Op Garnalenjacht met de familie Gouda (Deel 1)

Op Garnalenjacht met de familie Gouda (Deel 1)

Door Lucky Luc Mom 
 
De inwoners van Egmond aan Zee, derpers genaamd, kennen van oudsher een visserstraditie die vaak wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Visserijen op allerlei gebied. Leen Gouda, zijn vrouw Tineke en dochter Charlene, maar ook de rest van de familie zijn vaak betrokken bij het vangen van vis. In dit geval gaan we achter de garnalen aan. 
 
Het vissen op garnalen is een echt familiegebeuren en voor mij was het een genot (letterlijk achteraf!) om erbij te mogen zijn. Het garnalenvissen gebeurt bij voorkeur bij sterk afgaand of laag water. Een bijbehorende aflandige oostenwind is zeer gunstig voor deze visserij. 
 
Op weg naar de garnaal! Zullen ze er zitten?
 
Omdat de zeebodem qua zand niet gelijkmatig is, is het belangrijk om rekening te houden met het getij. Bij opkomend water kan je in combinatie met een misstap in een kuil sneller verrast worden dan bij afgaand water.
 
Zorgvuldig wordt het duwnet in elkaar gezet. Het geheim van een goed net zit hem in de kleine dingen.
 
In de maanden september en oktober is het water vaak 'dik' en bruin en dat betekent dat het water rijk is aan voedsel voor de garnaal, die zijn gepantserde buikje dan rond gaat eten aan onze Nederlandse kust. 
 
Als het net klaar is gemaakt voor de garnalenvangst kan het fysieke werk voor Leen en Tineke beginnen. Let op de wetsuits, ze zijn veel veiliger dan een waadpak.
 
De garnaal weet op dat moment nog niet dat hijzelf ook weer slachtoffer zal gaan worden van een of andere vissoort of van een of ander vistuig. Het is eten of gegeten worden op de zeebodem. Maar niet alleen op de zeebodem, want ook de Egmondse vissers pikken graag een graantje mee van deze overheerlijke lekkernij.
 
Leen stond te trappelen van ongeduld, bevangen door de garnalenkoorts, en gaat als eerste over de zeebodem heen.
 
Maar die lekkernij staat niet zomaar op tafel, daar moet flink wat fysiek werk voor verzet worden. Er zijn verschillende manieren om garnalen te gaan vangen. Eigenlijk moet ik zeggen gárnalen want in Egmond ligt de klemtoon op de eerste lettergreep. Maar dat proef je niet hoor.  
 
En dat is een pittig fysiek werkje hoor om deze lekkernij te bemachtigen. De garnalencocktails staan niet panklaar op de zeebodem.
 
Leen en Tineke maken gebruik van een duwnet, maar zijn neef Jan maakt gebruik van een zelfgemaakt treknet. De Egmonders zijn zoals reeds gezegd een van oudsher zeer inventief vissersvolk, dus ieder vistuig om de garnalen te vangen is vaak nét weer iets anders gemaakt naar de smaak en ervaring van de visser.
 
Als er een bocht gemaakt moet worden,  wordt het net af en toe even boven water gehaald.
 
Omdat het garnalenvissen een pittig fysiek werkje is wordt er meestal om en om gevist. Het zeewater aan het eind van de zomer en het begin van de herfst is nog behoorlijk warm. 
 

Wat een prachtige omstandigheden en wat een natuurlijke manier van ontspanning.
 
Maar voor de veiligheid hijsen Leen en Tineke zich altijd in een wetsuit om de garnalen te belagen. Dat is veiliger en warmer dan een waadpak, want een wetsuit kan niet vollopen zodat je niet opeens naar de bodem zinkt doordat je waadpak volloopt. 
 
De spanning stijgt op het strand. De grote bal met garnalen en andere wezens aan het einde van het net zegt genoeg en belooft veel.
 
Er wordt met een constante snelheid over de zeebodem geduwd met het duwnet. Het geeft een scherpe rand aan de voorkant om goed door het zand heen te kunnen duwen om de garnalen in het net te krijgen. Vooral de schuine randen van de zandbanken zijn mooi om mee te pakken voor een goede vangst.
 
Het touw dat om het einde van het net zit om het net dicht te houden, wordt losgemaakt en de vangst kan op de zeef geleegd worden.
 
Als Leen of Tineke naar de kant komen is het zeker na de eerste trek altijd weer een verrassing of er genoeg garnalen in zitten. Dochter Charlene en degene die dan niet aan het duwen is staan dan vol verwachting te wachten op het strand. 
 
Nu wordt het echt leuk en spannend om te kijken wat er allemaal gevangen is.
 
Als er dan bij de eerste spoeling van het net in het water onderin een behoorlijke 'bal' aan garnalen zit, kan het feest en het werk op de kant beginnen. De bijvangst aan vis heeft mijn grote interesse als sportvisser zijnde. Het geeft een leuk beeld van wat er allemaal leeft in onze kustwateren.
 
Lucky Luc Mom

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -