image description

Rivier in het vizier 325

Rivier in het vizier 325 

Door Yvo Bindels 

Het wordt een mooie dag vandaag. Volop zon en geen wolkje aan de stralend blauwe hemel. Voordat we de haven uittuffen eerst een flinke portie zonnebrandcrème, anders zijn we vanavond twee gegrilde haantjes. Het is zo rond negenen als we op de rivier richting de eerste serieuze stek trollen.

Regelmatig rollen de golven van de vrachtschepen en jachtjes over de oever. Er drijven behoorlijk wat losse plantendelen in het oppervlak. Voor het trollen niet handig, maar werpend moet het te doen zijn.

We gooien de randen van de plantenbedden af met shads en jerkbaits. Na enkele minuten schrikt Han behoorlijk van een flinke snoek die van onder de boot omhoog schiet naar zijn shad en daarbij zelfs uit het water vliegt. Grote plons en kolk, maar helaas mis.

In elk geval een portie spektakel  en dat maakt het werpend vissen juist zo leuk! We kunnen mooi driften op het zachte briesje en de boel goed uitkammen. Half uurtje later opnieuw een snoek die de Wob shad van Han ziet zitten en erop vliegt.

Han bedenkt zich geen moment en zet krachtig de haak! De snoek is aardig sterk en mooi in het scharnier gehaakt. Bij het zonnige weer lag het onthaak- en fotogerei uiteraard al klaar en wordt de vis weer snel toevertrouwd aan de rivier.


Snel wat actieplaatjes schieten...


...De snoek sprint nog eens venijnig weg…


… maar mag even later toch op de plaat.

Een ijsvogeltje scheert langs. In de zon lichten de mooie felle kleuren extra op. “Daar!” Een snoek draait weg achter de shad van Han.  

Uiteraard nog enkele worpen richting die plek, maar de snoek laat zich niet meer zien. Ik probeer nog een tergend traag aangeboden jerkbait, maar ook deze wordt genegeerd. Ook zien we nog een mooie snoekbaars achter een minivisje jagen tot in het oppervlak, zie je maar zelden.


Het stikt van het visbroed.

Als de drukte op de rivier verder toeneemt besluiten we een grote plas op te zoeken. Flinke dieptes met stukken van 20 meter en meer en kraakhelder. Je kijkt er zo meer dan drie meter diep op de bodem.  

We starten trollend met vier hengels met groot aas en bevissen verschillende dieptes en structuurrijke gedeeltes van de plas. Geen stootje. Ook de losse plantenplukken waar we shads en jerkbaits tussendoor smijten geven niks prijs. Hoog tijd voor de lunchpauze!


Net zoals dit paard en deze zwaan gaan ook wij ‘fourageren’.

Terug de rivier op. We proberen een half uurtje op roofblei maar zonder succes. Dan weer naar de ochtendstekken waar we in elk geval wat actie hadden.

Onderweg vist han met een klein plugje en dat levert hem een baars op. Ik vis een Triple Pikefighter vlak boven de bodem. De nieuwe kleur Fire Dragon is inmiddels uitgegroeid tot een van mijn favoriete kleuren.

Lekker, zo met het zonnetje op de bol. Als we bijna de hotspot bereiken die we willen gaan uitwerpen weten we dat we zo over een iets ondiepere plek gaan, een soort van bult.

Ik haal m’n Pikefighter alvast iets dichterbij zodat die over de bult komt zonder rotzooi van de bodem op te pikken net voor het beste stukje. Helaas lijkt de bult onbewoond en de diepte wordt alweer zichtbaar op het scherm.

Net als ik lijn wil geven een enorme beuk op mijn hengel en ‘massa’ die even zijwaarts en vervolgens richting de boot schiet. Snel bijdraaien. Hij zit er gelukkig nog aan.  

“Dit is echt een grote, Han!”. Tijdens de dril springt de snoek door de oppervlakte. Tjonge, leek wel een musky! Vaal en groot, zeker 110+. De buikdreg leek in het scharnier te zitten en dat stelt me wel gerust.

Doordat ik met een 2.85 meter lange Destrada hengel vis, ga ik iets achteruit staan zodat ik de vis dichter bij de boot krijg en Han hem kan landen. Yes, binnen! Geen mooi getekende vis, maar wat is ie groot en massief zeg, zeldzaam formaat voor deze rivier.

Het onthaken is snel gepiept en ik til het zwaargewicht voor de lens. “Snel als het kan”, “Ja, even lachen dan” zegt Han terug en de vis staat er prima op. Altijd fijn, een goede fotograaf aan boord!


Missie geslaagd!

Uiteraard bevissen we nogmaals de dezelfde stek. Bij mij is de scherpte er wel even af. Ik kies voor een buldawg die gewoon lekker hoog loopt. En juist die wordt vrijwel meteen gegrepen. Uren niks en dan twee meteen achtereen. Iets bescheidener formaat maar een mooi getekende snoek in goede conditie.


Mooi getekend exemplaar.

Niet veel later een ros op de hengel van Han. Helaas wist de snoek de haken te ontwijken. Daarna wordt het rustig. We besluiten op het gemak richting de helling terug te trollen. Het was behoorlijk zoeken vandaag, maar de mooie snoeken maakten het absoluut de moeite waard!