Lucky Luc in Ierland/Donegal (Deel 4)

Lucky Luc in Ierland/Donegal (Deel 4) 

 
Door Lucky Luc Mom
 
Bij het vissen op vakantie moet je altijd wat geluk hebben met het weer ter plekke. Je bent tenslotte maar kort op zo'n plek. Je kunt alles nog zo tot in de puntjes voorbereiden, het weer heb je niet in eigen hand.
 
Als je je op één soort visserij focust kun je nog wel eens tegen een teleurstelling aan lopen. Zorg dus dat je altijd wat flexibel bent in je visserij.
 
Door het grote getijverschil in Ierland stap je de ene keer zo op de kant en de andere keer moet je even klimmen.
 
Onderneem bijvoorbeeld met zware wind vanuit zee ook weer eens wat anders zoals het kantvissen, hetzij met lood op de bodem, met de dobber met aas langs de kant of rotsen of ga lekker peuteren naar vis in de havens zodat de toppen van de hengels toch maar weer in beweging zijn.
 
Opstappen op deze zeer degelijke boot met hoog water geen probleem.
 
Met deze instelling lukt het vissen in het buitenland altijd wel en ga ik nooit maar dan ook nooit vanuit mijn vakantiehuisje van binnen naar buiten staren als het weer even tegen zit. Voor mij is het onbegrijpelijk dat sommigen van ons dat nog steeds doen, zonde van de reis die je hebt ondernomen.
 
Even wat makrelen vangen voor aas aan de lichte hengel! Voor Yvonne geen probleem en leuk om te doen.
 
Schaf een goed weerbestendig pak aan zoals het Ocean-regenpak en je voelt je weer (nog meer !) een echte man als je midden in de weerbarstige elementen staat. Goed gebruik maken van de mogelijkheden is dus het devies. Pech hebben hoort er ook bij.
 
Yvonne wordt alleen maar fanatieker in de loop van de dag. Ik mocht dus niet verslappen! Ik moet zeggen, ik kreeg wat steun van Michael!
 
Laat je niet ontmoedigen als zo'n vistrip met de boot bijvoorbeeld door harde wind niet door kan gaan. Ik weet zelf hoe moeilijk dat is en natuurlijk baal ik hier dan ook van. Maar als je dit als een luxe probleem ziet, ís het eigenlijk geen probleem.
 
De te huren boothengels met reels zijn prima. Ook al zijn de makreelschubben er niet meer af te krijgen. Als "echte" visser heb je hier natuurlijk geen last van.
 
Gelukkig ben ik van oorsprong meer kantvisser dan bootvisser zodat er voor mij altijd wel wat te vissen én te vangen valt op een visvakantie. Als je het kantvissen in mijn geval als basis neemt en het bootvissen op de grote jongens als extraatje, kan de vakantie niet mislukken. 
 
Op naar de visstekken. En de een is daar wat beter op gekleed dan de ander. Ik zou het maar doen!  
 
Het geluk van het vissen zit hem wat mij betreft niet in de grootte van de vis maar in de totaalbeleving ter plekke. Als je alles van tevoren zou weten zou het te gemakkelijk zijn. Hou de locale vissers in de gaten, kijk de kunst een beetje af en trek dan je eigen plan. 
 
De vele grote zandspieringen die er rondzwemmen vang je ook regelmatig aan een verenpaternoster en ze zijn prima aas voor de pollak.
 
Ook bij ons was de bootvisserij in Ierland helaas ondergeschikt aan de kantvisserij. Hoe beschut Donegal Bay ook ligt, als je wind vanuit de Atlantische Oceaan krijgt lopen de golven hoog op. Met een westenwind die pal op de baai staat heb je zomaar een golfhoogte van drie á vier meter. 
 
De rug van de makreel is prima aas voor de pollak en wordt door Michael vakkundig op maat gesneden.
 
Neem daarbij nog eens het getijverschil van zo'n vier meter en dan weet je wat je te wachten staat. Het moet natuurlijk wel vissen blijven en geen kermisattractie worden waarna je helemaal hoteldebotel weer op de kant stapt. Meestal ook nog met weinig vis omdat je bij zo'n hoge deining ook niet scherp kunt vissen. Dat weten de plaatselijke schippers natuurlijk ook en zeggen in dit soort omstandigheden de vistrip af. 
 
"Ophouden nu Yvonne, anders knip ik je lijn door!!"
 
Gelukkig neemt met het afnemen van de wind in Ierland de lange Atlantische golfslag weer snel af tot visbare proporties. Om maar zoveel mogelijk op de juiste momenten te vissen, vertrekken de schippers dan ook op diverse tijdstippen. De opstapprijzen zijn lager dan bij ons omdat het aantal uren vissen vaak ook minder is. Vraag naar de diverse vistrips ter plekke.
 
Mooie vissen hoor!  En een big smile kon niet uitblijven.
 
Als je kunt vissen vanaf de boot is dit toch altijd weer een spannende en hoopvolle onderneming. De verwachtingen op grotere vis liggen vaak hoger dan bij het vissen vanaf de kant. Ook al is dit lang niet altijd het geval. Vis laat zich moeilijk managen en ook het bootvissen in Ierland is afhankelijk van het getij. Dus als je bijvoorbeeld in het begin van je visvakantie op je boottrip weinig vangt, kan een tweede tocht aan het eind van de vakantie een wezenlijk vangstverschil maken.
 
Lucky Luc Mom