image description

Rivier in het vizier 343

Bij deze rivier in het vizier maken we een Flasback naar een koude periode begin maart, nadat het in februari opvallen zacht was geweest: Huh!? Als ik met m’n hond de voordeur uit stap vallen er flinke dikke vlokken sneeuw en in no-time ligt er een heuse laag. De lentekriebels van eind februari kunnen in elk geval weer even in de vriezer. Dit is gewoon winter half maart. De rivier stroomt stevig en is troebel dus niet mokken, maar knallen vandaag.

Gericht materiaal. Een stevige Titan verticaalhengel en een 2.40 Gamakatsu Akila’s MH voor de actieve en snelle roofbleivisserij in fikse stroming. Een grote doos shads en een doosje roofbleitoppers. De sneeuw heeft plaatsgemaakt voor regen als ik Han oppik bij het station. Vanwege de verraderlijke windstoten rij ik geconcentreerd en niet te hard. Je zal maar met je hele combi in de greppel belanden.

Brrrrrr……

Eenmaal getrailerd, klaart de lucht wat op. Warmtepak aan en de rivier op! Het is er voor de afwisseling heerlijk rustig deze keer, dat was de laatste visdagen wel anders. Ik laat Han een nieuw aasje zien dat ik al een poos aan het testen ben. Han is gelijk razend enthousiast en we hangen beiden een exemplaar in de speld.

Al bij de eerste drift een keiharde beuk erop! Een stevige riviersnoekbaars bonkt er op los. Het aas is geheel naar binnen gewerkt. Mooie start vandaag. Uiteraard wordt de snoekbaars door Han mooi vastgelegd. Altijd fijn zulk een goede fotograaf aan boord!

Al snel succes

Dan bij Han een harde knal erop, zo hard dat Han er van schrikt. Onvoorstelbaar dat hij niet hangt. Dan hang ik vast. Gelukkig lukt het in de andere richting los te krijgen. Aangezien ik nog wat losse platen wil maken ervan, verwisselen we ze door shads. Nog steeds hebben we het rijk alleen en vangen enkele prachtige vissen. Alles op de wobshad 2.0 15 cm. Best een flinke verticaalshad, maar deze winter niet te verslaan op de grotere snoekbaarzen.

Prachtige snoekbaarzen

De nieuwe soepel 7x7 zander stinger met Gamakatsudreg is top.

Hoewel de snoekbaarzen het dus goed doen, hebben we ook wel even zin om op roofblei te gooien. De harde wind vormt daarbij een aardige uitdaging. Het vist net niet lekker en ook niet secuur genoeg. Op de oever zijn de sporen van bevers goed zichtbaar. Niet alleen de knaagsporen van de gevelde grote wilg, maar ook de gebruikte paden van oever naar water. Lijken wel glijbanen.  We krijgen een fikse hagelbui voor onze kiezen, doet gewoon zeer op de blote handen. De lucht erachter de klaart alweer op.

Als we ons vizier weer op de snoekbaarzen richten is het aanvankelijk even zoeken. Ze zitten een stukje dieper dan vanochtend en eenmaal gevonden worden we weer getrakteerd op de heerlijk harde aanbeten. Het zijn vrijwel allemaal dikke wijfjes. De mannetjes zijn niet te bekennen. Liggen mogelijk al te wachten op de ondiepere paaiplekken.

Han geniet met een van z’n favoriete kleuren Wob.

Mooi vastgelegd!

Voor de fun hang ik er telkens een ander kleur Wob 15 cm aan en het is duidelijk dat ze geen kleurvoorkeur hebben. Ze vlammen er lekker op. Dan krijgt Han het met een zware vis aan de stok. De sprinten duiden op een flinke snoek.  En inderdaad, een grote snoek komt richting oppervlak en springt meteen de lucht in. Altijd een fraai gezicht, zo’n metersnoek die met geweld de shad probeert te lossen.

Dat lukt echter niet en niet veel later glijdt de snoek het net  in. Hij zit wat lelijk gehaakt bij een  kieuwboog. Terwijl Han de vis goed beet houdt kan ik via de buitenkant achter het kieuwdeksel het stingerdregje lostikken zonder verdere beschadiging. Uiteraard een paar plaatjes . Leuke afwisseling tussen die snoekbaarzen door.

Hebbes!


Metersnoek voor Han, mooie bonus

De snoekbaarzen hebben er nog steeds zin in en zijn nu duidelijk een stukje ondieper  gaan liggen. We genieten van de visserij. Het is geen lopende bandwerk, maar zo regelmatig komt er een vis aan boord. En het zijn bijzonder fraaie exemplaren. Dan rost een vis meters lijn van m’n slip in een onregelmatig tempo. Overduidelijk meerval! Hopelijk een beetje normaal formaat, want dat gesleur hoeft voor mij even niet meer.

Het loopt lekker!

Zo’n beetje alle kleuren Wobs gehad vandaag

En inderdaad, het is een formaat dat stevig vecht, maar nog te doen is met de vijftien ponds lijn. De vis zit op de stinger gehaakt, net achter de tandplaten. Mazzeltje, ietsie naar voren en hij zal zeker lossschieten. Die harde tandplaten zijn met dit materiaal vrijwel niet te doordringen. Het wordt geen handlanding, gewoon scheppen dat ding. Dat is Han wel toevertrouwd, altijd fijn zulk een ervaren maat aan boord, waar je één team mee bent.

Het Twinex dregje maat 2 had genoeg houvast

Een handzaam formaat meerval

Ook prima formaatje om te showen voor de lens. Han maakt een paar gave platen ervan. Heerlijk vissen zo, lekker rustig op de rivier, mooie stroming en met regelmaat stevige aanbeten! Helaas gaat de tijd altijd te snel om op zulke dagen. Het laatste uurtje vangen we nog enkele snoekbaarzen en kunnen terugkijken op een prachtige dag.

Iedereen alvast een fijne seizoenopening gewenst binnenkort!

Roofvisgroet,

Yvo