Lucky Luc in Ierland/Donegal (Deel 5)

Lucky Luc in Ierland/Donegal (Deel 5)

Door Lucky Luc Mom  
 
Op onze boottrip met de Bundoran Star van schipper/eigenaar Paddy zouden we de dag opdelen in diverse visserijen. Gelukkig hoef je in Donegal Bay niet ver te varen voor de goede visgronden want de hele baai is prima. Er blijven natuurlijk altijd hotspots. 
 
Een standaard Ierse vistrip begint met het vangen van makreel voor aas op enige kilometers buiten de haven. Donegal Bay is in de zomer afgeladen met makreel en het is voor iedereen op de boot leuk om meteen de hengels te zien krommen als je de verenpaternosters naar beneden laat zakken.
 
En gelukkig ook genoeg mooie vissen voor mijzelf.
 
Altijd leuk om de dag op deze manier te beginnen. De hengels kunnen alvast wat wennen aan het hopelijk wat krommer staan, straks met de wat grotere vissen. Het doel van deze trip was om verschillende rogsoorten te vangen. 
 
Hoewel ik al veel soorten heb gevangen, staan er toch nog wel een paar op mijn verlanglijstje zoals een small-eyed ray (kleinoogrog) of een undulate-ray (golfrog). Helaas stond er toch nog teveel stroming en golfslag op de goede plekken en moesten we overschakelen op het vissen op pollak boven een van de onderwater-riffen.
 
Goed om je ego weer wat op te vijzelen.
 
Dit bleek een werkelijk fantastische visserij waar ik weer even in moest komen omdat het weer dertig jaar geleden was dat ik dit vanuit Cork had gedaan. Visgids Michael Patton stuurde mij en Yvonne even bij met de techniek en toen was het hek van de dam. Wat een dreunen op de hengels en wat een heerlijke visserij, zeer maar dan ook zéér verslavend! 
 
Je vist met een hoekafhouder met daaraan een stuk lood van zo'n 90 gram (3 oz in de winkel, 1 oz is 28,5 gram). Aan het lange uiteinde van de hoekafhouder bevestig je de twee tot drie meter lange lijn met een goede stevige haak, maat 1/0 of ietsje groter. Steviger is belangrijker dan groter! 
 
De makrelen die we in het begin van de trip vingen, kwamen nu wederom goed van pas. Er wordt een strip van zo'n 15 cm uit de rug van de makreel gesneden. Deze wordt dan aan de haak bevestigd eventueel tezamen met een donkere twister om het geheel nog aantrekkelijker te maken.
 
Bedankt voor een heerlijke visdag! Info voor viswegers en critici die altijd op de loer liggen: de grote vissen zijn weggeven aan anderen op de boot! Dit was de laatste die er nog lag. Even voor de foto! 
 
Van groot belang bij het naar de bodem laten zakken van zo'n lange lijn is dat je dit rustig en geleidelijk doet. Laat de lijn zich eerst strekken in de stroming om in de war raken te voorkomen anders is de aasaanbieding niet goed en ben je kansloos.
 
Een heerlijke visdag vanuit Bundoran te Donegal boek je bij Paddy! Hij weet altijd iets leuks te verzinnen.
 
Je vist voor pollak meestal boven onder water liggende rotsen op enige afstand uit de kant. De kunst is, zodra het lood de bodem heeft bereikt, de montage zeer langzaam binnen te draaien. Het wemelt letterlijk van de pollak op deze riffen en ze kunnen soms zomaar een meter lang zijn. Door de aanbeet en enorme eerste run van de pollak dien je de slip goed af te stellen.
 
Als je in het gelukkige 'bezit' bent van een meevissende vrouw moet je deze trouwens niet teveel te vertellen over de vistechniek anders gaat ze er zoals zo vaak weer met de grootste vandoor. Gekkigheid natuurlijk, want het breeduit lachende blonde hoofd dat onder het vispak vandaan komt spreekt boekdelen als er weer een joekel binnenkomt. 
 
Wát een genot om samen te genieten van dit soort zaken, ook al krijgt m'n ego wel een kleine dreun op sommige momenten. Maar als even later ook bij mij de hengeltop weer kromtrekt door een dikke vis kunnen we de buit en de emoties weer gelijk verdelen.
 
Ierland bedankt!
 
We hebben in augustus 2013 in het noorden van Ierland in totaal tien dagen gevist en hebben tot op het bot genoten van het vissen onder de verschillende omstandigheden. De bevolking in het noorden is zeer gastvrij en ze hebben andere normen en waarden dan in een grote stad als Dublin.
 
Een praatje is zo gemaakt en ze zullen je graag helpen. De boodschappen in de Ierse supermarkten zijn wat duurder dan bij ons maar dat mag de pret niet drukken. Wederom een luxe probleem. 
 
En natuurlijk Michael Patton in het bijzonder! Bedankt voor de goede hulp en tips en ondersteuning in onze vakantie. Tot ziens!
 
De Ierse pubs en restaurants zijn ingericht als echte huiskamers om het maar zo gezellig en intiem mogelijk te maken. En dat lukt snel! De eerste pint Guinness die vanuit de tap voor je neus wordt gezet is een ware verrukking. Ik heb dan de neiging om in de pint te springen en me dan met open mond rustig naar de bodem te laten zakken. Niet té lang onder het beschuimde oppervlak blijven natuurlijk want we kwamen om te vissen.
 
Yvonne en ik vonden het heerlijk om weer eens terug te gaan naar onze eerste liefde: Ierland. We zijn er in het verleden al vaak geweest, maar dan meestal in het zuiden. Het noorden van het land zullen we zeker opnieuw gaan bezoeken. Wij zullen onze vakantie dan weer in of nabij Bundoran houden, een grote plaats waar je alles kunt doen wat je maar kunt bedenken voor een ware totaalvakantie. En bedenk nogmaals het Noorse gezegde dat ook in Ierland van toepassing is: 'Slecht weer bestaat niet, een slecht regenpak wel!' Gewoon gaan vissen, heerlijk!
 
Visgroet van Lucky Luc Mom 
 
Voor meer info over een vakantie in de buurt van Donegal Bay verwijs ik u graag naar de zeer uitgebreide site www.donegalanglingholidays.com
 
Of bel met de Ierse visgids Michael Patton: 0353-(0)872204105. Hij staat u graag te woord !