Rivier in het vizier 311

Rivier in het vizier 311 

Door Yvo Bindels  

Wat gaat een seizoen toch snel voorbij. Deze laatste roofvisdag gaan Han en ik de oeverzones van de rivier en plassen uitvissen met klein kunstaas. In deze tijd van het jaar staat dat garant voor regelmatige wat actie en doorgaans ook voor een diversiteit aan vissoorten.

Maar eerst gaan we gericht op roofblei de snelstromende riviergedeeltes bevissen. Een zeer harde wind maakt het wat lastiger om secuur te werpen met de relatief lichte aasjes. Gelukkig is m’n boot aardig windproof anders zou het een onbegonnen opgave zijn.

Je kunt duidelijk merken dat het voorjaar is. Overal baltsende of juist ruziënde watervogels. Een koppeltje baltsende futen blijft een genot om te zien. De watertemperatuur is nauwelijks gestegen de laatste anderhalve week. Komt niet in de dubbele cijfers. Wij ook zeker nog niet want een uur en heel wat worpen verder hebben we slechts 1 volger gehad.


Sierlijke balts bij dit verliefde stel.

Wel worden we nog even op het verkeerde been gezet door een vals gehaakte brasem die aardig spektakel maakt in het stromende water. We laten het roofbleivissen voor wat het is en maken ons op voor ons oorspronkelijke plan en dat is de oeverzone bestoken. Dat kan nu baars, snoekbaars en snoek opleveren. We vissen wel met lekker licht gerei, maar niet specifiek op een soort.

Met kunstaas van een centimeter of 6 tot 10 kun je ze nu ook allemaal wel vangen. Bij de eerste drift krijgt ik gelijk een flinke aanbeet op anderhalve meter water. Een snoek rost wat meters lijn van de kleine lijnspoel. Aasje is helemaal weg. Uiteraard vissen we nu met stalen onderlijntjes en is dit dus geen probleem.


Vandaar een stalen onderlijntje.


Binnen!

Ik ga m’n vingers niet wagen als ik het aasje niet zie, dus fijn het grote net eronder. Han maakt de onthaakmat alvast even nat en daarop wordt de snoek onthaakt. Nummer 1 is dus binnen en dat biedt perspectief. Niet veel later is het Han die z’n hengel krom ziet gaan aan de diepere kant. Een mooie baars heeft zijn Ikiru Crank gegrepen.


Zo zien we het graag.


Deftige baars voor Han.

Waar één baars zit, zitten er dikwijls meer, dus zoeken we de precieze vangplek weer op. De wind zet nog een tandje bij. Het warmtepak is dan ook geen overbodige luxe vandaag. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af. Ook ik weet een mooie baars te pakken. Mag er naast de boot wel vanaf. Han maakt eerst nog een mooi plaatje in het water. Altijd leuk voor bij m’n stukje op tf.


Mooie baars in aantocht.

Zo gaan we even door. Het loopt niet echt storm maar regelmatig komt er een vis aan boord. Brasem nummer twee van vandaag is in z’n staart gehaakt. Een beste vis ook, zou ie de zestig halen? Voor het eerst in jaren meten we een brasem, 61cm is ie. De stek zit vol met brasems, we voelen ze duidelijk in onze lijnen, die dan ook voorziet zijn van hun verse snottebel.


Een beste platte in z’n staart gehaakt.

Tijd voor een pauze. Eindelijk een gelegenheid om eens even uit de wind te gaan liggen. Achter een dicht bosje nuttigen we beschut onze lunch. De bevers hebben aardig huisgehouden. Overal in het water liggen bomen en aangevreten takken.


Deze reiger zocht ook een plekje uit de wind.

Telkens als ik denk dat de wind iets minder wordt, steekt ie vlak erna alweer de kop op. Op de rivier zijn ook schuimkopjes te zien. We proberen dan ook zoveel mogelijk op beschutte plekken te vissen. Ik krijgt het met een zware vis aan de stok en die rolt er gelijk weer af. Had graag geweten wat het was, maar leek verdacht veel op meerval. We bevissen de plek nog een poos, maar helaas.


Flinke woei.

Op een iets ondiepere plaat zie ik duidelijk een groepje vissen op de fishfinder. Het blijken baarzen te zijn. Het is telkens even zoeken, maar zo blijven we toch regelmatig vis vangen. De lucht kleurt plotseling flink donker. We krijgen een enorme hagelbui op onze pens. Het koelt gelijk een stuk af.


Het blijft prachtige sport op de baarzen.


Icefighter?

Zoals wel vaker in deze periode worden in de namiddag de snoekbaarzen actief. Vlak boven de grillige bodem is het vooral de donkergroene Ikiruplug van Han die geliefd is bij de snoekbaarzen. Ze zijn al mooi donker gekleurd.

Eentje laat zelfs hom los, snel overboord ermee voordat het boottapijt vol pretvlekken zit! Ondertussen is de zon gaan schijnen, maar in de verte komt de volgende depressie alweer aan. Het gaat op en neer en derhalve gepaard met veel wind.


’s Middags laten de snoekbaarzen zich zien.


Ze zijn mooi donker gekleurd en al aardig agressief!

Zo sluiten we het seizoen lekker gevarieerd af. Nu wordt het aftellen tot de opening van het nieuwe seizoen.

Alvast veel succes op de openingsdag!

Roofvisgroeten,
Yvo Bindels

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Nog zo’n 5 weken….
Willem Moorman -
image description
Schud ze wakker: IRIS THRILLSEEKER XL
Willem Moorman -