image description

Rivier in het vizier 341

De ochtendschemering is begonnen. Het zou een wisselvallige dag gaan worden met buien en opklaringen. Een roodborstje fluit de dag toe. Hulde voor deze mooie winterzanger. Ik koppel m’n boot aan en koers richting Han.

Ik pik hem op en een half uurtje later dobberen we op de rivier. Gelukkig is het water iets troebel en zit er beweging in. Geen ontketende rivier maar wel stroming. De eerste stek is vlakbij. Een onregelmatige stuk oever en bodemverloop zorgen voor wervelingen stukken met meer of juist minder stroming. Daar laten we onze shads zakken. Altijd spannend, die eerste visminuten. Zouden ze er zin in hebben?

We wisselen diverse keren van diepte en van shads en techniek, maar hoe mooi de stek ook lijkt, de snoekbaarzen geven er niet thuis. Een dodaarsje verstopt zich in de oever. Het lijkt erop dat ze een goed broedjaar gehad hebben, want zoveel als de laatste tijd hebben we niet eerder gezien.

Op de tweede stek zoeken we iets meer de stroming op. De bodem is er kiezelhard. Kan ook niet anders. Alle vuil wordt hier wel weggespoeld. Han slaat zijn hengel krom! De White Tiger Wobshad is gegrepen en de eerste snoekbaars komt aan boord.


De eerste is binnen!

Opnieuw zoeken we de stroming op. Dan is het mijn beurt. M’n verbazing is groot als er een reuze brasem boven komt. Het was toch echt een aanbeet. De haken zitten ook precies bij de bek, een roofbrasem dus. Dikkerd ook, niks mis mee!


Brasem bak.

Daarna zoeken we de eerste stek weer op en gaan hier ook verder in de stroming vissen. Meteen een knal van een aanbeet bij Han. De vis knalt door de slip en schiet los. Zonde. Ik pak een 15 cm Wobshad en monteer daarbij een stinger Twinex dreg maat 2 op de rug. Goede keuze want al snel is het raak. Weer zo’n harde aanbeet op de Titan hengel. Verslavend hoor. Deze keer blijft de snoekbaars hangen en wordt deze naar het net gedirigeerd. Gaat lekker zo.


M’n topkunstaas deze winter:  de 15cm Wobshad

Ondertussen wisselen korte buien en opklaringen zich af. Stevig windje erbij. De stek geeft niks meer prijs dus weer tijd om te verkassen, want de visuren verstrijken altijd snel tijdens de korte winterdagen. De volgende stek mist net wat stroming voor ons gevoel en na een kwartiertje gaan we gelijk weer verder.

De volgende stek ziet er prachtig uit. Het water is er wild en wervelt. Alweer zo’n beuk op de Wobshad 15 cm. Die willen ze dus echt hebben zeg. Een mooie strakke snoekbaars is de dader. Het blijkt de eerste vis te zijn van een prachtige serie. Ze hebben er echt zin in en we stellen onze middagpauze dan ook nog maar even uit. Beiden vangen we prachtige vissen. Ze zijn helemaal los. Ook komt de tweede brasem van de dag aan boord, wederom bij de bek gehaakt.


Ze zijn flink los!


Han in z’n element


De felle zon maakt ze niks uit vandaag


Prima gebit


Fantastisch mooie vissen

De heldere hemel trekt plotseling geheel dicht en de wind zet nog een tandje bij. Een depressie nadert en in de verte regent het. Tijd voor de heerlijke erwtensoep van Pa vd Eertwegh. We zoeken een beschut plekje uit de wind op en nemen de tijd voor een pauze. Gekookte eitjes en wafels maken het feestmaal compleet. Heerlijk visdagje zo en geen andere boten in de buurt te zien!

Na de pauze is de wind nog heftig, maar met de fronttroller op aardig hoog standje weet ik de boot mooi over de stek te krijgen. Het duurt dan ook niet lang voordat er weer een kromme hengel is. Weer vangen we prachtvissen en de beten zijn nog even hard. Ook de eerste tachtiger van de dag komt op de mat. Dagen als vandaag zijn er om in te lijsten!


Na de pauze vrolijk verder!


Het is een komen en gaan van de zon vandaag.

Het laatste uurtje breekt aan. Meestal het gouden uurtje tijdens de winterdagen. Een ook nu blijkt dit weer te kloppen. Han mag wederom een tachtiger vangen. De 15 cm Wobshad is compleet verslonden. Zo zien we het graag! Harde aanbeten met volle overtuiging.


Ook deze tachtiger schrokte de 15cm shad naar binnen!

Tjonge wat zitten we te genieten. Na enkele zestigers sluit ook ik de dag af in stijl met een dikker tachtiger waarbij wederom de wob geheel weg is. Heerlijk dikke ook en het toetje van een onvergetelijke winterdag op de rivier.


Ze gaan maar door. En wij ook, genieten tot de laatste seconde!