image description

Rivier in het vizier 312

Rivier in het vizier 312 

Door Yvo Bindels 

Eindelijk is het zover! Twee weken roofvisjacht in Zweden staan op het programma. Henk Simonsz en ik gaan jacht maken op grote snoekbaars en snoek in enkele uitgestrekte diepe meren in het Zuidoosten van Zweden.

Na een ontspannen rit komen we in het noorden van Duitsland aan, waar we vanuit Kiel per veerboot vertrekken naar Gotenburg. Aan boord ontmoeten we onze Belgische visvrienden van de Pike Fighter Club Marc en Luc, die dezelfde reisdata hebben. Ook zij gaan twee weken  de Zweedse rovers belagen.


Zweden heeft veel mooi viswater, een goede visstand en een prachtige natuur.

De volgende ochtend arriveren we goed uitgerust in Zweden en is het nog hooguit vier uurtjes rijden naar onze bestemming. En in de prachtige omgeving is dat beslist geen straf. Vooral het laatste stuk kijken we onze ogen uit naar de mooie natuur.

Nabij de plek van bestemming stikt het van de meren, het een nog groter en mooier dan het andere. Als roofvisser sta je hier volop te watertanden. Je begrijpt wel dat we diezelfde avond nog op het water zitten.


De avond van aankomst zitten we gelijk op het water.


… en weten de snoekbaarzen goed te traceren.

Genietend van het mooie zonnige weer, de vrijheid en rust op het water vangen we meteen al een serie prachtige vissen. Een mooiere start is haast ondenkbaar.  

De eerste week vissen we voornamelijk op grote snoekbaars en de tweede week zal de nadruk op grote snoek liggen. Tijdens het snoekbaarsvissen vangen we naast de schitterende glasogen flink wat snoek als bijvangst, op dag twee tel ik er zelfs 20 in m’n uppie met regelmatig qua formaat een fraaie uitschieter erbij.


De snoeken blijven maar komen en slopen aardig wat snoekbaarsshads.


Hoe later op de avond, hoe ondieper we de snoekbaarzen vangen.


We varen dan ook regelmatig pas in het laatste licht terug.

Hartstikke leuk voor de actie natuurlijk, maar tegelijkertijd maken ze wel regelmatig gehakt van onze zorgvuldig geprepareerde shadmontages. De secondelijm is dan ook vaste prik in de kunstaasdoos.

De snoekbaarzen worden zoals verwacht flink actief in de late uurtjes rondom de schemering. Hoe later op de avond, hoe ondieper we ze ook kunnen vangen. We vissen dan ook lekker lang door, meestal tot aan het donker aan toe. De aanbeten van de sterke Zweedse stekelridders komen dan ook telkens weer knalhard door.


De snoekbaarzen zijn mooigekleurd…


… en verkeren in topconditie!

De snoekbaarzen verkeren in topconditie en zijn mooi van kleur; ze hebben een donker gekleurde rug en gouden flanken. Prachtige exemplaren om te vangen.

Opvallend is dat ze op verschillende stekken een uitgesproken voorkeur hebben voor bepaalde shads. Terwijl op de ene plek de Wob shads heel goed  zijn, is op een van de andere stekken de Komodo favoriet. Ook testen we de eerste dagen nieuwe shads, waaronder de nieuwe 16cm Playboyshad, die meteen goed in de smaak valt!


De komodo shads en de nieuwe 16 cm playboyshads die we testen vallen goed in de smaak!


Ook de snoeken kunnen er maar niet vanaf blijven.

Terwijl we uit Nederland vernemen dat het er maar koud en nat is, boffen wij enorm met zonnige dagen en een temperatuur die de eerste week zo rond de 23 graden ligt. We genieten volop van het prachtige weer, de fantastische visserij en natuur.


We boffen met het weer!

Regelmatig komen we niet alledaagse dingen tegen, zoals een overzwemmend hert, zee- en visarenden, een boomvalk die een tijdje achter een zwaluw aan jaagt, slangen en daarbij het nodige wild waaronder elanden en wilde zwijnen met jonkies.


We genieten volop van de goede visserij…


… en de natuur. In dit geval “overstekend wild”.

Dan overkomt ons een leuke verrassing. De president van SPRO-Europa, Mr Hakama en de Senior Sales manager Perry van Hemert zijn voor een zakelijke bespreking in Zweden en komen aansluitend bij ons op bezoek en vissen daar vervolgens twee geweldige dagen met ons. Het weer speelt goed mee, we vissen op twee mooie meren en eenieder vangt knappe vissen.


Het weer speelt mee als de president van SPRO-Europa, Mr Hakama en de Senior Sales manager Perry van Hemert ons bezoeken.


En er komen knappe vissen aan boord!


We variëren regelmatig in de gebruikte technieken.

De laatste dagen gooien Henk en ik het roer iets om. We laten de snoekbaarzen enigszins met rust en richten ons vooral op grote snoek op groot open water. De bodemstructuur speelt hierbij een belangrijke rol en na een ochtend zoeken en uitproberen neemt het aantal aanbeten in frequentie toe.

De grote snoeken lijken na de paaiperiode hun reserves weer aan te vullen, want vrijwel allemaal hebben ze overduidelijk prooivis in hun buik. De aanbeten op ons grote kunstaas zijn werkelijk snoeihard en keer op keer zijn ze er flink overheen geschoven.

.
De laatste dagen gaan we gericht vissen op grote snoek.

We lijken de truc nu goed door te hebben want de ene na de andere grote snoek komt aan boord. Niet normaal hoe goed het loopt. Hengelsteunen zijn in elk geval totaal overbodig.

Geen andere visboot in de buurt, niet te veel wind, goed gezelschap, een prachtige omgeving en volop Zweedse beauty’s aan boord. Mooier kan snoekvissen volgens mij niet worden!


Volop Zweedse beauty’s aan boord!


Deze ‘geblokte’ snoek was enorm sterk.

Zo genieten we ook van de laatste dagen optimaal van deze visreis en doet het een beetje pijn als op de laatste dag ingepakt moet worden. Maar het wachtende thuisfront en een nieuw seizoen op de Nederlandse rivieren in het vizier is ook iets om naar uit te kijken.