image description

Ed Stoop, bedankt

Ed Stoop, bedankt  

Door Ron Smits

Zaterdag 24 maart 2018, Ed Stoop van Sportvisserij Nederland neemt afscheid van het grote publiek om in april van zijn pensioen te gaan genieten.

En dat hebben we geweten, de Visma loopt vol naar het grote plein van Sportvisserij Nederland. Het grote plein is te klein. Een eerbetoon van formaat en dat heeft hij verdiend.

Na 36 jaar Visma, ruim 34 jaar Sportvisserij Nederland en 23 jaar Vis TV, gaat Ed Stoop genieten van zijn pensioen. Vele genodigden, bezoekers en standhouders van de Visma, familieleden en belangstellenden komen massaal naar Rotterdam om onze Hagenees Ed het allerbeste te wensen voor de toekomst, maar bovenal om hem te bedanken voor zijn grote verdienste in de hengelsport. 


Hoeveel keer heeft hij zijn duim wel niet omhooggehouden voor een foto op de Visma Rotterdam en de Hengelsportbeurs in Utrecht? Iedere keer weer geniet hij ervan.

Na een paar jaar werken in verzekeringen en in de zorg, schrijft hij op verzoek van Iwan Garay artikels over de hengelsport. Hij geeft voorlichting op de Visma en wordt 2 jaar later gevraagd of hij voor de NVVS (nu Sportvisserij Nederland) komt werken.

Daar hoeft hij niet lang over na te denken. Prachtig om van je hobby, je werk te maken.  Nu 34 jaar later gaat hij met pensioen en blijven we even stil staan bij een aantal hoogtepunten, die door speciale gasten al of niet aanwezig belicht worden.


Jochem Myer draagt vol overtuiging een eigen geschreven gedicht voor over Ed.

Joop Smulders van Tangram Productions, die Vis TV maakt legt uit waarom 23 jaar Vis TV topsport is. De opnamen duren maximaal één dag en daar moet dus alles in gebeuren. Als de vis zich niet direct laat zien betekent dat onmiddellijk stress. Waar veel bekende Nederlanders “last” krijgen van sterallures is bij Ed absoluut niets te merken.


Joop Smulders: "Ed is een natuurtalent".

Ed speelt geen rol of karakter, maar blijft voor, tijdens en na de opnamen, gewoon Ed. Ed is volgens Joop een natuurtalent en is tijdloos. 

Joop heeft een korte film gemaakt over Ed, met daarin Haagse vrienden, zijn vader, zijn neef en natuurlijk zijn echtgenote Joke aan het woord. Zijn vader noemt hem een echte kwajongen en neemt de 10-jarige Ed, voorzien van een brandende lamp, achter op de brommer mee voor een nachtje aan het strand.

Joop Folkers en hij gaan regelmatig shoppen in de visspullen van de vader van Ed en rijden op de step naar hun favoriete visplekken in de polder. Vooral daar waar het vissen niet is toegestaan.

Neef Joshua noemt Joke de vis van zijn leven. Joke vindt dat Joop Folkers niet spoort, want als hij een karper gehaakt heeft aan zijn vaste hengel, gooit hij deze hengel in het water…Hierna vist hij met een werphengel, voorzien van dreg, zijn draad op en kan zo de karper binnen drillen. Joke vindt dit zo leuk dat Ed ervan overtuigd is dat hij Joke aan de haak moet slaan, want ze vindt het vissen leuk.


Programmadirecteur RTL 7 Marco Louwerens vindt een handafdruk van Ed in een tegel in de hall of fame te gewoon voor zo’n groot man als Ed Stoop. 


In de vijver zwemt nu een 'gouden' karper ED 7


Uit handen van de voorzitter van Sportvisserij Nederland Marjan van Kampen krijgt Ed de gouden erespeld voor zijn goede werk binnen SVN in het algemeen en voor de hengelsport in het bijzonder.


Een heel bijzondere onderscheiding.


Joke is volgens Joshua den Ouden (neef van Ed) de mooiste vis van zijn leven.

De twee spannendste aangelegenheden in vis-tv. vindt Ed op één de omgeslagen vis kayak en op twee het naar beneden glibberen richting nattigheid.

Ed en Joke ga genieten van het pensioen. Bedankt Ed voor alles wat je voor de hengelsport hebt gedaan. Voor veel kinderen, maar ook voor vele volwassenen ben je een tv-held. Je hebt er samen met Marco voor gezorgd dat van uitslapen op zondag niets terecht komt. 23 Jaar lang een hoofdrol in een wekelijkse tv serie kunnen niet veel hollywood sterren je nadoen. Ik hoop dat je nog lang kunt genieten van het vissen en misschien komen we elkaar hier of daar weer tegen. Het ga je goed.