Nooit verwacht, toch gekomen: “Fishing Guide Johan”

Nooit verwacht, toch gekomen: “Fishing Guide Johan”

Door: Johan Caneel

Ruim twee jaar geleden besloot ik dat het er van moest komen. Daarmee doel ik op mijn start als visgids. 

Al jaren liep ik rond met de gedachte, toen ineens het moment daar was om het idee te realiseren. Om plaats te kunnen bieden aan twee gasten, kocht ik de Princecraft van Yvo Bindels. Hij bouwde toen aan een nieuwe boot, een Tomasco. De Princecraft bood de mogelijkheid twee stoelen te plaatsen en paste in het plan om te ervaren of er voldoende belangstelling was voor het gidsen.

Behalve een boot moest er ook een website komen en gezorgd worden voor het uitdragen van deze dienst via allerhande andere kanalen. Best spannend allemaal. Mijn specialisatie is ondertussen uitgekristalliseerd, “Het vissen met de boot op roofvis”.

In die begintijd maakte ik kennis met een collega in Tiel, Visgids Erik. We wilden samenwerken om elkaar te inspireren en om ook grotere aantallen mensen van dienst te kunnen zijn. Vandaar dat de naam “Visgids Johan” erg voor de hand lag. Helaas is Erik begin 2012 overleden.

Spontaan zijn er daarnaast andere samenwerkingen tot stand gekomen. Wanneer gasten langere tijd komen, bijvoorbeeld een week, is het voor één gids niet altijd haalbaar om iedere dag te gidsen en kun je elkaar van dienst zijn met extra capaciteit, mits de gasten daarin toestemmen natuurlijk.


 
Na twee jaar wist ik zeker dat het gidsen in Nederland potentie heeft. Behalve Nederlandse gasten stappen er veel mensen uit het buitenland aan boord. Zo bracht ik dagen door met Amerikanen, Fransen, Duitsers, Polen, iemand uit Oostenrijk en Schotland. Dit had ik niet voorzien, maar dit internationale karakter maakt het nog veel aantrekkelijker om te gidsen.



Wat ik nastreef als gids is mijn klanten een fijne dag te bieden op het water. De beleving staat centraal, maar het vangen van vis blijft natuurlijk heel belangrijk. Dit roept iedere dag wel weer een gezonde spanning op. Waarschijnlijk zoiets als een acteur die regelmatig op het podium staat, maar iedere keer weer plankenkoorts heeft. Des te groter is de voldoening als er dan mooie onverwachte dingen gebeuren, zoals de vangst van een meerval, met een gigantische dril op een lichte stok met een dunne lijn.


 
Ik ontmoet graag mensen en dit gaat het best in een klein gezelschap. Dan kun je aan een ieder maximale aandacht besteden. Zowel dames als heren komen aan boord. Soms een combinatie, maar ook alleen. De combinatie van vrienden of collega’s komt het meeste voor. Een andere combinatie is die van vader en zoon. Dit vind ik persoonlijk een feestje.

Alleen met je vader iets spannends ondernemen, waarbij jij je vader helemaal voor jezelf hebt. En als pa even rust wil, probeer ik als gids daarop in te spelen, door me te richten op de zoon. Kinderen even zelf te laten varen en daarbij opdrachten mee te geven ten aanzien van snelheid en diepte, voegt nog een extra dimensie toe aan zo’n dag.



Hoe komen mensen er toe met een gids mee te gaan. Bijvoorbeeld als cadeau. Zo gaf een dame haar zus een dag gidsen cadeau. Eigenlijk had ze nauwelijks idee waar ze aan begon, maar was na afloop zo enthousiast dat ze alweer op herhaling is geweest.



Het zijn soms mensen die wel eens met een boot willen vissen, omdat ze er zelf geen hebben. Of iemand die altijd vanaf de kant heeft gevist en niet het wiel wil uitvinden, nu hij zelf over een visboot beschikt. Ook zijn er vissers die over een eigen boot beschikken en al dan niet met eigen boot andere wateren willen leren kennen / andere technieken willen aanleren.



Het kunnen ook hengelsportvakanties zijn, die mensen boeken. Dan spreken we over meerdere dagen achtereen. Dit biedt tevens de mogelijkheid op verschillende wateren te vissen. Het zijn vooral buitenlandse gasten die dit doen. Bij het zoeken naar geschikt onderdak help ik, indien gewenst. Bijvoorbeeld bij een selectie van B &B’s.

Ik ben eens geconfronteerd met gasten die twee dagen hadden geboekt maar bij nader inzien geen overnachting hadden geregeld, ondanks dat dit meerdere keren uitdrukkelijk onder de aandacht was gebracht.  Dan moet er ineens iets worden ondernomen, want wat je er ook van vindt, je laat je gasten toch niet zitten.



De resultaten blijven altijd onvoorspelbaar. Maar ik kijk terug op prachtige vangsten. Daarbij is niet mijn norm bepalend, maar de mate waarin de gast voldoening vindt in de dag. Het zijn soms hele ervaren vissers, die hun eigen materiaal meebrengen. Een andere keer heeft iemand helemaal geen ervaring en is er de uitdaging hen zo veel mogelijk te leren. Als gids vind ik het daarom belangrijk je in te kunnen leven in je gasten en hen aan de hand te nemen wanneer dit gewenst of nodig is. Het is immers niet voor ieder vanzelfsprekend de hengel in het water te steken als de vis tijdens de dril onder de boot door zwemt.



Na twee jaar wist ik het dus zeker: “hiermee wil ik doorgaan”! Het inzicht kwam: dit verlangt een andere boot. Dus ging ik op zoek en stelde een lijst van potentiële boten samen om op basis van een aantal criteria tot een selectie te komen. In mijn contacten met Henk Simonsz kwam dit ter sprake en hij opperde de mogelijkheid zijn boot over te nemen.

Deze boot (Tomasco Pike Fighter 465), werd enkele jaren geleden voor het eerst op de Visma gepresenteerd. Ik herinner me dit nog goed en besloot destijds de gedachte aan het bezit van zo’n boot in dromenland te plaatsen. Wat is het dan bijzonder dat dergelijke dromen uit mogen komen. Ik vaar er nu alweer een paar maanden mee. Heerlijk stabiel en ruim, een boot waarmee je durft aan te komen.



De auto die ik in gebruik had, dacht hier duidelijk anders over. De voorwiel aangedreven diesel kon niet alle situaties / trailerhellingen aan. Toen er bovendien hoge kosten dreigden te komen, moest ook deze worden vervangen. Daarvoor in de plaats wordt de Tomasco nu getrokken door een 4WD, een Subaru Forester. Deze biedt me ondertussen het vertrouwen de moeilijkste situaties aan te kunnen.



Om de Tomasco een goed onderdak te bieden is bovendien de bootpoort aangepast. Zodoende kan ik het gidsen de invulling geven die ik graag wil en dit hoop ik nog heel veel jaren te kunnen doen. Zoals gezegd is het voor mij belangrijk de gasten een fijne dag te bezorgen en hen, indien mogelijk, onuitwisbare herinneringen mee te geven. Dan denk ik bijvoorbeeld terug aan een onervaren visser die meende dat zijn kunstaas ergens vast was komen te zitten. Ik gaf hem zijn hengel echter direct terug met de boodschap dat hij een grote vis kon gaan drillen. Het bleek om een metersnoek te gaan!



Of die Amerikaanse familie, vader met twee dochters en een zoon, die een geweldige dag hadden op de rivier en daarbij prachtige vissen vingen.



 Zo zijn er nog tal van noemenswaardige belevenissen te melden. Goede kansen bestaan er natuurlijk voor iedereen, hoewel de kans op een taaie dag eveneens mogelijk blijft, zowel voor de gids, als voor de gast. Één zekerheid heb je wel en dat is dat je door thuis te blijven zeker weet dat je niets zult vangen.

Om je een beeld te kunnen vormen hoe e.e.a. verloopt kun je mijn website bezoeken, waar je ondermeer de verslagen van de visdagen kunt lezen, klik op: www.fishingguidejohan.nl  Je bent van harte welkom!

Johan Caneel / Fishing Guide Johan.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -