image description

Rivier in het Vizier 332

Rivier in het Vizier 332  

Door Yvo Bindels  

Zo hartje winter zijn de bijttijden vaak kort en zijn vooral de late middaguurtjes effectief. Weinig reden om te haasten dus.

Sando stapt rond half één in, maar ik ga al iets vroeger. Het is nog wat fris maar het zonnetje voelt weldadig. Tijdens het traileren komen ook visvrienden Wiel en Hans er aan. Ook zij starten wat later vandaag en gaan van het zonnetje genieten.

Het water ligt er prachtig bij. Strak blauwe hemel en volop watervogels op het water. Als ik de rivier nader verdwijnt dat gevoel want het is alweer flink druk met visbootjes, vooral Belgen. De vangsten vielen flink tegen hoorde ik, dus wellicht wordt de drukte ook weer snel minder. 

Ik ga wat andere stekken bevissen vandaag. Weg van de drukte en tijd investeren in enkele plekken die ik op het oog heb. De rivier stroomt nog aardig, dus ik verwacht toch wel actie ondanks de tegenvallende geluiden. De bekende hotspots zijn dagelijks bestookt sinds half november dus geen wonder dat de vis het daar wel zat is zo ondertussen. 


De gestekelde rugkam gaat dit posje niet meer redden…

De eerste stek die ik probeer is flink grillig en op de dieptemeter zijn regelmatig mooie symbolen te zien. Bij het optikken van mijn shad raak ik een keer een vis, maar daar blijft het bij. Het is werkelijk zalig in het zonnetje in alle rust, dus ik vind het wel prima zo. Even het geluid van m’n telefoon aanzetten, niet dat Sando straks op de oever staat te wachten.

Ik verkas naar een andere stek die ik al vaker geprobeerd heb, maar toch in blijf geloven. Ik stuit op een grote school aasvis. Snel zet ik een waypoint. Pas 50 meter verder wordt het scherm weer leeg. Daar zet ik nog een waypoint. Het stuk ertussen ga ik bestoken. Het zit er zwart van de vis, waarschijnlijk brasem. Een fuut komt boven met een visje in z’n bek, goed teken. 

Verticaal krijg ik er geen beet. Dan backtrollend met een grote soepele wobshad 2.0 18cm. Kans op een stevige snoek lijkt me aanwezig dus ik neem een wat steviger hengel, de HS Titan 2.40. Daarmee kan ik ook de haak goed zetten, want grote vissen kunnen zo’n shad beste stevig klemmen. Een keiharde beuk op m’n hengel. Stevig sla ik aan, hangen! Ja, is een grote snoekbaars zo te voelen. 


Mooie snoekbaars op de 18 cm Wobshad 2.0 Ghost Perch.

Het schepnet lag al klaar en na een korte pittige dril glijdt een mooie snoekbaars het net in. Ik maak snel een plaatje op de onthaakmat, maar het is een mooie vis dus ik besluit een poging te doen met timer.

Het schermpje kantel ik zodat ik mezelf zo in beeld kan zien en het fototoestel zet ik op de voorste stoel. 10 Seconden moet genoeg zijn. Ja, lukt prima zo te zien, Scherpstelling zal niet optimaal zijn, maar beter dan niks. Snel de vis terug en dan het resultaat bekijken. Niet slecht voor een snelle poging.


Zelfontspannerplaatje.

Een Belgische boot heeft me bezig gezien en komt er al bij liggen. Lekker dan. Aah, Sando is gearriveerd, snel die kant op. Hij kan zo aan boord stappen en 2 minuten later vissen we. We trollen een stukje en kletsen op het gemak bij. Ik laat Sando de snoekbaars zien en we besluiten na een half uurtje trollen zonder succes dat we nog eens gericht gaan backtrollen op de stek van vanochtend. 

De Wobshads zijn er perféct voor. Bij zeer traag tempo doen ze hun ding, namelijk dikke vissen verleiden met de subtiele staartactie. Dankzij het soepele materiaal vouwt een snoekbaars met gemak zo’n shad dubbel naar binnen. Ik vaar terug naar de waypoints. De school is er nog steeds. Sando krijgt een knal van aanbeet en slaat aan. Ook hij mag een fraaie snoekbaars drillen. 


Heerlijk in het zonnetje.


De kleur Fire Dragon valt in de smaak.

Zo gaan we een poos door. Ze springen niet vanzelf aan boord, maar af en toe komt er een fraaie vis in de boot. Vooral de kleur Firedragon is zeer in trek daar beneden! Een dapper snoekje zorgt even voor wat variatie.

Dan slaat Sando’s hengel zowat op de rand van de boot. Wat een knal, een echte droomaanbeet van een grote snoekbaars. De vis weert zich kranig. Ook nu geen geklooi en gewoon het net eronder. Een mooie tachtiger voor m’n maatje!


Mooie tachtiger voor Sando.


Meten is weten.

Als het een poosje stil wordt en we de stek voor ons gevoel aardig op z’n kop hebben gezet, besluiten we nog een andere plek te bevissen een stuk stroomopwaarts. Daar lijkt het na een tijdje vissen echter redelijk onbewoond. Even wat verder de stroming in.

De boot precies op de juiste plek houden is al genieten op zich. Niks mooier dan stevig stromend water. Sando is opnieuw de gelukkige om een harde aanbeet te incasseren. Zo verslavend dat soort aanbeten. 

We vissen bewust met strakke SPRO HS Titan hengels om bij zo’n harde aanbeten ook de haak echt goed te kunnen zetten. Sando is in vorm en weet ook deze vis probleemloos aan boord te brengen. Gaaf hoor! De wind is ondertussen flink toegenomen en de schemering is begonnen. We vinden het goed geweest voor vandaag en kunnen nog mooi in daglicht traileren. 


Sando gaat maar door.

Een effectief middagje zo. Vrijwel geen aanbeten gemist en de vissen waren van prachtig formaat. Oké, echte aantallen vangen zit er zo niet in, maar wat zijn die grote snoekbaarzen gave vissen. Toch?