Koning van de Stroming (4)

Koning van de Stroming (4)

Door Frans Vogels

Vandaag wil ik je even meenemen naar de afdeling barbeelhengels. Zoals de vorige keer al schreef is een hengel een pure persoonlijke keuze. Houd je van een harde of zachte body, een lange of kortere hengel?

Ik ben er van overtuigd dat er momenteel een scala aan goede barbeelhengels te koop zijn in Nederland. Niet alleen de sportvisser heeft de barbeel ontdekt, de handel is ook op deze sportvis gedoken. Zeker de laatste 2 jaar komen er meer en meer specifieke producten op de markt voor de barbeelvisserij. Naast hengels ook klein materiaal en aas en voer. Daarover later meer, nu eerst de hengel.

Door de jaren heen heb ik me helemaal gespecialiseerd op de barbeel. Omdat er weinig tot niets over deze vis en niet te vergeten de visserij bekend was, ben ik helemaal van onderen moeten beginnen. Internet bracht al snel wat uitkomsten. Door de tijd heen heb ik een berg ervaring opgedaan op diverse grote en kleine rivieren in binnen- en buitenland.

Met de ervaring groeide ook mijn barbeeluitrusting. Ik kan nu zeggen dat ik onder alle omstandigheden kan inspringen op de dan heersende situatie ter plekke aan het water. Soms zijn wat kleine aanpassingen nodig om een succesvolle dag te hebben. Zo vraagt de Waal een andere hengel dan een rustig stromende, kleine rivier als de Ourthe soms kan zijn. Wat dus niet wil zeggen dat je met één en dezelfde hengel op alle rivieren kunt vissen op barbeel. Ook dat is mogelijk. Zoals gezegd is dat puur persoonlijk.


Ourthe.

Mijn ervaring door de jaren heen op de Waal heeft er toe bijgebracht dat ik nu heel anders vis dan in het begin. Niet alleen heel anders vis maar ook heel anders denk. Mijn benadering is helemaal veranderd. Mijn aanpak ook. ‘Er zijn vele wegen die naar Rome leiden’ is een bekend gezegde. Zo zijn er ook diverse wegen naar de barbeel. Ik vertel hier welke wegen ik bewandel. Dat wil dan ook niet zeggen dat de andere wegen niet goed zijn. Ik kan alleen maar vertellen over mijn ervaringen.


Waal.

In de jaren dat ik me volledig stortte op de barbeel is mijn hengel ‘veranderd’. Hiermee wil ik zeggen dat ik startte met een heavy feeder van 4,50 meter met een 4 of 5 Oz top. De laatste twee jaar vis ik met een hengel van 3,60 meter met een lb top (holle top) van 1,50 tot 2,25 lb. In de eerste jaren liet ik mijn aas de barbeel zoeken. Nu laat ik de barbeel naar mijn aas komen. Over het algemeen laat deze tactiek me niet in de steek, al zijn er dagen bij dat het niet werkt en ik moet omschakelen naar mijn vroegere tactiek.

Voor de Waal en IJssel gebruik ik twee hengels. Eentje ligt in de hoofdstroom en niet verder dan 30 meter van me vandaan. De andere ligt tegen de stroomnaad en daarmee vis ik zo ver als mogelijk is tot wel 100 meter. De hengel die ik gebruik in de hoofdstroom is van Korum, de Neoteric twin tip. Dit is een hengel met een relatief harde body, oftewel een stug middengedeelte. Ik plaats hierop mijn zwaarste tip de 2,25 lb.


IJssel.

Met deze hengel kan ik mijn montage over het algemeen goed in de hoofdstroom houden. Ik maak hierbij gebruik van korven van 180 tot 240 gram zwaar. De hengel die ik daarnaast gebruik tegen de stroomnaad is ook van Korum. De Precision Specialist 1,75 lb. Ook deze hengel is 3,60 meter en hiermee kan ik mijn montage perfect aanbieden daar waar ik wil.


Zware korven.

De Precision  heeft een zachtere body en komt voor mij persoonlijk heel dicht bij de perfecte hengel voor de barbeelvisserij. Deze hengel gebruik ik ook wel eens op de Roer en op de Grensmaas als daar de waterstand en de afvoersnelheid hoger zijn dan normaal.


De bovenste hengel is de Precision.

Voor de Roer, Grensmaas en de Ardenner rivieren heb ik twee Shimano-hengels, te weten de Catana barbel classic en de Barbel BX Beast Master. De Catana is een zachte hengel die naast een paar Oz toppen ook een 1,5 lb top heeft. De hengel is met beide toppen inzetbaar op de barbeel. Voor mij is dit een perfecte hengel. De zachte body doet de hengel tot in het handvat buigen en met deze hengel kan ik met dunnere onderlijnen vissen daar waar nodig. 


Shimano Beast Master power.

Sinds kort is daar een derde hengel bij gekomen, de Sumo barbel van DAM. Met deze hengel van 3,30 meter kan ik perfect vissen als de rivieren erg laag staan of als ik tussen bomen moet vissen. Ook dit is een relatief zachte hengel waarmee je het geweldige gevoel tot in je armen voelt tijdens het drillen. Ook deze hengel heeft een duo tip, zowel holle als feedertop.


Sumo Barbel Duo Tip.

Op een warme zomerdag met een extreem lage waterstand dat weinig stroomt gebruik ik deze hengel op de Ardense riviertjes, die dan verschrompelen tot kleine stroompjes. Door het materiaal aan te passen aan de omstandigheden kan ik toch barbeel vangen op dat moment. Ook is de Catana goed te gebruiken als de Waal of IJssel erg laag staan en de afvoersnelheid sterk verminderd is.

Datzelfde geldt voor de Barbel BX Beast master. Ook deze hengel is perfect voor de kleinere rivieren. Met deze hengel is het grandioos drillen in de Ardennen. Ik houd van hengels met  zachte body. Deze hengels geven me het gevoel door in mijn armen. Zo kan ik precies voelen wat er onderaan mijn lijn gebeurt onder water. En juist als je denkt dat de lijn het begeeft, neemt de hengel net dat laatste over en buigt de middenrug tot het uiterste. De Precision en de Catana hebben wat dat betreft de perfecte body.


Winterbarbeel.

Zo heb ik me door de jaren heen verbetert, en is mijn materiaalgebruik ook veranderd. Ik heb leren vissen met holle toppen en zou nu niet anders meer willen. Ook de hengellengte van 4,50 meter heb ik vaarwel gezegd en vis ik overal met een hengellengte van 3,60 meter. Ook op de grote Waal kan ik hiermee uitstekend uit de voeten onder alle omstandigheden. Een kwestie van aanpassen en aanleren…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Koning van de Stroming 16: Observeren is ook leren (2)
Total Fishing Import -
image description
Koning van de Stroming 15: Observeren is ook leren
Total Fishing Import -
image description
Koning van de Stroming 14: Barbeel het hele jaar door
Total Fishing Import -