Lucky Luc op Zout 36: Tong op het Noordzeekanaal



Afgelopen week stond voornamelijk in het teken van de dobbervisserij, zowel overdag als in de nacht. Ik ben niet zo’n echte nachtbraker met de dobber, maar gelukkig heeft de visserij weer leuke vangsten opgeleverd en was het  zeer zeker de moeite waard.


Een nachtelijk sessie is toch gezelliger met z’n tweeën.

Noordzeekanaal update
Mijn vrouw Yvonne kon gelukkig weer eens een keertje mee vissen in de nacht aan het Noordzeekanaal. De hoop was natuurlijk dat het een soort van romantische tongvisserij zou worden.


Yvonne vangt weer de grootse tong zoals gebruikelijk !!! Leuk hoor !!!  Hmmmmm

Dit keer de lichte stokken meegenomen zodat ik lekker actief kon vissen i.v.m. het aanwezige krabbenvolk dat als je te statisch bezig bent zich in grote getalen op je aas stort wat je als visser kansloos maakt om wat te vangen. Gelukkig leverde dit weer aardig wat tongetjes op, waarvan zelfs een aantal van rond de dertig cm. maar dat waren uitzonderingen want het formaat van de tong blijft bedroevend in het kanaal.

 
...en de grootste bot !

Gelukkig had ik mijn “gastvisser” mee en die vangen zoals gebruikelijk altijd weer de grootste. Yvonne ving ook weer de grootste bot zodat ik weer wist maar mijn plek was !!! Het werd geen laat nachtwerk dit keer ook al gingen de aanbeten in het donker gewoon door maar wel in een wat  rustiger tempo dan gebruikelijk.

Het doel om een heerlijk panmaaltje bij elkaar te vergaren was weer gelukt zodat ik ze de volgende dag weer lekker kon oppeuzelen . Heerlijk  !!  En laat u niet van de wijs brengen door allerlei indianenverhalen van zogenaamd “ouderwets” vissersvolk hoor, want de vis smaakt helemaal prima !! Het enige wat er met je gebeurt is dat je haargrens na verloop van tijd  optrekt tot achter in je nek, dat is alles !!!

Dobbervisserij loont !
De eerste sessie in de nachtelijke uren betrof de dobbervisserij op zeebaars. De (schuivende) dobber wordt  voorzien van een breekstaafje om de aanbeten in het donker goed te kunnen waarnemen.


Mooie zeebaarzen midden in de nacht.

Er wordt op een diepte van ongeveer 1.5 tot 2 m gevist pal langs de stenen met een hele zager  of meerdere zagers  als aas. Het is natuurlijk heerlijk als je opeens de dobber onder water ziet schieten en de zeebaars meteen al je hengel doet krommen en zichzelf eigenlijk al gehaakt heeft zodat aanslaan overbodig wordt.


John tikte er een aantal grote horsmakrelen uit.

Gelukkig gebeurde dit meerdere malen bij mij evenals bij John Roelofs (‘the Koreaflyfisher”) die mij vergezelde op dit late tijdstip. John tikte er ook nog een aantal dikke horsmakrelen uit zodat ik deze weer op de Portugese manier liefdevol zal behandelen op de barbecue om ze daarna hun weg te laten vervolgen richting mijn knorrende maag. We hebben ons prima vermaakt en het loonde echt de moeite !!

Eindelijk veel vis aan de oppervlakte !
Deze zomer die helaas al weer bijna ten einde is was het eigenlijk maar droevig gesteld met de oppervlaktevisserij. Door het wisselende weer en vooral de wisselende windrichtingen viel de visserij op onze zomergasten de fint, makreel en geep meestal gewoon erg tegen. Maar afgelopen week was het opeens goed raak !


Het regende geep.

Ik was een van de weinige die actief aan de oppervlakte zat de vissen, maar de vis vloog echt om mijn oren !!  Vooral de finten en de gepen waren in zeer grote getalen aanwezig. En gelukkig zat daar ook af en toe een mooie blauwe makreel tussen zodat ik een prima dagje en een prachtige sport had aan de lichte stokken.
foto 7 en fint in overvloed !!!

Om de gepen op een gegeven moment te vermijden heb ik een loodhageltje gemonteerd zodat het aas wat dieper werd aangeboden. Dat is de waterlaag waar de makreel en de fint normaliter verblijft en die geven toch iets meer sport. Als je maar eventjes aan je lijn draaide zodat je stripje vis naar boven kwam voelde je de gepen er al weer opduiken door het getik op je hengeltop.


En gelukkig ook af en toe een blauwe makreel.

Erg leuk hoor, en een verrassing voor mij dat het nu opeens wel heel erg goed ging ook al bleef de makreel wederom achter in de aantallen. Vismaat Pierre die naast mij zat te vissen op zeebaars tikte er nog drie zeebaarzen uit waarvan 2 vijftigers. Maar ook Pierre moest ondanks het resultaat toegeven dat dit toch een hele taaie visserij was wat betreft de aanbeten. Daar had ik geen trek in ook al had ik alles daarvoor bij me.

 
Af en toe heb je er net als bij mensen zeer vreemde types tussen zitten !!

Maar gelukkig voor hem werd hij beloond ! Ik leek zelf wel bijna op een geep omdat ik vermomd onder de schubben huiswaarts ging. Een ouderwetse zomersessie met heerlijk veel aanbeten en zo’n dertig vissen was weer ten einde !!


Visgroet van lucky luc Mom 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -