Op jacht naar de blauwvintonijn in Kroatie (deel 3)

Op jacht naar de blauwvintonijn in Kroatie (deel 3) 

Door Lucky Luc Mom 

Als sportvisser wil je natuurlijk niet achter het raam naar buiten gaan zitten kijken als de Bora gaat waaien en het Big game vissen niet door kan gaan. Lex heeft in zijn garage, die vol hangt met foto's van mooie vangsten, genoeg hengels staan die u eventueel kunt lenen voor een zoute of zoete sessie aan de waterkant.

Ik ben zout tot op het bot dus ik ben lekker voor zout gegaan. De Adriatische zee is zeer helder, dus wil je echt wat groots vangen dan kun je beter in de avonduren gaan vissen. Dan zijn de vissen wat minder schuw.


Het was niet altijd mooi weer en ook Kroatie heeft soms last van extreme regenval .Gelukkig klaart het meestal snel weer op...


...We lieten ons niet uit het veld slaan door de aanhoudende Bora en gingen in de nacht lekker vissen. Dat is geen straf want dat gaat prima.

Je kunt je prachtig vermaken met het vissen op congers c.q congertjes die in de nachtelijke uren zeer actief zijn rond en in de haven van Tisno bijvoorbeeld Overdag kun je overal vissen op de bodem met lood of middels een dobber beaasd met brood of inktvis.


Lex ving de eerste kleine conger tot groot vermaak.

De vele aanwezige harders zijn lastig te vangen maar met veel bijvoeren lukt het wel. Als je een dobber te water laat zie je door het kraakheldere water meteen een tiental vissen zich op je aas storten.


Daarna was ik aan de beurt.

Meestal zijn dit diverse soorten zeebrasems of lipvissen. Een sterk karperhaakje nr.12 ging het beste en bracht veel vis boven water.


De meeste waren klein maar er zat soms ook wat groters tussen. En waar klein zit zit ook groot dat kan niet anders. Leuke bezigheid hoor.

Ik had ze niet bij me, maar als u ze heeft neem een paar kleine plugjes mee om op palometa (leervis) te vissen in de stroom bij de brug van Tisno. Ik heb ze volop zien jagen aldaar maar had helaas niet het juiste materiaal bij me om ze te vangen.


Je kunt bijna overal vissen maar vooral bij de brug van Tisno wemelt het van de vis. De dobber is favoriet in verband met de bodemgesteldheid.


Er zit altijd wel wat bijzonders tussen. Inktvis en brood deden het het beste.

Als het enigszins kan en mogelijk is met de planning van uw vakantie dan verdient het aanbeveling om rekening te houden met de maanstand.
 

De volle maan blijkt een ongustig effect te hebben op de tonijnvangst.

In de periode dat Yvonne en ik daar verbleven was het volle maan en dat heeft een ongunstige bijwerking op onze visvangst gehad, ook al waren we dik en dik tevreden. Door de volle maan kunnen de tonijnen, maar ook andere grote zichtjagers, zich ook in de nacht te goed doen aan de grote scholen sardines.


Schoonmaken van de boot na de visserij hoort er ook bij. Tot 'vreugde' van Lex hadden we er een beetje een bende van gemaakt.

Doordat ze dan overdag al propvol zitten met verse sardines maakt u gewoonweg minder kans op een aanbeet. Hoewel dit een menselijke theorie is bleek dit in ons geval wel zo te werken. De fishvinder was constant overvol door de enorme markers van grote scholen sardines.

Praktische tips:

• Zorg in Kroatie altijd dat je contant geld bij je hebt in de vorm van de Kroatische Kuna. Pinnen kan in veel (kleinere) restaurants bijvoorbeeld nog niet maar dit zal snel gaan toenemen.


Het leven is goed en goedkoop in Kroatie. Restaurant Antonio's dat ligt aan het water en waar je kan pinnen was onze favoriet.

• De koers van de Kuna verschilt nogal per bank. Aanbevolen worden de Jadranska bank of de Fina als u zou willen wisselen.
• Een Euro is ongeveer 7,5 Kuna.
• Als u de vraag krijgt op de pinautomaat of u de vaste koers of de wisselende koers wilt, kies dan altijd voor de wisselende koers. Dat scheelt u veel geld.
• Een taxi in het hoogseizoen is duurder dan in het laagseizoen waarin u de prijs kunt bespreken met uw taxichauffeur. Voor een klein bedrag brengen ze u overal naar toe. Een taxirit van de appartementen van Wilma en Lex naar de haven bijvoorbeeld kost tussen de 30 en 50 Kuna. Dat is tussen de 4 en 6 euro.


Uw plaatselijke taxichauffeur zoals hier Zeljko brengt u graag naar de mooiste plekjes voor een klein bedrag.

• Wilma en Lex hebben fietsen te leen, maar het fietsen gaat meestal grotendeels over de grote weg en dat vonden wij persoonlijk te gevaarlijk. Er zijn wel goede wandel- en mountainbike paden aangelegd waarover u prachtige tochten kunt maken
• Kroatie bezit weinig echte zandstranden zoals bij ons. Meestal zijn het aangelegde kleine strandjes van fijne kiezelsteen. Maar je kunt overal via steenplateaus het water in. Zelfs in de stad, tussen de boten etc. Je kunt het zo gek niet bedenken.
• Vanaf de appartementen van Wilma en Lex kijkt u uit over een prachtige baai. Deze is echter erg ondiep. Deze baai is wel beroemd om zijn heilzame modder. Ik ging er met de kale schedel in en kwam er weer uit als Andre Rieu. U bent gewaarschuwd!
• Een prachtige baai om te zwemmen en te snorkelen bevindt zich op 25 minuten loopafstand van de appartementen. Bij de hijskraan als herkenningspunt.


Het water is glashelder en u zult veel vis zien zoals hier deze zeebaarbeel. De foto's zijn gemaakt met de Olympus TG 810 onderwatercamera. Het echte Jacques Cousteau gevoel.


Glashelder water. Nog nooit zo meegemaakt. En 25 graden warm!

• Ga echter NOOIT het water in zonder beschermende zwemschoentjes wat het wemelt er van de zeeegels.


Onderwaterschoeisel is onontbeerlijk tegen de zee-egels en zijn overal te verkrijgen. Maar je kunt liever nog wat betere kwaliteit meenemen van huis van neopreen.

• Snorkelen is een geweldige bezigheid in Kroatie vanwege het glasheldere water. Dus niet vergeten. Ik heb nog nooit zoveel vis onder water gezien en kunnen fotograferen .
•De temperatuur kan in Kroatie zeer hoog zijn en gemakkelijk de 30 graden overschrijden Zeker in het hoogseizoen in juli en augustus, dus bescherm u hier goed tegen.
•Van de appartementen loopt u in 45 minuten naar het centrum van Tisno. Wij hebben het vaak gedaan en dan de taxi weer teruggenomen.
• Het eten en de drank is (nog) niet duur en voor rond de dertig 30•40 euro voor twee personen kunt u niet meer lopen maar moeten ze u rollen over straat. En dan heb ik het nog over de duurdere reastaurants .
• U kunt ook mee eten met Wilma en Lex als u dit wilt maar overleg dit dan even met hun voor een eventuele vergoeding .
• Huurders van de appartementen van Wima en Lex krijgen altijd voorrang op de boot.
• Ook als u niet in de appartement verblijft is het mogelijk om aan te monsteren op de boot maar daarover dient u even te bellen in verband met de mogelijkheden. Het telefoonnumer staat op de website: www.comefishwithalex.nl
• Op de site kunt u bij "vismaat gezocht" een oproep doen voor een vismaat in een bepaalde periode.
• Op korte loopafstand van de appartementen staat iedere dag een groentenboer met een kar die lekker (onbespoten) fruit verkoopt .
• Als masseuse Lili bij dorpsbewoonster Nada op bezoek is, is het mogelijk om u heerlijk te laten masseren voor een klein bedrag . U weet niet wat u meemaakt. En u kunt het gebruiken hoor, voor of na een gevecht met een tonijn.


Als Lili in het dorp is zou ik er maar gebruik van maken. Wat een genot!

• Er komen veel slangen en hagedissen voor en u zult ze zeker horen of zien tijdens uw wandelingen. Het zijn meestal geen gifslangen, maar u kunt beter de confrontatie niet aangaan en ze eventueel opzij schuiven met een stok .


Slangen van klein tot groot zult u zeker tegen komen.

• Wij vonden de direkte vlucht van de zeer relaxte luchthaven Rotterdam- The Hague airport naar Split een verademing om onze vakantie te beginnen. De kleine luchthaven van Split brengt wat meer stress met zich mee en is eigenlijk te klein om alles te verwerken.
• Wilt u echt nog wat meer zien van het mooie Kroatie, zoals bijvoorbeeld de nabij gelegen Krka watervallen dan heeft u echt een auto nodig. Een taxirit enkele reis kost zo'n 40 euro omgerekend .


De visplek tegenover de Kornati eilanden vanaf het eiland Murter was schitterend. Veel vis maar meestal zeebrasem en lipvis.

• Voor de vissers met hetzelfde glanzende schedeldak als ik is een woestijnpet aan te raden

Yvonne en ik wensen u een zeer prettig verblijf toe in Kroatie bij Wilma en Lex en we hopen dat u daar net zoals ik de sterkste vis van uw leven zult vangen.


Wat een genot om dit samen te kunnen beleven. Yvonne bedankt en Kroatie tot ziens!

Yvonne wederom bedankt voor het nemen van actiefoto's van mij zodat ik weer een prachtige herinnering heb om ook thuis nog van te genieten. Top! Volgende keer bij een wat minder zware visserij ben jij weer aan de beurt.

Lex bedankt voor deze bijzondere viservaring! Ik zal de power van de blauwvintonijn nooit maar dan ook nooit meer vergeten! Wilma bedankt voor het zeer goed ingerichte appartement en het onderhoud daarvan en je culinaire vaardigheden. Ben Voskuil bedankt voor je goede vismaatschap op het water en je prettige gezelschap op het water en aan de wal. Op naar nieuwe vangsten !

Een goede vangst gewenst voor de vissers die na ons komen en alvast een harde aanbeet gewenst in uw dromen. Als het uw vrouw is gewoon zachtjes door laten bijten! Niet direkt aanslaan!

Contactgegevens Wilma van Hoeven en Alex Snoeijs :

ivinj 43
22240 Tisno
e-mail: slw.snoeijs@wxs.nl
Website: comefishwithalex.nl
Tel : 0385(0)958556629

Visgroeten van Yvonne en Lucky Luc Mom