Kromme hengels te Haderslev/Denemarken (deel 2)

Kromme hengels te Haderslev/Denemarken (deel 2) 

Vissen vanaf de kant op platvis en geep 

Door Lucky Luc Mom 

Zoals al eerder vermeld hierboven is de maand mei iets te vroeg om de platvis op deze locatie op  het ondiepe te belagen.

Maar tussen 500-1000 meter rijden/lopen naar de haven toe waar de veerboot aanlegt wordt het al zeer snel diep.


Op dieper water tegen de veerboothaven aan kun je mooi op platvis vissen. En als je maar even naar rechts loopt ook nog op zeeforel en geep.


Je gaat hier al gauw naar dieptes tussen de 15 en 20 meter toe. En op die dieptes houdt de schar zich op in deze periode. Dat bleek ook wel want toen ik daar begon te vissen stond mijn top van de Albatros Challenger 4.50 meter niet stil. Een prachtige lichte zeehengel met een supergevoelige top.


De aanbeten volgen bijna direct na het ingooien in zee. Dus deze plek was ook weer uitgetest. De scharren mochten nog even retour zee.


Er kwamen mooie scharren aan land maar die gingen allemaal weer retour zee. Ze waren prima qua formaat hoor maar ik lag thuis nog afgeladen met schar en we gingen nog met de boot en dat kan keihard gaan met de vangsten.

Je kunt op deze plek gewoon tot aan het water rijden met je auto. En dat is wel erg luxe natuurlijk.


Mijn platte vrienden waren hier in ruime mate aanwezig en keken me een beetje vreemd aan vanwege het naderende onweer.


Ondertussen zie je gewoon de bruinvissen langs zwemmen en heb je een zeer mooie blik op het kleine eiland Aro aan de overkant. Dat is ook een prachtplek om te vissen hoor want het is direkt diep daar.

Je fietst er in 15 minuten omheen om u een idee te geven van de grootte van dit eiland. Wij hebben de overtocht niet gemaakt, maar het is zeker een aanrader om te doen.
 

Helaas deed de geep het daar (nog) niet. Ze arriveren wat later dan op Langeland. Vanaf eind mei en in de zomermaanden is het prima. En dikke vissen hoor!


Als je van wandelen en vissen houdt is dit gewoon supermooi. De geep die bijvoorbeeld langs Langeland in mei al volop aanwezig is, arriveert hier wat later.

En dat was te merken, want ondanks verwoede pogingen kwam er niet een op de kant. Erg jammer, want de gepen in Denemarken zijn bijzonder groot en krachtig en geven mooie sport aan een lichte hengel.


Tijd om even te knutselen en wat anders te verzinnen. Het team is creatief en laat zich niet snel uit het veld slaan.


Maar voor de geep moet je hier gewoon in de zomermaanden zijn en dan heb je hier een prima bezigheid aan.

Het zeeaas voor de boot en vanaf de kant was weer van een uitstekende kwaliteit. We hadden 1,5 kilo kweekzagers mee gekregen van onze sponsor Johan Bijl.

Via zijn website www.zeeaasbestellen.nl  kunt u gewoon uw zeeaaas bestellen vanuit uw luie stoel en thuis laten bezorgen. Echt ideaal hoor. Zeker als je ver van zee woont.

De steekzagers die Johan zelf steekt in het zomerseizoen zijn echt ouderwets prachtig en zijn voor een zeer lage prijs per ons te verkrijgen. Check de site van Johan Bijl en maak voor uw gemak een account aan ..

Vissen vanaf de boot
Ons Deense teamlid Leonard Muys is in het bezit van een prachtige Quicksilver Pilothouse 500. Dus daar gingen we natuurlijk weer heerlijke uurtjes mee beleven.


Via de betaalde (automaat) trailerhelling in de jachthaven van Arosund kun je de boot prima te water laten en ben je snel op de visgronden
.

De doorgang en visgronden bij Haderslev staan niet echt bekend om zijn kabeljauw, maar rond een paar lokale wrakjes zitten er genoeg. Die hebben wij echter niet bevist.


Leonard zoekt met zijn prima apparatuur de randen op van de diverse dieptes. "Daar ligt de vis Luc !". En dat bleek ook zo.


We zijn voornamelijk lekker gaan driften over de zandplaten op zoek naar dikke schollen, scharren, botten en andere platvissen die daar voorkomen.


Ron kon vanwege een blessure helaas even niet mee vandaag op de boot en spaarde zijn krachten voor de Haderslev Cup 2015 van morgen. Maar wat ging het als een speer. En wat een weer.


Het werd een zeer plat festijn want de mooie schollen en scharren vlogen letterlijk vaak rond de oren. Wat een heerlijke bezigheid is het toch op de lichte 6 lbs stokjes. Die gaan dan lekker krom want een grote schol is best krachtig hoor.
 

Kromme hengels in overvloed. Genieten dus tot op het bot.


De prachtige zagers van Johan Bijl deden hier wederom hun werk en af en toe vulden we deze aan met wat mesheften voor een stevige hap voor een dikke vis.


Dikke vis voor Leonard.


We zijn gelukkig meerdere dagen met de boot uit kunnen varen. Er ligt een prima trailerhengel in de haven van Arosund waar u voor ongeveer  10 euro uw boot te water kunt laten.


En ik kon natuurlijk niet achter blijven.Bij de camping behoort ook een (gratis) trailerhelling. Iets minder luxe maar hij voldoet goed. Foto: Ron Smits.


We waren door visgids ter plekke Jan Pedersen uitgenodigd om mee te doen aan een viswedstrijd van kleine bootjes.


Soms kwam er bijna  een 'onderzeeboot' langs. Het kan in Denemarken.


En op die uitnodiging zijn we ingegaan...

(wordt vervolgd)