image description

Rivier in het vizier 338

Door Yvo Bindels

De wind jaagt de dorre bladeren uit de grote beuk in onze achtertuin. De regen klettert tegen de ramen. Het is nu definitief herfst! We zullen pas in de middag starten vandaag. Voordeel van het slechte weer is dat het nu eens lekker rustig zal zijn op het water.

Met nog zo’n vijf uurtjes te gaan voordat het donker is gaan we goed ingepakt het water op. Het is inderdaad relatief rustig met maar vier andere trailers. Al snel zijn we op de eerste stek, een grillige bult in de rivier. Met pluggen slepen we eroverheen. Twee keer niks. Verder dus. Het water staat stil en is flink helder. Daarom besluiten we de diepere rivierzones op te zoeken.


Echt herfst!

Met de fronttroller pal tegen de wind in kan ik de boot prima op een trage koers houden langs het talud naar het diepere water. Met shads op zeven gram loodkopjes proberen we mooie glijvluchten te maken. De wind zorgt echter voor flink wat druk op de lijn. Daarom hou ik m’n hengeltop zo dicht mogelijk boven het oppervlak. Dat helpt iets, en een eerste aanbeet wordt gemist.

Met een tien grams loodkopje is de glijvlucht beduidend korter, maar de controle erover stukken beter en dat vist toch net iets lekkerder. De eerste baarzen komen aan boord. Vooral de kleinere shads vallen in de smaak. Als we beiden een Fat Pappa erop hebben gaat het plotseling erg snel. Vrijwel elke worp is het raak. Ook lopen er regelmatig kleine tot middelgrote snoekbaarzen tussendoor.


Elke worp raak


Ook regelmatig snoekbaars van bescheiden formaat tussendoor

Er komt maar geen einde aan de aanbetenregen. Hartstikke leuk vissen zo en volop actie. Ik gebruik de Titan dropshot 2.40 en de 6,3 kilo Gamakatsu ultra braid en dat werkt uitstekend. Ook dropshottend vang ik enkel baarzen, maar ze zijn kleiner van formaat, dus maar weer terug naar de shads. We zitten nu pal boven een zwerm vis. Aasvis, maar ook volop baars en snoekbaars. Vrij bescheiden formaat, maar de aanbeten zijn hartstikke leuk!


Bovenop een school vis

Aangezien we vanwege de wind en het riviertalud beiden aan dezelfde kant van de boot vissen, zet Sando aan de andere kant een steunhengel erbij. Een beweeglijke 15cm Wobshad2.0 een stukje boven de bodem en wie weet wat er gebeurt. Hij staat in elk geval niet in de weg zo. Af en toe komt er een mooiere snoekbaars aan boord, maar het zijn toch vooral de baarzen die de teller hard doen oplopen.


Dit slag baarzen zit er massaal bijeen

Net als Sando een flesje water wil pakken ziet hij zijn steunhengel langzaam krom gaan. Hij bedenkt zich geen seconde en geeft de stok een flinke hengst! Ja, hangen en stevig gebonk duidt op een grote snoekbaars! Snel zet ik de steel in het schepnet, want het kan zomaar eens een dun gehaakte vis zijn. Een grote snoekbaars komt richting oppervlakte.

De wobshad is helemaal verdwenen, maar dat zegt nog niks. Grote snoekbaarzen kunnen een flinke shad klemmen als geen ander en vlak onder de oppervlakte opeens hun bek open doen en hem er zo uitschudden. Ik schep hem daarom zo snel mogelijk. Prachtige gouden vis, mooie bonus voor m’n maat!


De Wobshad2.0 zit er goed in


Echte bonusvis

Na de snoekbaars worden we getrakteerd op een flinke hoosbui. Hoort erbij vandaag en zijn we op ingesteld. Met een kop erwtensoep warmen we op en maken we ons klaar voor de eindsprint tijdens het laatste uurtje licht. Heel even kijken we of we kunnen snoeken strak in de oever, maar door de vele drijvende bladeren in die zone gaan we toch maar weer op de oude voet verder.


Lekker opwarmen na een pittige bui

Het loopt nog lekker door, ook op Asp spinner die met een zigzag methode worden binnen gevist.  In de schemering nemen de beten af. Terwijl we juist nu een snoekbaars bijtuurtje verwachten, laten die het afweten. Typisch snoekbaars. We besluiten het laatste stukje terug te trollen. Met alleen een handhengel ontwijken we zoveel mogelijk de drijvende bladeren. Het plugje tikt af en toe de bodem aan. Het levert mij in blessuretijd toch nog een snoekbaarsje op, op een oud bombertje.


Ook de Asp spinner doet het weer goed


Heerlijk kort en intensief visdagje!

Op de helling loopt er aardig wat water uit de boot. Kort intensief visdagje vandaag. Nog steeds wachten we op stroming en de actieve grote snoekbaarzen die daar bij horen. De bonusvis van vandaag is daar hopelijk alvast een mooi voorproefje van.

ANDEREN LAZEN OOK