Lucky Luc op Leka/Noorwegen (deel 2)Lucky Luc op Leka/Noorwegen  (deel 2)

  Eerst nog allen informatie gelezen van de prachtige informatie website Vissen in Noorwegen waar alle info over deze mooie visplek te zien is.

Jostein had voor een verrassing gezorgd door in de eerste week voor ons een luxe Quicksilver met een 60 pk motor klaar te zetten. We hadden eigenlijk de eenvoudigere en voor mij bleek later meer geschikte Hanstvik geboekt die een huifje heeft en lekker laag is.Als u aankomt krijgt u instructie van de boot door Jostein en hij is op zijn noodnummer altijd telefonisch bereikbaar ! perfekt !

Eerst dus even een proefvaart gemaakt met Jostein om een en ander uitgelegd te krijgen . Dat doet Jostein perfekt. Iedere nieuwe klant krijgt alle uitleg en als je iets niet snapt kun je hem bellen en is hij zo ter plekke. Topservice dus en een goed gevoel dat er iemand achter de hand is .


De eerste week een wel zeer luxe Quicksilver waar ik even aan moest wennen.Even te veel luxe voor lucky Luc.

Er komt wel wat op je af met zo’n luxe boot en nieuwe navigatieapparatiuur. Dat moest ik goed in mij opnemen alleen mijn vermoeide hersens werkten nog niet erg mee zodat ik daar toch meer tijd voor nodig had om alles onder de knie te krijgen. Zonder het snappen en interpreteren van de navigatieapparatuur en plotter ben je reddeloos verloren in Noorwegen.


De mooie lage Hanstvik boot 50 PK  met zijn huif en grote opbergcapaciteit beviel me beter.

De onderwaterrotsen en vele ondieptes doemen zo maar voor je op. Je denkt dat er genoeg water onder de boot zit door de grootte van het fjord maar de vele ondieptes zijn zeer verraderlijk. Meestal zijn ze te herkennen aan palen in het water of boeien. Dan is er altijd wat aan de hand !


Alles is piekfijn verzorgd en onderhouden.

Meestal zijn dit ook meteen goede visplekken vanwege de glooiingen onder water. Er is best wel een getijverschil dus hou de kleuren op de navigatieapparatuur geod in de gaten. Donkerblauw betekende op de Garmin absoluut niet komen. Over lichtblauw kon je gewoon varen maar de witte kleur op de plotter gaf de meest veilige route aan.

Neem ruimschoots de tijd om je dit goed aan te leren want de eigen risico’s waar de verzekeringen in Noorwegen op gebaseerd zijn voor de boten zijn zeer hoog en een foutje is zo gemaakt. Rustig varen dus in het begin en laat je extra instrueren als je iets niet begrijpt . Dat heb ik ook gedaan. Jostein is dag en acht bereikbaar via een noodnummer dat je verplicht bent op te slaan in je mobiele telefoon. Doe dat dan ook en zorg dat je mobiel altijd opgeladen is !

Eerste vissessie meteen op de aankomstdag.
Omdat we de laatste dag nog maar 300 km hoefden te rijden konden we in de avond al een eerste vissessie maken. Wil van Wilgenburg die ik ken van de Noordpier en als visgids werkt op Leka is kind aan huis daar ter plekke en liet ons even wat visstekken zien de eerste dag en dat was wel zo handig.Wil helpt ons de eerste dag een beetje op weg naar de visstekken.

Het ging maar om een paar uurtjes vissen maar we wilden even de hengels doen krommen voor het vertrouwen. Dat bleek niet zo moeilijk want op een vijftal minuten varen uit de haven stond en ze al krom. Ook al waren we nog niet helemaal fris , wat een understatement is,  genoten we met volle teugen van deze eerste sessie die al meteen een aantal zeer mooie vissen (gullen) opleverden.


En dat resulteerde al meteen in een aantal dikke gullen. Die zwemmen weer om nog dikker te worden want op Leka zijn dit nog maar kleintjes. Voor ons groot genoeg.

Daar zouden we in Nederland al zeer blij mee zijn geweest maar nu gingen alle visssen lekker retour fjordbodem. Geen zin om te fileren de eerste dag want dat zouden we nog genoeg doen deze dagen dat had ik meteen wel door. Het aantal kilo’s vis wat je tegenwoordig per persoon mag uitvoeren is vastgesteld op 15 kg. En dat is voor ons veruit genoeg.


Yvonne vermaakte zich ook meteen opperbest met de leuke gullen.

Te meer omdat we maar 1 op de accu van de auto aan te sluiten koelbox bij ons hadden waar zo’n 20-25 kg visfilet in past. Ruimschoots genoeg voor een aantal heerlijke vismaaltijden. Als je een Arvor huurt (met vier man goed te doen !)  kun je Wil van Wilgenburg er meestal bij huren als kapiteinen c.q visgids. Dat scheelt je een hoop zoekwerk en dan weet je meeteen dat je op de juiste plekken zit te vissen.


Prachtige kleur hoor die zogenaamde “kelpgullen”  . Kelp is enorm lang rood zeewier dat zeer sterk is en op leer lijkt waar tussen de gullen graag verblijven.

Iedere boot heeft goede geplastificceerde waterkaarten waar de visstekken goed op aangegeven staan. Ik heb ze ook kunnen vinden dus dan is het voor u ook te doen. Yvonne en ik zijn niet van die risiconemers met verre buitengaatse tochten in een vreemd gebied maar ook wij zijn flink naar buiten geweest de Atlantische oceaan op . Ook al hebben wij de echte superstekken waar zeer grote vissen vanaf kwamen door de vele Duitsers die op Leka aanwezig zijn niet echt bevist.


Het is dag en nacht licht op Leka in juni. Dit is niet de zon maar de maan die u hier ziet.  Genoeg tijd om te vissen dus.

Het fjord en de randen van de eilanden binnen het fjord gaf ons genoeg visplezier. Voor heel veel info over de diverse visstekken verwijs ik u  graag naar de pdf ( “Leka/het zeevisparadijs in Noorwegen”) van Mike Kollaard op de Leka-website. Ik heb Mike daar persoonlijk ontmoet en hij is daar een van de eerste Nederlandse sportvissers geweest waardoor Leka nu ook bij de Nederlandse sportvisser zeer hoog aangeschreven staat. Hij heeft een schat aan ervaring opgedaan en beschrijft dit perfekt in zijn pdf artikel.

Over het “echte vissen” vertel ik u graag in deel 3 over deze superlocatie.

Kijk hier voor (deel 1)

Voor meer informatie kijk op: Vissen in Noorwegen.nl