat we zoeken.

Tot zover even wat tips voor het vissen met streamers d.m.v.  een spinstok. Natuurlijk is er nog veel meer over te vertellen, maar als je bovenstaande als basis hanteert, kan je de eerste stappen zetten. Wat ik je nog wel wil meegeven is dat als je gebruik maakt van streamers met veel natuurlijke materialen, zoals de IP streamer, je deze het beste voor aanvang van de visdag even moet prepareren. Het materiaal moet veel water opzuigen en dat duurt even. Wil je dus direct goed beginnen, is het raadzaam om één of twee favoriete kleuren goed nat te maken. ikzelf maak er twee nat en doe ze in een plastic zakje. Heb ik ze nodig, dan zijn ze direct gevechtsklaar.

Voor Perfecte streamers voor de Spinhengel kijk op: Ip streamers irresistible pikefly