image description

Schud ze wakker: IRIS THRILLSEEKER XL

Door Berthil Bos.

De Chatterbait is een buitenbeentje in de familie spinners. Het metalen blad draait niet om een as, maar beweegt wild van links naar rechts. Het loodkopje houdt de enkele haak naar boven gericht, waardoor je deze druktemakers boven en door de waterplanten kan vissen.

Vergeet ze ook niet net boven de bodem te vissen, aangezien de omhoog staande haak of haken geen bodemvuil zullen oppikken. Juist op dagen dat snoekmans of andere rovers het laten afweten, zal dit stukje kunstaas de boel wakker schudden.


Een vol skirtjasje en een innovatief geknikt blad vallen op bij de Iris Thrillseeker.

Het alom bekende hengelsportbedrijf SPRO heeft een prachtige serie chatterbaits in hun collectie onder de naam Spro Iris Thrillseeker.  Deze kwalitatief goede chatters zijn in drie verschillende gewichten en diverse kleuren. De skirt (het jasje) is royaal aangebracht en geeft veel beweging aan het aasje. Ik kreeg kortgeleden een paar opgestuurd in het gewicht van 35 gram met een lengte van 15 cm. Deze serie Iris Thrillseeker XL zou het vooral op grootwater goed tot zijn recht komen, vooral als je hem d.m.v. een trailerhaak met een twisterstaart een aantal centimeters verlengt.


Met een Trailerhaak en een twister verleng je de Iris Thrillseeker gemakkelijk.

 Zoals ik gewend ben van Spro, zagen de chatterbaits er gelikt uit en de gelukkig niet te korte haak van Gamakatsu natuurlijk vlijmscherp. Omdat de haak niet zo kort is, is een trailerhaak helemaal niet nodig en dan ook zeer bruikbaar in de polder. Ik plaatste direct een dubbele twisterstaart op de haak en hierdoor blijft hij ook wat beter in de hogere waterlagen. Door het hogere gewicht van 35 gram kon ik hem, als het nodig was, ook wat sneller binnenvissen.


Dit is met veel conditionering bij Esox in bepaalde wateren vaak een goede optie.  De Iris Thrillseeker XL ligt goed in balans in het water en met de hengel op een 10.00 uur stand zeer ondiep te vissen. Het metalen blad geeft goed de trillingen door naar de hengel, zonder dat het te veel trekt. De testdag in de polder was voor deze herrieschopper precies De plek waar hij zich kon manifesteren. Door de hevige regenval was het water dik en het stroomde behoorlijk. Het kunstaas moest veel signalen afgeven om snoekmans geïnteresseerd te krijgen. Laat nu dat net hetgeen zijn, waarmee de chatterbait zich onderscheidt. Het is een vrij eenvoudige techniek, want in een rechte lijn binnenhalen is vaak ruim voldoende. Met regelmatig een kleine versnelling, varieer je iets meer en gaat de chatterbait met een golvende beweging door het water. Met een aantal Thrilseekers op zak kan je de hele snoekwereld aan. Geloof je in keuren, dan neem je een aantal gekleurde twisterstaarten mee om te variëren.

 


Met diverse twisterstaarten, kan je lekker experimenteren.

Zoals gezegd heb ik de 35 gram Thrillseeker in de polder getest, maar ook het grote water lonkt. Vindt je nu dat het wat lichter moet in het kleinschaliger water, dan zijn er ook lichtere broertjes en zusjes te vinden in het Spro assortiment.

Vang ze !!!!
Zie filmpje en kijk eens op Iris Thrillseeker/ spro.eu.