image description

Lezing over de bouw van hengels en reels in Zwolle

Lezing over de bouw van hengels en reels in Zwolle 

Tekst en foto’s Rudy van Duijnhoven 

Leen Huisman bouwt al zo’n 35 jaar splitcane karperhengels, spinhengels, snoekbaarshengels en vliegenhengels. Daarnaast ontwerpt en bouwt hij ook al heel wat jaren vliegenreels. Op woensdag 1 maart gaf hij een goed bezochte lezing over deze onderwerpen in Zwolle.


Leen Huisman heeft vele jaren les gegeven en dat was goed te merken.


De door de RANO (afdeling van de VNV) georganiseerde presentatie werd gehouden in het S10 Zalencentrum in Zwolle en bezocht door een dertigtal mensen.


Peter den Hollander (tweede van rechts) organiseert op 22 april met Patrick Mercy een contactdag voor splitcane hengelbouwers bij de Berenkuil.


Tal van zaken die van belang zijn bij de bouw van splitcanehengels kwamen aan de orde: keuze van de bamboe, het drogen, splijten, afschaven, verhitten en drogen in een oven, het verlijmen van de strips enzovoorts.


In de pauze werd er ook onderling van gedachten gewisseld over hengelbouw.


Aandacht voor details levert topproducten op.


Het bouwen van een enkele splitcanehengel kost zeker veertig uur, maar zeker in de korte lengtes en lichte lijnklassen / werpvermogens bieden ze voordelen.


Een stapeltje vakliteratuur voor de hengelbouwer.


Er is ook het nodige rekenwerk noodzakelijk bij het bepalen van de tapers om te komen tot een goed eindproduct.


Leen bouwt al vele jaren vliegenreels uit titanium!


Een vliegenreel die al zo’n dertig jaar op zoutwater gebruikt wordt bij het vliegvissen op zeeforel, het zoute milieu lijkt er geen invloed op te hebben.


Een voorbeeld van een van de moderne ontwerpen van Leen Huisman.

Website: www.lhdesign-flyrodreel.com