Onverzwaarde Big-Eye Minnow Streamer

Onverzwaarde Big-Eye Minnow Streamer

Door Jelle Westerhuis

Deze vlieg is in gigantisch veel variaties en heel eenvoudig te binden. En eigenlijk kan je ‘m niet verkeerd binden, als ie maar relatief slank is en met dun, synthetisch haar gebonden is.


Onverzwaard ook in vele gevallen een stukje vertrouwen in de doos.

Bindpatroon onverzwaarde big-eye minnow streamer:


Draad opzetten. In dit geval heb ik de hele steel bedekt. Eerste toef magic hair, of hoe het ook mag heten, opzetten. Naar voren inbinden zodat je straks door middel van de meerdere lagen een kopje kan bouwen. Je kunt er hier ook voor kiezen om de haaksteel te bekleden met een tinsel.


Boeltje achterover slaan en vastzetten. Je ziet al dat door de dubbele laag het kopje zich begint op te bouwen. De restanten niet afknippen maar een beetje rond de haaksteel verdelen, dat zorgt ervoor dat de vleugel wat minder snel om de haak slaat en je krijgt iets meer volume.


Nog een tweede laag opzetten en dan kan je er een beetje flash tussen zetten. Ik vind het wel wat hebben, maar neem meestal niet de moeite om het ertussen te zetten. Hoe dan ook, zet je het er wél tussen, wees dan spaarzaam met het glitterspul.


Nog een laag wit eroverheen en vervolgens kan je er bijvoorbeeld een laag groen overheen zetten. Dan kun je hem afknopen…


... Ogen erop zetten, epoxy eroverheen doen en drogen maar.


Een paar variaties op korte en lange haken, met verschillende kleuren ogen en diverse kleurcombinaties.

Let op 1: de hoeveelheid ingebonden materiaal en 2: de plaats waar je dit doet. Ze bepalen de zwemeigenschappen volledig.

1. Hoe dikker, hoe stugger en trager zinkend/ minder actie.

2. Bind je de grootste hoeveelheid bovenop de haaksteel, dan loopt ie standaard. Wil je ‘m ‘upside down’ vissen, bind dan bovenop de haak het minste materiaal. Houd daar ook rekening mee met de volgorde aan kleuren die je wilt gebruiken.


Bind ‘m eens op zo’n dertig centimeter boven een shad of lepel. Kan uitstekend werken!

Prima te gebruiken – juist dus ook als dropper! – voor baars, roofblei, zeebaars, fint (miniversie), zeeforel, pollak, koolvis, en ongetwijfeld nog veel meer vissoorten!

Succes met binden!

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -