Prachtige dames uit het middelgebergte (deel 2)

Prachtige dames uit het middelgebergte (deel 2)

door Peter Schmidt

Vangplaatsen

Zoek die gedeeltes van het water op met de hardste bodem, plekken waar veel stenen liggen en waar het water hard stroomt en daarna in een diep gat eindigt en dan vooral die plaatsen waar zich draaikolken bevinden! De vlagzam vindt hier zijn voorkeur omdat hij zich hier op zijn best voelt. Ook uithollingen in de oever zijn topplaatsen. Mijn grootste vlagzalmen heb ik gevangen tussen oktober en december en in april en mei. In de herfst begint de beste tijd gelijk met de eerste nachtvorst in oktober. Vooral tijdens zonnige herfstdagen en winterdagen moet je de vliegenhengel in de middag en avondschemering zijn werk laten doen. Ook zodra de zalm kuit heeft geschoten (mei - juni) zijn ze nog zeer hongerig en heb je altijd kans op deze mooie rover. Wordt het water alweer warmer dan gaat de vlagzalm een stuk slechter bijten dus doen we in de juiste periode ons voordeel.Naar het oppervlak zwemmende vlagzalm meldt zich door kleine kringen in het water en ze stijgen slechts kort naar de vlieg omdat ze gewoonlijk nogal schuw zijn. Nader deze vissen dus altijd voorzichtig en zet de haak snel voordat ze onraad ruiken.

Azende en stijgende vlagzalmen heb ik - bij een geboortegolf van echte vliegen langs het water - het best kunnen vangen met sedge-vliegen. De epoxy-beekvlokeeftjes zijn zeer goed in het middelste gedeelte van het water. Goudkopnimfen zijn weer prima geschikt in de diepste gedeeltes van de beken. Een vriend van mij ving op een dag zijn vissen op een zwarte wooly-bugger streamer, ze hebben dus soms ook voorkeur voor klein speldaas als voedsel. Uitproberen is het toverwoord.


Starters

Vliegvissen op vlagzalm is een prachtmanier van vissen; het is spannend en het vindt altijd plaats op de mooiste plekken. Ik heb nog wel een opmerking voor ‘beginners’ en voor vliegvissers die nog maar net de hobby ontdekken: wees niet bang, het vliegvissen is in doorsnee minder moeilijk dan je denkt. Ik heb jeugdige vissers meegenomen naar het water die na 2 uur vissen al de eerste vis vingen. Niemand vangt vissen als hij alleen ver en precies werpen kan, maar wél als hij geregeld aan het water is, plezier aan het vissen beleeft en het een sport vindt om de vis verschalken. Voor ons vissers is de vlieg een kunstobject maar voor de vis een lekkere hap om in te bijten.Ook wanneer er in Nederland niet veel zalmwater is (al worden Rijn, Waal en Maas met het jaar beter) toch is het niet te ver om een keer een vakantie te plannen in Scandinavië, Duitsland of Oostenrijk. In veel wateren zijn vlagzalmen te vangen. Vaak is er wel een goed pension in de nabijheid van de juiste visplaatsen, zodat het niet al te duur hoeft te worden. Als er iemand vragen heeft daaromtrent, kan er altijd via een e-mail naar Total Fishing contact met mij worden opgenomen. Veel mooie vissen toegewenst! (slot)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -